“Αν επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη και δεν την αγαπήσεις, τότε δεν ξέρεις τι σημαίνει αγάπη.” (Σερενάτα – Ζ. Λιβανελί)
Μπορεί το παραπάνω να ακούγεται για κάποιους υπερβολικό αλλά για εμάς η Κωνσταντινούπολη συγκαταλέγεται στους κορυφαίους και σίγουρα στους πιο αγαπημένους προορισμούς.
Πάνω από τρία χρόνια πέρασαν μέχρι να επιστρέψουμε στην Πόλη (Διαβάστε την πρώτη μας εμπειρία στην Κωνσταντινούπολη). Το ταξίδι αυτό θα είχε περισσότερο χαρακτήρα αναψυχής, αποκλείοντας αξιοθέατα και χαμένες ώρες σε ουρές αναμονής . Έχοντας δει τα βασικά αξιοθέατα η επάνοδός μας αυτή θα περιλάμβανε περιπάτους και βόλτες σε γειτονιές, αρκετές στάσεις για καφέ, άφθονη πολίτικη κουζίνα.
Γενικά στο μυαλό μας είχαμε στόχο να ζήσουμε περισσότερο σαν ντόπιοι και λιγότερο σαν τουρίστες. Θέλαμε επίσης αυτή τη φορά να γιορτάσουμε στην Πόλη την πρώτη επέτειο του γάμου μας. Ο Σεπτέμβριος φάνταζε ιδανικός μήνας προς εκπλήρωση των παραπάνω στόχων.
Βέβαια στην Κωνσταντινούπολη ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αφού ο καιρός πολλές φορές γίνεται άστατος με συνεχόμενες αλλαγές μες στη μέρα. Δυστυχώς δεν αποφύγαμε κάποιες δυνατές μπόρες και ας ήταν αρχές Φθινοπώρου.
Οι 5+1 ξεχωριστές εμπειρίες που ζήσαμε:
#1 Από την Ταξίμ εώς τον πύργο του Γαλατά.
Ένας περίπατος που μας αρέσει πάρα πολύ είναι η διαδρομή από την πλατεία Ταξίμ (Taksim Meydani) μέχρι τον πύργο του Γαλατά. Ξεκινώντας από την πλατεία Ταξίμ κατεβήκαμε προς την Μεγάλη Οδό του Πέραν, τη φημισμένη Ιστικλάλ (İstiklâl Caddesi).
Στην Ίστικλαλ, που είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της Κωνσταντινούπολης, θα συναντήσετε πραγματικά τα πάντα: από μαγαζιά με ρούχα, γλυκοπωλεία και εστιατόρια, ως πλανόδιους καστανάδες και μουσικούς του δρόμου.
Αφήστε να σας παρασύρει η λαοθάλασσα, κάντε μια στάση στον εντυπωσιακό Ναό του Αγίου Αντωνίου της Πάδοβας και συνεχίστε μέχρι τον τελικό προορισμό, τον πανέμορφο πύργο του Γαλατά. Η συνοικία του Γαλατά είναι μια από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης γεμάτη καφέ και όμορφα εστιατόρια.
#2 Η μαγεία βρίσκεται στα σοκάκια.
Μπορεί η Ίστικλαλ να είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Πόλης, η μαγεία όμως βρίσκεται στα μικρά και γραφικά σοκάκια (sokak στα Τούρκικα). Περπατήσαμε χωρίς να έχουμε κάποιο προορισμό και ανακαλύψαμε μικρά μπαράκια, μαγαζιά που μπορείς να κάνεις ναργιλέ, ιδιαίτερα καταστήματα και φαγοποτεία.
Μία πολύ ιδιαίτερη γευστική εμπειρία ζήσαμε στο Bilice Kebap. Στο παραδοσιακό αυτό ταβερνείο απολαύσαμε αυθεντική πολίτικη κουζίνα στην απίστευτα χαμηλή τιμή των 10€ . Σε μία μεγάλη στρογγυλή τάβλας, μάς σέρβιραν καλαμάκια κοτόπουλου και αρνιού, μαζί με πιατάκια με λεπτές πίτες, πικάντικες σάλτσες και ψητά λαχανικά.
Top Tip: Αποφύγετε τα σκοτεινά και απόμακρα στενά από την Ίστικλαλ και αγνοήστε τους τύπους που θα προτείνουν να τους ακολουθήσετε σε κάποιο μπαράκι με φθηνά ποτά.
#3 Η μικρή Αγιά Σοφιά.
Οι περισσότεροι όταν επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να επισκεφτούμε είναι η Αγιά Σοφιά. Δικαίως, καθώς το μνημείο που μας άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοί μας είναι πραγματικά αξεπέραστο, και μας γεννά πολλά συναισθήματα.
Η μικρή Αγιά Σοφιά, άγνωστη σε πολλούς, χτίστηκε και αυτή από τον Ιουστινιανό, πριν από την ανέγερση της μεγάλης Αγιά Σοφιάς. Ήταν αφιερωμένη στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο. Λόγω της ομοιότητας, οι Τούρκοι την ονόμασαν Küçük Ayasofya (μικρή Αγιά Σοφιά). Ο ναός αυτός είναι ένα σημαντικό βυζαντινό κτίσμα που αξίζει να δείτε. Στο εσωτερικό του μπορείτε να διακρίνετε Βυζαντινά μονογράμματα.
Μετά από περπάτημα 15 λεπτών από την πλατεία Σουλταναχμέτ βρίσκεται η μικρή Αγιά Σοφιά. Στο καφέ ακριβώς δίπλα της, απολαύσαμε έναν από τους καλύτερους καφέδες, και ήπιαμε για πολλοστή φορά το χαρακτηριστικό τούρκικο τσάι.
Top Tip: Στη μικρή Αγιά Σοφιά η είσοδος είναι δωρεάν. Υπάρχει όμως μεγάλη σχολαστικότητα για να μπεις όσον αφορά τον ρουχισμό, αφού και αυτή -όπως πολλές άλλες χριστιανικές εκκλησίες- έχει μετατραπεί σε τζαμί.
#4 Τα διαμαντάκια πίσω από τη Sultanahmet.
Στην περιοχή Sultanahmet, σε μικρή απόσταση από το Μπλε Τζαμί, είναι μία ήσυχη γειτονιά που την προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι για τις αγορές τους. Σε αυτή βρίσκεται το Arasta Bazaar, μια αγορά με παραδοσιακά προϊόντα που έρχονται από τοπικούς συνεταιρισμούς αλλά και χαλιά, κεραμικά, ξηρούς καρπούς και φυσικά μπαχαρικά. Αν και το Arasta Bazaar βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο οι περισσότεροι τουρίστες δεν τo επισκέπτονται. Στην γειτονιά αυτή θα συναντήσετε επίσης χαρακτηριστικά πολύχρωμα σπιτάκια.
Ένα εστιατόριο που αξίζει να επισκεφθείτε εάν βρεθείτε στην περιοχή αυτή είναι το Marbella Cafe & Restaurant. Αυτό το υπέροχο εστιατόριο είναι ένα κρυφό κόσμημα στην τουριστική περιοχή της Sultanahmet. Με θέα τη θάλασσα του Μαρμαρά, απολαύσαμε ένα νοστιμότατο τούρκικο γεύμα. Οι ιδιοκτήτες μας έκαναν να νιώσουμε πολύ οικεία. Η εξυπηρέτηση αλλά και το χιούμορ τους είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε.
#5 Gulhane Park.
Είπαμε ότι θα ζούσαμε σαν ντόπιοι και το τηρήσαμε. Όπως συνηθίζουν πολλοί Τούρκοι αφιερώσαμε το Κυριακάτικο πρωινό μας σε βόλτα στη φύση. Το Gulhane Park βρίσκεται πίσω ακριβώς από την Αγιά Σοφιά. Ένα τεράστιο πάρκο με υπέροχα λουλούδια, όμορφα μονοπάτια για περίπατο, σκιερά ψηλά δέντρα. Εκεί συναντήσαμε ρομαντικά ζευγάρια ξαπλωμένα στο γρασίδι, παρέες να κάνουν πικ-νικ, και πετύχαμε ακόμα και γαμήλιες φωτογραφήσεις! Ήταν σίγουρα μια χαλαρή και συνάμα διασκεδαστική εμπειρία.
#6 Δείπνο με θέα τον Βόσπορο.
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Όπως γράψαμε και παραπάνω, το ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη είχε ένα βασικό στόχο. Να γιορτάσουμε την πρώτη επέτειο του γάμου μας. Τι καλύτερο από ένα δείπνο σε εστιατόριο με θέα το Βόσπορο και τη φωτισμένη γέφυρα που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά της πόλης; Στον 5ο όροφο ενός παραδοσιακού κτιρίου, και συγκεκριμένα στο 5.Kat Restaurant, γιορτάσαμε και κλείσαμε με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο ταξίδι στην Πόλη.
Top Tip: Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια που προσφέρουν θέα στο Βόσπορο. Αν βρεθείτε ποτέ εκεί και θελήσετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία κάντε οπωσδήποτε κράτηση.
Τι πολύχρωμη πόλη, γεμάτη αντιθέσεις, οικεία και ξένη ταυτόχρονα…
Άλκηστη
Ακριβώς έτσι Άλκηστη- τι υπέροχο όνομα!
Για αυτήν ακριβώς την ποικιλότητα μας έχει κερδίσει κι εμάς τόσο.
Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο. Καλή συνέχεια! 🙂