Το Φανάρι και το Μπαλάτ (Fener-Balat) είναι δύο γειτονιές που βρίσκονται στη συνοικία Φατίχ (Fatih) της Κωνσταντινούπολης. Και οι δύο έχουν τόσο μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον -όπως θα διαβάσετε παρακάτω- όσο και φωτογραφικό. Συγκεκριμένα, για τους λάτρεις της φωτογραφίας η περιοχή αυτή είναι πραγματικά ένας ατελείωτος “φωτογραφικός παράδεισος”.
Η αυθεντικότητα της συνοικίας Φατίχ, οι πολύχρωμες κατοικίες της, οι εκπλήξεις που σου επιφυλάσει σε κάθε στενό σε κάνουν να μη θες να αφήσεις τη φωτογραφική σου μηχανή από το χέρι. Στο Φανάρι και στο Μπαλάτ δε χρειάζεται πολλή φαντασία για να τραβήξεις καλές φωτογραφίες. Το μόνο που θες είναι αρκετή μνήμη για να αποτυπώσεις όλον αυτόν το φωτογραφικό πλούτο που ξεδιπλώνεται μπροστά σου.
Η Ελληνική παρουσία στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης
Πριν επισκεφτούμε την περιοχή καλό είναι να γνωρίζουμε λίγο από το σημαντικό της παρελθόν. Το Φανάρι, η περιοχή δηλαδή γύρω από το Πατριαρχείο, ήταν μια ακόμη ελληνική περιοχή στην Κωνσταντινούπολη αφού μετά την Άλωση της Πόλης το 1453 έγινε τόπος διαμονής για πολλούς Έλληνες.
Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας η περιοχή του Φαναρίου εξελίχθηκε σε μια συνοικία ανώτερης αστικής τάξης, καθώς οι κάτοικοί της έχτισαν πολυτελείς κατοικίες. Πολλοί από τους Φαναριώτες (όπως τους αποκαλούσαν) έγιναν σημαντικοί βοηθοί του Σουλτάνου και έδιναν συμβουλές σε πολλούς Οθωμανούς ηγέτες. Η ιστορία με τους Φαναριώτες σταματάει κάπου το 1955, όταν οι διωγμοί ανάγκασαν του Έλληνες να εγκαταλείψουν οριστικά την περιοχή.
Τα σημάδια, όμως, των Ελλήνων Φαναριωτών είναι έντονα και διαχρονικά αφού στο Φανάρι εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι ένα άλλο σημαντικό αποτύπωμα της ελληνικής ακμάζουσας τότε παρουσίας. Ένα από τα πιο ξακουστά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από το Πατριαρχείο.
Διαβάστε επίσης: Kuzguncuk: Μια Ελληνική συνοικία στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε επίσης: Καντίκιοϊ. Η Ασιατική πλευρά της Πόλης.
Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στην Καππαδοκία. Τι πρέπει να γνωρίζεις.
Η πρώτη μας επίσκεψη στο Φανάρι-Μπαλάτ
Στην πρώτη μας επίσκεψη, στο όχι πολύ μακρινό 2015, η εικόνα του Φαναρίου – Μπαλάτ ήταν τελείως διαφορετική από ό,τι συναντήσαμε πέντε χρόνια μετά. Η γραφική και έρημη φτωχογειτονιά, που είχαμε γνωρίσει τότε, έχει μετατραπεί σε μια εναλλακτική συνοικία με εμφανές αλλαγές. Τα μοντέρνα καφέ, τα μαγαζιά, οι πεζοδρομημένοι οδοί έχουν γίνει πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες. Να αναφέρουμε ότι σε όλη αυτή την αλλαγή έχει “βάλει το χεράκι” της η Unesco, η οποία έχει εν μέρει χρηματοδοτήσει την ανάπλαση της περιοχής.
Διαβάστε επίσης: Τα Ζούδια στην Κωνσταντινούπολη (το πρώτο μας ταξίδι).
Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στην Καππαδοκία. Τι πρέπει να γνωρίζεις.
Τα κεντρικά σημεία στο Φανάρι-Μπαλάτ
Η Yıldırım και η Vodina Cadessi είναι οι πιο ζωντανοί δρόμοι της περιοχής Φανάρι-Μπαλάτ. Περπατήσαμε κατά μήκος των δυο πολυσύχναστων δρόμων, έχοντας επιλογές από πολλά παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα καφέ και εστιατόρια. Ξεχωρίσαμε το Cafe Naftalin, ένα μικρό αλλά πολύ ατμοσφαιρικό καφέ. Η vintage διακόσμηση, μαζί με τις γάτες που έχουν πάντα τον πρώτο λόγο στο που θα κάτσουν, κάνουν το Cafe Naftalin ένα ιδιαίτερο στέκι.
Για φαγητό επιλέξαμε ένα παραδοσιακό τοπικό μαγειρείο, το Kofteci Arnavut, που βρίσκεται κυριολεκτικά σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, στη γωνία της οδού Ayvansaray. Πόσο μας αρέσουν αυτά τα μικρά και παραδοσιακά μαγειρεία!
Εκτός όμως από τους πολυσύχναστους δρόμους, η ζωή στις γειτονιές της Φατίχ κυλάει με αργούς, καθημερινούς ρυθμούς. Στο Φανάρι και στο Μπαλάτ συναντήσαμε ντόπιους να ψωνίζουν τα καθημερινά τους ψώνια, παιδιά να παίζουν στις γειτονιές, νοικοκυρές να απλώνουν ρούχα στα μπαλκόνια.
Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες low-budget επιλογές για φαγητό στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στην Καππαδοκία. Τι πρέπει να γνωρίζεις.
Οι ανηφορικοί πολύχρωμοι δρόμοι (Merdivenli Stairs) και τα ιστορικά σπίτια στο Φανάρι & Μπαλάτ.
Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε φτάνοντας στο Φανάρι-Μπαλάτ είναι να εξερευνήσετε την περιοχή με τα πόδια. Με μια μόνο προϋπόθεση. Να έχετε φορτισμένο το κινητό σας ή την μπαταρία της φωτογραφικής σας μηχανής. Δεν θα σας πάρει πάνω από 2 ώρες για να ανακαλύψετε τα πιο όμορφα σημεία των γειτονιών Φανάρι-Μπαλάτ.
Κάνοντας τη δική μας βόλτα στην περιοχή του Φαναρίου συναντήσαμε και φωτογραφήσαμε ιστορικά κτίρια που χρονολογούνται πίσω στον 19ο αιώνα. Τα σπίτια στο Φανάρι και στο Μπαλάτ έχουν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ που δεν τo συναντάς πουθενά αλλού στην Κωνσταντινούπολη. Εντύπωση μας έκαναν οι γειτονιές με τα πολύχρωμα σπίτια στη σειρά.
Δημοφιλή σημεία της περιοχής είναι και οι ανηφορικοί, πολύχρωμοι, δρόμοι στο Μπαλάτ. Πολλοί τουρίστες αναζητούν το “ινσταγκραμικό” Corbaci Cesmesi ramp, γνωστό ως Merdivenli Stairs, με σκοπό να φωτογραφηθούν. Δεν είναι δύσκολο να το βρείτε αλλά καλό είναι να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο, αν δυσκολευτείτε. Εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια ενός πιτσιρικά που μας οδήγησε στο σημείο, δίνοντας του φυσικά το απαραίτητο “μπαχτσίσι”. (δείτε τον παραπάνω χάρτη για το ακριβές σημείο)
Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά όμορφα σημεία και γειτονιές, πραγματικά ανεξάντλητα σε ένα μόνο ταξίδι. Το Φανάρι και το Μπαλάτ είναι δύο από αυτά τα μέρη, που δε πρέπει να παραλείψετε για κανένα λόγο. Ακολουθήστε τη προτροπή μας και δεν θα χάσετε!
Πήγαμε στην περιοχή βράδυ για να κάνουμε Ανάσταση στο Πατριαρχείο οπότε δεν μπορέσαμε να δούμε όλες αυτές τις ομορφιές που περιγράφετε! Λάτρεψα την φωτογραφία με την κοκκινοσκουφίτσα! Εξαιρετική! Να λοιπόν γιατί μου αρέσουν τα travel blog γιατί σου δίνουν έμπνευση και για επόμενα ταξίδια!
Ακριβώς Κατερίνα μας. Τα travel blogs εκτός από πηγή έμπνευσης είναι και πηγή αυθεντικής πληροφορίας από έναν ταξιδιώτη σε έναν άλλο ταξιδιώτη. Χωρίς συμφέροντα και διαφημιστικούς σκοπούς. Ελπίζουμε όλοι μας να βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που αγαπάμε. Τα ταξίδια!