Η εκδρομή στα Πριγκηπόνησα ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που κλείσαμε για δεύτερη φορά εισιτήρια για την Κωνσταντινούπολη. Έχοντας δει την πρώτη φορά τα βασικότερα αξιοθέατα της Πόλης θέλαμε πολύ να επιστρέψουμε για να αφιερώσουμε τουλάχιστον μια μέρα στα νησιά Πρίγκηπο και Χάλκη. Ότι τουλάχιστον προλαβαίναμε να δούμε.
Που είναι τα Πριγκηπόνησα;
Τα Πριγκηπόνησα είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά και αποτελούνται κυρίως από 4 μεγάλους νήσους, την Πρίγκηπο (BÜYÜKADA), τη Χάλκη (HEYBELİADA), την Αντιγόνη (BURGAZADA) και την Πρώτη (KINALIADA). Τα πιο γνωστά που έχουν και το μεγαλύτερο Ελληνικό ενδιαφέρον, μιας και μένουν ακόμα Έλληνες εκεί, είναι η Πρίγκηπος και η Χάλκη. Αυτά επισκεφθήκαμε και εμείς στην ημερήσια εκδρομή μας στα Πριγκηπόνησα.
Πώς να πας στα Πριγκιπόνησα;
Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για την Κωνσταντινούπολη δεν θα λέγαμε ότι είχαμε ψάξει ιδιαιτέρα να βρούμε πληροφορίες για τα Πριγκηπόνησα, για το πως να πάμε ή τι αξίζει να δούμε. Γεγονός είναι ότι δεν δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα να μάθουμε πώς πάμε αρχικά. Αρκεί να φτάσετε μέχρι το Eminonu, απ’ όπου φεύγουν τα περισσότερα πλοία της γραμμής. Βέβαια εκτός από τα πλοία της γραμμής υπάρχουν και ιδιωτικά ferries που κάνουν διάφορες κρουαζιέρες, όπως το γύρο του Βοσπόρου. Εμείς προτιμήσαμε το συμβατικό πλοίο που μπορεί να είναι λίγο πιο αργό και με περισσότερες στάσεις αλλά είναι αρκετά οικονομικό. Το κόστος του εισιτηρίου είναι περίπου 5,5 τούρκικες λίρες, κάτι λιγότερο από ευρώ.

Φτάνοντας στο Eminonu ο κόσμος περίμενε στο λιμάνι. Αν και καθημερινή, πολλοί ντόπιοι αλλά και τουρίστες άφηναν πίσω την πολύβουη Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο, αποτελούμενο από τρία επίπεδα, ήταν αρκετά μεγάλο και δε δυσκολευτήκαμε να βρούμε μια άνετη θέση. Κατά τη διαδρομή, διάφοροι πωλητές διαφήμιζαν το προϊόν τους με την παρουσίασή τους να είναι έως και διασκεδαστική, αφού έκαναν λες και πουλούσαν κάτι το μοναδικό πάνω στη γη. Κάπως έτσι περνούσε η ώρα μας πάνω στο πλοίο. Η πρώτη στάση που κάνει το ferry της γραμμής δεν είναι στο πρώτο νησί των Πριγκηπονήσων αλλά το Καντίκιοϊ (KADIKOY), στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Top Tip: Όπως και στα περισσότερα μετaφορικά μεσα, έτσι και στα ferries ισχύει η Istanbul card. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια και τις τιμές εδώ.

Πρώτη (KINALIADA) & Αντιγόνη (BURGAZADA)
Οι επόμενες δύο στάσεις είναι στην Πρώτη (KINALIADA) και την Αντιγόνη (BURGAZADA), δύο καταπράσινα νησάκια που είδαμε καθώς το πλοίο σταμάτησε για λίγο στο λιμάνι για να κατεβάσει τους πρώτους επιβάτες. H Πρώτη έχει τον πιο μεγάλο αριθμό σε Εβραίους στην Πόλη και για αυτό το λένε χαϊδευτικά: Yahudi-Ada. Η Αντιγόνη με τον γραφικό οικισμό της, έχει έναν απο τους πιο εντυπωσιακούς ελληνορθόδοξος ναούς στην Τουρκία: τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Και τα δύο νησιά, του καλοκαιρινούς μήνες σφίζουν από ζωή. Εμείς όμως, που δεν είχαμε άπλετο χρόνο για εξερεύνηση, κατεβήκαμε στην Πρίγκηπο, το μεγαλύτερο και το πιο τουριστικό νησί των Πριγκηπονήσων.

Πρίγκηπος (BÜYÜKADA)
Κατεβαίνοντας στο λιμάνι και περνώντας την προβλήτα το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι μαγαζιά που πουλάνε διάφορα σουβενιρ, αλλά και πολλές ταβέρνες στην παραλία του νησιού. Ανεβαίνοντας προς τα πάνω θα συναντήσετε μια στρογγυλή πλατεία με ένα ιδιαίτερο ρολόι στο κέντρο της. Ένα ωραίο μέρος για να φωτογραφηθείς. Στην Πρίγκηπο σήμερα θα βρείτε το κτίριο του παλιού Ορφανοτροφείου που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Το ορφανοτροφείο που είναι κατασκευασμένο από ξύλο θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Δίπλα ακριβώς και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά.

Η Πρίγκηπος είναι ένα πραγματικά όμορφο νησί με γραφικά στενά, και επιβλητικά αρχοντικά με ανθισμένους κήπους. Έχει επίσης ένα παραλιακό μέτωπο γεμάτο μαγαζάκια αλλά και πεζόδρομο για να περπατήσετε ή να χαλαρώσετε σε κάποιο παγκάκι. Το να νοικιάσετε ένα ποδήλατο είναι μια εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσετε. Μια ακόμη εμπειρία που ζήσαμε στην Πρίγκηπο, πιο ιδιαίτερη και πιο ρομαντική, ήταν ο γύρος του νησιού με άμαξα. Σε μία βόλτα 45 λεπτών ο αμαξάς σε ξεναγεί κάνοντας το γύρο του νησιού.




Top Tip: Υπάρχουν πολλά σημεία στο νησί για να νοικιάσετε ποδήλατο. Το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται στις 10 τουρκικές λίρες / ανά ώρα. (περίπου 1,5 ευρώ).
Χάλκη (HEYBELİADA)
Ήταν πλέον απογεύμα όταν αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την Πρίγκηπο. Πρίν την τελική επιστροφή μας στην Κωνσταντινούπολη συμφωνήσαμε να κάνουμε μία στάση στο δεύτερο πιο μεγάλο νησί, τη Χάλκη. Ο ήλιος ήταν ακόμα ψηλά και είχαμε χρόνο να δούμε το νησί αλλά και να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες. Η Χάλκη δεν έχει την ανάπτυξη της Πριγκήπου. Κινείται σε χαμηλότερα vibes αλλά δεν παύει να έχει την δική της ομορφιά. Κινούμενοι στο παραλιακό κομμάτι, σε μία ιδιαίτερη καφετέρια απολαύσαμε τον Τούρκικο – Ελληνικό καφέ με θέα το ανατολικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης.


Στην συνέχεια, αφού “χωθήκαμε” στα στενά για να ανακαλύψουμε το νησί, ακούσαμε κάποιες ηλικιωμένες κυρίες να χαιρετούν και να μιλούν στα Ελληνικά. Αμέσως καταλάβαμε ότι δεν ήταν τουρίστριες. Τις πλησιάσαμε πιάνοντάς τους κουβέντα. Δεν πέσαμε έξω, οι κυρίες αυτες ήταν Ελληνίδες που δεν είχαν φύγει ποτέ από την Τουρκία, Κωνσταντινουπολίτισσες που ζούσαν μόνιμα εκεί και μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα στη Χάλκη και την Κωνσταντινούπολη. Πραγματικά εκείνη τη στιγμή νιώσαμε συγκίνηση σκεπτόμενοι όλους του διωγμούς που είχαν υποστεί στο παρελθόν οι Έλληνες της Πόλης. Επίσης μάθαμε μια επιπλέον πληροφορία. Ότι στο νησί υπάρχει και λειτουργεί χριστιανική εκκλησία. Ο Άγιος Νικόλαος της Χάλκης.

Αφήνοντας πίσω τα Πριγκηπόνησα στο τέλος της μέρας, νιώσαμε γεμάτοι με πολύχρωμες εικόνες και όμορφα συναισθήματα. Μία εκδρομή που παρά την κούραση άξιζε το κάθε της λεπτό. Τόσο κοντά σε απόσταση αλλά και τόσο μακριά σε ύφος και χαρακτήρα από την Κωνσταντινούπολη. Αλήθεια είναι ότι πολλές φορές νιώσαμε ότι βρισκόμασταν σε ένα Ελληνικό νησί. Εξάλλου πόσο διαφέρουμε από τους γείτονες μας;
Υπέροχα τα Πριγκηπονήσια!
Είχα πάει πριν από 8 χρόνια Κωνσταντινούπολη επαγγελματικό ταξίδι και μία μέρα την αφιερώσαμε στα Πριγκηπονήσια. Πόσο συγκινητικό στην Χάλκη έβγαιναν Έλληνες στα μπαλκόνια τους και μας χαιρετούσαν! Και η βόλτα με την άμαξα στην Πρίγκηπο ήταν τέλεια, από τις ωραιότερες αναμνήσεις μου.
Πανέμορφες φωτογραφίες, καλό φθινόπωρο να έχετε!!
Ευχαριστούμε Κατερίνα που σου άρεσε το άρθρο μας. Μακάρι να είχαμε περισσότερες μέρες να αφιερώσουμε στα όμορφα αυτά νησιά. Πραγματικά είναι πολύ συγκινητικό να συναντάς Έλληνες ειδικά σε αυτά τα μέρη. Ας ελπίσουμε όλοι μας να ξαναβρεθούμε εκεί σύντομα.
Καλό Φθινόπωρο και σε σένα!
Καλημέρα παιδιά. Πολύ όμορφη η παρουσίασή σας. Εμένα ο άντρας μου είναι Κωνσταντινοπολίτης και ήρθε στην Ελλάδα 10 χρονών. Μάλιστα μέχρι τότε έκανε κάθε χρόνο 3 μήνες διακοπές στην Πρώτη. Εχουμε ακόμα συγγενείς στην Πόλη και ο ξάδερφός μας είναι και Παππάς εκεί. Εχω πάει μια φορά μόνο δυστυχώς στην Κων/πολή (ενώ ο Κώστας δεκάδες, τέλος πάντων!) αλλά στα νησιά δεν πρόλαβα να πάω. Next time και ελπίζω σύντομα!
Φαντάζομαστε ότι θα έχει βιώματα και πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να εκμυστηρευτεί. Εμείς γνωρίσαμε στη Χάλκη, (όπως γράφουμε και στο άρθρο) Έλληνες που δεν έφυγαν ποτέ από εκεί. Μας είπαν ότι μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στη Χάλκη και στην Κωνσταντινούπολη. Κυρίως στη Χάλκη ζουν τους καλοκαιρινούς μήνες αφού το νησί ενδύκνειται για διακοπές. Σου ευχόμαστε να επισκεφθείς σύντομα τα Πριγκηπόνησα γιατί είναι ένας πολύ όμορφος προορισμός.
Σας ευχαριστούμε για τι χρήσιμες πληροφορίες σας. Θα επισκεφτούμε και εμείς τα νησιά.
Να είστε καλά.
Καλά ταξίδια ευχόμαστε.
Γειά σας!! Πόσες ώρες διαρκεί η κρουαζιέρα στα Πριγκηπόνησα παρακαλώ??
Γεια σας!
Εμείς τη συγκεκριμένη εκδρομή την κάναμε μόνοι μας. Δεν ήταν κάτι οργανωμένο.
Ξεκινήσαμε γύρω στις 11.00 και επιστρέψαμε περίπου 7.00 το απόγευμα.
Σίγουρα θα χρειαστείς μια ολόκληρη μέρα αν θες να κάνεις στάση σε παραπάνω από ένα νησάκι.
Ευχαριστούμε για το σχόλιο.