Η Βηρυτός, μια πόλη μάλλον παρεξηγημένη θα λέγαμε, γνωρίζει τουριστική κίνηση δειλά δειλά τα τελευταία χρόνια. Εμάς μας έκλεψε την καρδιά για πολλούς λόγους. Θα σας παραθέσουμε τους σπουδαιότερους.
1. Η Βηρυτός είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής.
Από μόνο του αυτό το γεγονός ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να τη γνωρίσουμε, μιας και νιώθουμε συχνά “έλξη” προς αυτές τις ανατολικές χώρες. Επιπλέον, ο Λίβανος είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται από τη μίξη από διαφορετικές κουλτούρες. Στη Βηρυτό μάθαμε ότι ο πληθυσμός αποτελείται από 40% χριστιανούς, και 50% μουσουλμάνους. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Βηρυτού επίσης είναι η συνύπαρξη του καθολικού ναού , του ορθόδοξου, και του τζαμιού. Και οι τρεις αυτοί θρησκευτικοί χώροι σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων. Εδώ κι αν μετράει το μια εικόνα χίλιες λέξεις! Το ίδιο λοιπόν το κέντρο της Βηρυτού μας “διηγείται” την ιστορία της πόλης και το πώς εδώ χωρούν όλοι, ανεξαρτήτως θρησκείας και ιδεολογικού ή άλλου προσανατολισμού. Για εμάς είναι ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι σε κάθε είδος διάκρισης. Είναι μια πόλη σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας!

Info: Το ήξερες ότι η Βηρυτός καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε επτά φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας της;
2. H Βηρυτός έχει υπέροχη κουζίνα.
Αν και συχνά επιλέγουμε να επισκεφτούμε έναν τόπο με βάση την “κουζίνα” του (ναι, είμαστε και food lovers!), ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι ο ουρανίσκος μας θα έφτανε σε τέτοια επίπεδα απόλαυσης πριν επισκεφτούμε τη Βηρυτό. Κif moulakain, Tabbouleh, Tawouk, Chicken Mousakhan, είναι μόνο μερικές από τις τοπικές νοστιμιές που δοκιμάσαμε (διαβάστε για τα αγαπημένα μας εστιατόρια). Θα μπορούσαμε να πάμε ξανά στην Βηρυτό μόνο για το εκπληκτικό της φαγητό. Θα λέγαμε ότι οι γεύσεις ισορροπούν με ευκολία ανάμεσα στο αλμυρό,το γλυκό, και το ελαφρώς πικάντικο. Για να καταλάβετε- σε περίπτωση που έχετε επισκεφτεί κάποια άλλη χώρα με χαρακτηριστική ανατολική κουζίνα- θα λέγαμε πως η λιβανέζικη κουζίνα είναι κάπως πιο ελαφριά από την τούρκικη, και εντελώς πιο mild από την μαροκινή. Ναι, αγαπήσαμε εξίσου και τις τρεις! Φυσικά κι εδώ, όπως σε κάθε χώρα της Ανατολής που σέβεται τον εαυτό της, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε νερά (μόνο εμφιαλωμένα), και φρούτα. Γενικά όμως είναι μια ‘’καθαρή’’ κουζίνα.

3. Έχει φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους.
Από τις πρώτες εικόνες που καταγράψαμε όταν πατήσαμε το πόδι μας στην Βηρυτό ήταν το πόσο απλός, χαμογελαστός, εξυπηρετικός, ανοιχτός και φιλόξενος λαός είναι οι Λιβανέζοι! Ψάχνοντας ταξί για να μας μεταφέρει στην πόλη της Βηρυτού από το αεροδρόμιο συνειδητοποιήσαμε, με απογοήτευση, ότι μάλλον εδώ το παζάρι δεν πιάνει: η ταρίφα που ζητούσαν οι ταξιτζήδες ήταν ιδιαιτέρως τσιμπημένη. Αναζητώντας εναλλακτικές γρήγορα πιάσαμε κουβέντα με δύο νεαρά (και όμορφα!) κορίτσια (ας είναι καλά ο Τάσος που έβαλε μπροστά τη γοητεία του!). Προσφέρθηκαν μετά χαράς να μας πάνε σε ένα πιο κεντρικό σημείο, απ’ όπου θα μπορούσαμε να πάρουμε ταξί με λιγότερα χρήματα εννοείται, κι εκείνες να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Ακόμα και στο αμάξι είχαν αραβική μουσική και μας είπαν πόσο αγαπούν την Ελλάδα και τα νησιά της. Tις υπόλοιπες μέρες παραμονής μας στην Βηρυτό νιώσαμε την ίδια απλότητα, χαρά, και φιλική διάθεση όπου κι αν πήγαμε.

4. Η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο.
Μια αναπτυσσόμενη πόλη με γκαλερί, μικρά και γουστόζικα μπαρ, “ψαγμένα” καφέ είναι ίσως το ζητούμενο σε νεαρούς ταξιδιώτες. Στην πόλη αυτή υπάρχει nightlife, υπάρχει κέφι και ζωντάνια. Ίσως είναι ο τρόπος της πόλης να αναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμμια που άφησε ο εμφύλιος των τελευταίων ετών. Κι εμείς δε θα μπορούσαμε να μην ακολουθήσουμε τους νυχτερινούς ρυθμούς της πόλης και έτσι κάναμε την κλασική “μπαρότσαρκα”. Ένα βράδυ είχαμε την τύχη να απολαύσουμε live μουσική σε μια γειτονιά, που θα έλεγες ότι θυμίζει κάτι από την Πλάκα ή τα Αναφιώτικα στην Αθήνα. Αξέχαστη εμπειρία!


5. Η street art που σε εκπλήσσει!
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της Βηρυτού είναι τα graffiti της σε πολλές γωνιές. Χρωματιστά σκαλάκια, κι ολόκληροι τοίχοι με ιδιαίτερες ζωγραφιές με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο χρώμα, σε κάνουν να θες να περπατάς όλο και περισσότερο για να ανακαλύπτεις τις κρυμμένες ομορφιές της.

6. Οι γειτονιές που θυμίζουν Παρίσι.
Μετά την περιοχή Geymmayze, και το σύγχρονο αναπτυσσόμενο κέντρο, με καφέ, μικρά μαγαζάκια, μοντέρνα εστιατόρια, γκαλερί υπάρχει η λεγόμενη αρμένικη συνοικία. Εκεί, θαρρείς και κάτι αλλάζει και η ατμόσφαιρα μοιάζει πιο βαριά. Παρόλα αυτά, αν περπατήσει κανείς στις γύρω περιοχές, θα διαπιστώσει την ύπαρξη κουκλίστικων καφέ-βιβλιοπωλείων, ρεστοράν, μπουτίκ που μοιάζουν να ξεπηδούν από άλλη εποχή, και θυμίζουν κάτι από Παρίσι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς η Βηρυτός παρομοιάζεται με το Παρίσι της Μέσης Ανατολής.

7. Η Βηρυτός είναι μια πόλη με βαθιά ιστορία.
Η Βηρυτός είναι από τις αρχαιότερες πόλης στον κόσμο. Οι επιρροές από τους διάφορους πολιτισμούς όπως τον Φοινικικό, τον Ελληνικό, τον Ρωμαϊκό, τον Αραβικό, την κάνει αναμφισβήτητα μία πόλη με βαθιά ιστορία. Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί κατά την διαμονή του στη Βηρυτό. Από την αρχαία πόλη της Βύβλου (Byblos) με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από την 5η χιλιετία π.Χ., μέχρι το Μπάαλμπεκ (Baalbek), γνωστή ως αρχαία Ηλιούπολη.

Εμείς επισκεφτήκαμε ίσως το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του Λιβάνου, την σπηλιά Jeita Grotto. Ένα θαύμα της φύσης που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Δύο σπηλιές γεμάτες σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχουν σχηματιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς φωτογραφίες δεν επιτρέπονται μέσα στο σπήλαιο. Το εισιτήριο εισόδου είναι 18.000 LBP/άτομο (περίπου 10€/άτομο).

Υπέροχη ανάρτηση! Με ταξιδέψατε και με εμπνεύσατε!
Σε ευχαριστούμε Δώρα.
Χαιρόμαστε όταν καταφέρνουμε να ταξιδεύουμε φίλους μέσα από το blog μας!