Υπάρχει μόνο μια χαρά για όποιον επισκέπτεται τη Γρανάδα: να επιστρέψει στη Γρανάδα. Τάδε έφη ο γνωστός Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς αρκετά χρόνια πριν, κι εμείς δε μπορούμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Η Γρανάδα είναι μια από τις πόλεις που τρύπωσαν μεμιάς στην καρδιά μας, και για την οποία οι όποιες λέξεις ή οι εικόνες μοιάζουν λίγες για να περιγράψουν αυτό που πραγματικά είναι: Βασίλισσα του Ισπανικού Νότου.
Πόλη των αντιθέσεων, μιας και διακρίνεται σε κοντινή απόσταση η οροσειρά Sierra Nevada (χιονισμένη βουνοκορφή), ενώ η πρόσβαση στην παραλία Costa Del Sol είναι εφικτή σε διάστημα μόλις 40 λεπτών, ενδείκνυται τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές αποδράσεις. Εμείς προτιμήσαμε να την απολαύσουμε άνοιξη, την αγαπημένη μας εποχή. Η Γρανάδα μυρωδάτη και πλήρως ερωτεύσιμη μας έκλεισε το μάτι.
Λίγα λόγια για τη Γρανάδα
Η Γρανάδα, που είναι χτισμένη πάνω σε δυο ποτάμια (Ντάρο και Χενίλ), αποτελείται από μεσαιωνικά σπίτια με κόκκινα κεραμίδια και λουλούδια. H καστροπολιτεία – παλιό παλάτι των Μαυριτανών σουλτάνων, γνωστό ως Αλάμπρα (Αlhambra), δεν χρειάζεται πολλά για να μας συστηθεί. Μεθυστικές μυρωδιές από άνθη πορτοκαλιού και γιασεμιού, χαμογελαστοί άνθρωποι και φοιτητές κατακλύζουν καθημερινά τα γραφικά στενά της. Tο παθιασμένο φλαμένκο σχεδόν παντού, τα τάπας και η σανγκρία, η αρχιτεκτονικές επιρροές από τους Μαυριτανούς, το παλάτι-κόσμημα της Αλάμπρα, κάνουν τη Γρανάδα απλά μοναδική.
Γρανάδα μια πόλη με τεράστια ιστορία
Η μακρά ιστορία της την κάνει ακόμα πιο συναρπαστική. Οι θρησκευτικές και πολιτικές αναταραχές που επικρατούσαν στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οδήγησαν σε εισβολή στην Ισπανία το 711 μ.Χ. Η εισβολή έγινε από μουσουλμανικά στρατεύματα που αποτελούνταν από Βερβέρους, δηλαδή μέλη φυλών της Βόρειας Αφρικής, Άραβες. Οι εισβολείς αυτοί, που κυριάρχησαν στην Ισπανία για πάνω από εφτά αιώνες, ονομάστηκαν γενικά “Μαυριτανοί”. Η Γρανάδα υπήρξε το τελευταίο Μαυριτανικό βασίλειο. Κατακτήθηκε ξανά το 1492, οπότε και οι Μαυριτανοί διώχθηκαν από τη χερσόνησο.
Το αποτέλεσμα της κυριαρχίας της μουσουλμανικής, αραβικής, και ισλαμικής επιρροής, ο επισκέπτης της Γρανάδας σήμερα μπορεί να το διακρίνει κυρίως στην αρχιτεκτονική (βλέπε παλάτι Αλάμπρα). Εμείς τη διακρίναμε επίσης στην πανδαισία των πιάτων από κουζίνες του ανατολικού κόσμου, στην περιήγηση στην περιοχή του ‘‘Μικρού Μαρόκου’’ στην καρδιά της Γρανάδας, και στην “ενέργεια” του τόπου. Ερωτευμένοι καθώς είμαστε με την Ανατολή, δε μπορούσαμε να μη νιώσουμε γοητευμένοι.
Η Γρανάδα όμως δεν έχει μόνο άρωμα ανατολίτικο. Είναι η πόλη που “γέννησε” και ενέπνευσε σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Γκαρσία Λόρκα, ο “ποιητής των καλλιτεχνών” όπως χαρακτηρίζεται, που γεννήθηκε και έμελλε να πεθάνει στη Γρανάδα, ο σπουδαίος ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί, ο κινηματογραφιστής Λουίς Μπουνιουέλ (οι τρεις τους συνδέονταν με στενή φιλία), και πολλούς ακόμα.
Αφιερώσαμε μόλις δυόμιση μέρες στη Γρανάδα, ή αλλιώς στο “Ρόδο της Ανδαλουσίας”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, αλλά δεν ήταν αρκετές. Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τους λόγους που κάνουν τη Γρανάδα ξεχωριστή, και που μας κάνουν να ονειρευόμαστε να την αντικρίσουμε ξανά σύντομα.
Διαβάστε ολοκληρωμένο το Road trip στην Ανδαλουσία
-10 λόγοι για να επισκεφτούμε ξανά τη Γρανάδα-
#1 Να σεργιανίσουμε στα στενά της αραβικής συνοικίας του Albaicin.
Η Γρανάδα αποτελείται από τρεις χαρακτηριστικές συνοικίες, την αραβική Albaicin, την εβραϊκή Realejo, και την τσιγγάνικη Sacromonte. H γειτονιά Albaicin, ρομαντική και γραφική, σε καλεί να περιπλανηθείς ώρες στην αγκαλιά της, ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας στα στενά της. Αν μπορέσεις να αφουγκραστείς τις μελωδίες που ψιθυρίζονται, ίσως έρθει στα αυτιά σου και το στιχάκι από τον Ματωμένο Γάμο, του αγαπημένου Λόρκα : “Πάμε να βρούμε μια γωνιά, όπου θα σ’ αγαπώ για πάντα”.
#2 Να περπατήσουμε δίπλα στον ποταμό Darro και να φάμε σοκολάτα με churros.
Από την πλατεία Plaza Nueva ως και την αρχή της γειτονιάς Albaicin εκτείνεται ο δρόμος Carrera del Darro, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Darro. Εκτός από τον μουσικό, “κρυμμένο” μες τις φυλλωσιές των δέντρων που μας ταξίδεψε σε άλλη εποχή, απολαύσαμε έναν ωραιότατο καφέ και σοκολάτα με τα παραδοσιακά churros (κάτι αντίστοιχο με δικό μας λουκουμά). Βουτάς τα churros στη σοκολάτα σου και λιώνεις!
#3 Να πάμε πάλι στο παλάτι της Αλάμπρα.
Υπάρχουν δυο ιστορίες σε σχέση με το παλάτι της Αλάμπρα. Η μια είναι πως περάσαμε ένα αξέχαστο πρωινό γνωρίζοντας το παλάτι και την ιστορία του, χαλαρώνοντας στους κήπους του. Έχουμε δει κι άλλα αραβικά παλάτια, αλλά αυτό ήταν το πιο εντυπωσιακό που έχουμε δει ως τώρα. Η άλλη ιστορία λέει πως ένα βράδυ που είχαμε προγραμματίσει να δούμε παράσταση αυθεντικού τσιγγάνικου φλαμένκο παραλίγο να τη χάσουμε, όταν προσπαθήσαμε να απαθανατίσουμε φωτογραφικά το παλάτι βράδυ.
Αγοράστε τα εισιτήρια για τον παλάτι Αλάμπρα από εδώ: https://tickets.alhambra-patronato.es/en/
Διαβάστε για τους 4 τύπους εισιτηρίου για το παλάτι Αλάμπρα https://www.lovegranada.com/alhambra/tickets/. Σας προτείνουμε να αγοράσετε το Alhambra General Ticket.
Επειδή στο Nasrid Palace (μέρος του παλατιού) υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επισκεπτών, κλείστε τα εισιτήρια τουλάχιστον ένα 1 πριν.
Θα χρειαστείτε 3 ώρες για να γυρίσετε όλο το παλάτι.
#4 Να ζήσουμε ξανά την εκπληκτική εμπειρία τού τσιγγάνικου φλαμένκο στην περιοχή Sacromonte.
Για κάποιους το φλαμένκο γεννήθηκε μέσα στις σπηλιές που έμεναν για χρόνια οι τσιγγάνοι (gitanos) της Ισπανίας. Πάθος, ένταση, ενέργεια είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του τσιγγάνικου φλαμένκο. Πραγματικά η παράσταση μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της σπηλιάς άξιζε κάθε ευρώ. Είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε δυο μουσικά σχήματα στη διάρκεια της μιας ώρας του show. Το show, αν και απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες, κρατά σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητά του.
To Φλαμένκο που παρακολουθήσαμε ήταν το: Cuevas Los Tarantos
#5 Να γευτούμε ανατολίτικες γεύσεις.
Δε θα σας πούμε ψέμματα… η Γρανάδα είναι γαστρονομικός παράδεισος κυρίως για τους λάτρεις των ανατολικών εδεσμάτων. Μέσα σε δυόμιση μόλις μέρες δοκιμάσαμε δυο αγαπημένες μας κουζίνες, την μαροκινή και την λιβανέζικη, όπως επίσης και την μεξικάνικη. Και φυσικά μη ξεχάσουμε τα κλασικά υπέροχα τάπας που συνόδευσαν τις κρύες μπύρες μας το βραδάκι. Στην Γρανάδα, κυριαρχεί το κλίμα του “bon viveur”, δηλαδή της καλοπέρασης, αφού σε κάθε κρύο ποτό που παραγγέλνεις σου έρχεται ένα μεζεδάκι- τάπας δώρο! Επισκεφτείτε τα: Restaurante Arrayanes (μαροκινό), Restaurante libanes samarkanda (λιβανέζικο), El Delirio (μεξικάνικο) και θα μας θυμηθείτε!
#6 Να επισκεφτούμε την εβραϊκή συνοικία Realejo που δεν προλάβαμε.
Η εβραϊκή συνοικία Realejo, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φοιτητών, λόγω των πολυάριθμων καφέ και μπαρ, αλλά και της street art με τα graffiti, είναι κι αυτή μια περιοχή με θετικά vibes. Δυστυχώς δε προλάβαμε να τη δούμε σε αυτό μας το ταξίδι.
#7 Να κάνουμε παραδοσιακό ανατολικό hamam.
Είδαμε πολλά παραδοσιακά ανατολίτικα hamam, περνοδιαβαίνοντας τα στενά της Γρανάδα, και ευχηθήκαμε να είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για να απολαύσουμε κάποιο από αυτά. Συνήθως, πριν ή στη διάρκεια του χαμάμ (και στη Γρανάδα), σερβίρεται το τυπικό τσάι μέντας. Είχαμε δοκιμάσει αυτό το τσάι στο ταξίδι μας στο Μαρόκο, και είχε “κατακτήσει’’ τις αισθήσεις μας!
#8 Να πάμε στο σπίτι – μουσείο αφιερωμένο στον Γκαρσία Λόρκα.
Υπάρχει μια περιοχή, λίγο έξω από τη Γράναδα, που λέγεται Φουέντε Βακέρος (Fuente Vaqueros). Είναι το χωριό στο οποίο βρίσκεται το σπίτι-μουσείο που γεννήθηκε κι έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Ο δημιουργός των πολύ αγαπητών στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό “Ματωμένος Γάμος’’(1933), “Γέρμα” (1934), και το “Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα’’( 1945) έδωσε μεγάλη ώθηση στην Ισπανική λογοτεχνία. Πιστεύουμε πως πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο αφιερωμένο σε εκείνον.
#9 Να ζήσουμε τo Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής στην Αλάμπρα.
Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, διεξάγεται το διεθνές καλλιτεχνικό φεστιβάλ μέσα στους κήπους Generalife του παλατιού τής Αλάμπρα. Είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Σε περίπτωση που προγραμματίζετε το ταξίδι σας αυτήν την εποχή, το φεστιβάλ διεξάγεται από 21 Ιουνίου ως 12 Ιουλίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://granadafestival.org/programa/
#10 Να πάρουμε μια γεύση από Μαρόκο περπατώντας στο “Μικρό Μαρόκο”.
Πάντα είχαμε την επιθυμία να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στο Μαρόκο. Η Γρανάδα μάς προσέφερε και αυτήν τη χαρά. Γύρω από την πλατεία Plaza Nueva (που είναι η παλιότερη πλατεία στη Γρανάδα, αντίθετα με ό,τι δηλώνει το όνομά της) βρίσκεται η περιοχή που ονομάζεται “Μικρό Μαρόκο”. Αραβικά καφέ, ναργιλέδες, μυρωδιές από τσάι μέντας, χένα τατού γεμίζουν τα πολύχρωμα στενά.
Πολύ όμορφο και πλήρες άρθρο για την ερωτεύσιμη Γρανάδα! Πόσο θα ήθελα να ξαναπάω…
Κι εμείς Ειρήνη μας, είναι από τις πόλεις στις οποίες θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια ζωή..!!! 🙂
Ρε παιδιά, ρε παιδιά! Τι ταξιδάρα κάνατε. Τι φοβερή πόλη. Πραγματικά με το ένα πόδι στην Ανατολή. Δεν την περίμενα έτσι. Να ρωτήσω όμως. Οι φώτος μου βγάζουν ζέστη… είχε τόσο ζέστη για άνοιξη που πήγατε;
Φοβερό ταξίδι. Από τα καλύτερα μας. Όμορφα μέρη και ζεστοί άνθρωποι.
Την άνοιξη που πήγαμε εμείς η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 28 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι ξεπερνά τους 40!
Συμπέρασμα: η περιοχή δεν ενδείκνυται για ταξίδι τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει τρομερή ζέστη.