Ιερουσαλήμ: Η Ιερή Πόλη.

Η Ιερουσαλήμ είναι η Ιερή Πόλη. Το κέντρο της γης για τον αρχαίο κόσμο. Το σταυροδρόμι των ηπείρων και το λίκνο των θρησκειών. 

Η Ιερουσαλήμ είναι η επιθυμητή πόλη. Η πόλη που για αυτή έχει χυθεί το περισσότερο μελάνι και έχουν σχεδιαστεί οι περισσότεροι χάρτες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή πάνω στη γη.

Η Ιερουσαλήμ είναι η “η πόλη της ειρήνης” (Jerusalem: Jeru=city, Shalem=peace). Η πόλη που έχει βιώσει τη μεγαλύτερη ανθρώπινη βιαιότητα όσο καμία άλλη πόλη στον κόσμο. 

Η Ιερουσαλήμ είναι η απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία που ξεπερνά οποιαδήποτε περίτεχνη γραπτή ή προφορική περιγραφή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zoudia- The Couple Travel Blog (@zoudiagr) στις

Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Νιώσαμε την ενέργειά της να μας διαπερνά από την πρώτη στιγμή που περπατήσαμε στα στενά της Παλιάς Πόλης. Ένας περήφανος για την καταγωγή του Αμερικανός, γεννημένος στο Τέξας, ήταν ο οδηγός μας την πρώτη μέρα στην Ιερή Πόλη.

“-Είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Όστιν του Τέξας. Είμαι αρχαιολόγος και ξεναγός. Ήρθα από την Αμερική για την μεταπτυχιακή μου έρευνα και κατέληξα εδώ, να ζω μόνιμα. Σήμερα θα σας ξεναγήσω στην πόλη που για μένα είναι η Ιερότερη Πόλη όλου του κόσμου”, ήταν οι πρώτες ενθουσιώδεις κουβέντες του.

Ο ωραίος αυτός τύπος, με το έντονο ταμπεραμέντο, μας οδήγησε γρήγορα γρήγορα πίσω από τα τείχη. Τον ακολουθήσαμε χωρίς να μιλάμε και από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε εκεί, στη Γη της Επαγγελίας. Μπροστά μας, στενά δρομάκια ανοίγονταν δεξιά και αριστερά. Πίσω μας τα τείχη, το σύνορο που χωρίζει την παλιά από την νέα πόλη της Ιερουσαλήμ. Τα τείχη μοιάζουν να έχουν φυλακίσει όλες τις προσευχές των πιστών αιώνες τώρα.

Damascus Gate
Πύλη της Δαμασκού. Μια από τις πύλες εισόδου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ διαιρείται σε 4 συνοικίες. Τη χριστιανική, τη μουσουλμανική, την εβραϊκή και την αρμένικη. Αυτές οι 4 συνοικίες συνθέτουν το ανθρώπινο μωσαϊκό της Παλιάς Πόλης. Ένα μωσαϊκό που ζει και αναπνέει μαζί, αλλά το κάθε του κομμάτι προσεύχεται στο δικό του Θεό, κρατώντας σα φυλαχτό τα δικά του ήθη και έθιμα.

Διαβάστε επίσης: Η Οδός του Μαρτυρίου στην Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε επίσης: Μια μονοήμερη στους Αγίους Τόπους.

Η Χριστιανική συνοικία της Ιερουσαλήμ

Χωθήκαμε στα στενά της χριστιανικής συνοικίας.

“-Θα περάσουμε μέσα από την χριστιανική γειτονιά. Είναι η πιο τουριστική και η πιο θορυβώδης συνοικία από τις τέσσερις”, μας εξηγεί ο Τεξανός οδηγός μας.

Ήταν αρκετά πρωί και οι δρόμοι ήταν σχετικά άδειοι. Μόνο ελάχιστοι προσκυνητές και κάποιες ρασοφόρες φιγούρες γλιστρούσαν μέσα από τα στενά σοκάκια. Η πρώτη μας στάση θα ήταν στο ιερότερο σημείο ολόκληρου του Χριστιανισμού: Το Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο.

Christian quarter (Ιερουσαλήμ)
Ιερουσαλήμ, η χριστιανική συνοικία
Christian quarter
Χριστιανική συνοικία

Ο Ναός της Αναστάσεως

Το ότι συναντήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο στο δρόμο μας για τον Ναό της Αναστάσεως ίσως είναι ένα καλό σημάδι, σκεφτήκαμε και οι δύο σχεδόν ταυτόχρονα. Κάποια χριστιανική γιορτή λάμβανε χώρα τη στιγμή που κατευθυνόμασταν προς το ιερό της χριστιανοσύνης. Η ήσυχη πρωινή ατμόσφαιρα έδωσε τη θέση της σε ένα εορταστικό κλίμα. 

Η πρώτη εικόνα του Ναού της Αναστάσεως ήταν εντυπωσιακή. Σε λίγα μόλις λεπτά, οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από κόσμο και η αυλή του Ναού γέμισε πιστούς και προσευχές. Ο Ναός της Αναστάσεως, που δεν κερδίζει δάφνες αρχιτεκτονικής τέχνης, είναι ένα συγκρότημα χτισμένο πάνω στην τοποθεσία που, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Μέσα στο Ναό μπορεί κανείς να δει και να αγγίξει τμήματα του βράχου του Γολγοθά (τόπος σταύρωσης του Ιησού), να περάσει από το σημείο της Αποκαθήλωσης του σώματος του Χριστού αλλά και να προσκυνήσει το ιερότερο σημείο της χριστιανοσύνης, τον Πανάγιο Τάφο.

Χριστιανική συνοικία
Η ήσυχη πρωινή ατμόσφαιρα έδωσε τη θέση της σε ένα εορταστικό κλίμα.
Προσκυνήτριες
Προσκυνήτριες έξω από το Ναό της Αναστάσεως

“-Μπορείτε να μιλήσετε σ’ εκείνον τον παπά. Να του πείτε πως είστε Έλληνες για να γλιτώσετε την τεράστια ουρά για τον Πανάγιο Τάφο”, μας είπε συνωμοτικά ο οδηγός μας που στην πορεία είχαμε αναπτύξει μία μεγαλύτερη οικειότητα.

“-Το δαιμόνιο και η αλληλεγγύη του Έλληνα θα δράσουν πάλι”, σκεφτήκαμε. Με αργά και σταθερά βήματα πλησιάσαμε τον Έλληνα παπά που διακριτικά ήλεγχε την ανθρώπινη προσκυνηματική ούρα.

“-Πάτερ καλημέρα, είμαστε από την Ελλάδα και ήρθαμε να προσκυνήσουμε. Μπορούμε να περάσουμε από εδώ;” του είπαμε με μια ντροπή ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μας.

“-Στην ουρά παιδιά, στην ουρά”, μας προσγείωσε απότομα ο ευθυτενής παππάς. Έτσι, μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς, να προσκυνήσουμε τον Πανάγιο Τάφο, αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα.

Ο Ναό της Αναστάσεως
Ο Ναό της Αναστάσεως, Ιερουσαλήμ
Church of the Holy Sepulchre
Πανάγιος Τάφος, Ιερουσαλήμ

Η Εβραϊκή συνοικία της Ιερουσαλήμ

Η επόμενη στάση στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ ήταν ο Εβραϊκός τομέας και το Δυτικό Τείχος. Ένας τομέας εμφανώς πιο μοντέρνος, μιας και ανοικοδομήθηκε το κοντινό 1967.

Πριν όμως φτάσουμε εκεί, περάσαμε ώρα περπατώντας μέσα από καλντερίμια και αγορές. Συναντήσαμε μαγαζιά γεμάτα τουριστικά είδη αλλά και καφενεία με ντόπιους να καπνίζουν ανενόχλητοι το ναργιλέ τους, αδιαφορώντας για την πολυκοσμία στα γύρω στενά. 

“-Εδώ θα κάνουμε μια στάση. Να ξεκουραστούμε λίγο και να πιούμε κάτι γιατί έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας”, διακόπτει την πορεία μας ο Τεξανός.

Αν και τα πόδια μας ήταν ακόμα σε καλή κατάσταση, η στάση αυτή ήταν ευεργετική. Καθίσαμε σε ένα από τα λίγα παγκάκια της Παλιάς Πόλης και αγοράσαμε από έναν χυμό. Ο χυμός μας φάνηκε τόσο δροσιστικός που και τα τριάντα αργύρια του Ιούδα να μας ζητούσαν θα τους τα δίναμε.

Αγορές στην παλιά πόλη
Περπατώντας μέσα από καλντερίμια και αγορές
Ιερουσαλήμ παλιά πόλη
Η καθημερινότητα των ντόπιων στην Παλιά Πόλη

Μετά την απαραίτητη ξεκούραση και με περισσότερες δυνάμεις συνεχίσαμε την πορεία μας για το δεύτερο πολύ σημαντικό μνημείο της Ιερουσαλήμ. Το Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων. Στη διάρκεια της πορείας μας, αυτό που μαγνητίζε το βλέμμα ήταν οι δεκάδες Εβραίοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Το μαύρο παντελόνι και σακάκι, τα λευκά πουκάμισα, τα διάφορα περίεργα καπέλα μας έκαναν να αναρωτηθούμε και να ρωτήσουμε τον οδηγό για αυτή την ενδυματολογική ποικιλία.

“-Λόγω της ιστορίας και της διασποράς των Εβραίων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, δημιουργήθηκαν διαφορετικές εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο. Η κάθε κοινότητα υιοθέτησε τη δική της φορεσιά, δικά της ήθη και έθιμα που διατήρησαν και μετά το Νόμο της Επιστροφής στο Ισραήλ, το 1949. Η πιο χαρακτηριστική κοινότητα είναι οι συντηρητικοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι που πιστεύουν σε μια πιο αυστηρή μορφή του Ιουδαϊσμού”, μας διαφώτισε ο ξεναγός μας.

Ιερουσαλήμ
Υπερορθόδοξος Εβραίος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
Εβραίος προσκυνητής
Εβραίος προσκυνητής κατά το Sabbath

Δυτικός Τείχος ή Τείχος των Δακρύων

Φτάσαμε επιτέλους στον προορισμό μας. Το Δυτικός Τείχος ή Τείχος των Δακρύων. Η ιερότερη τοποθεσία του Ιουδαϊσμού. Καθημερινά, Εβραίοι πιστοί έρχονται να προσευχηθούν, να διαβάσουν το Βιβλίο των Ψαλμών, να θρηνήσουν και να κλάψουν την οριστική καταστροφή του Ναού του Σολομώντα από τους Ρωμαίους.

Κατεβήκαμε από ένα ύψωμα όπου και είχαμε την πρώτη πανοραμική εικόνα του ιερού των Εβραίων. Εκείνη την ώρα αρκετοί πιστοί προσεύχονταν μπροστά στο ογκώδες, γυμνό τείχος. Το τείχος είναι ότι έχει απομείνει από τα τείχη του Όρους του Ναού που χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα, κατά τις εργασίες επέκτασης του Ναού.

Τείχος των Δακρύων
Το Τείχος των Δακρύων είναι ότι έχει απομείνει από τα τείχη του Ναού του Σολομώντα

Χρειάστηκε να περάσουμε από έλεγχο για να μπούμε στην πλατεία του Τείχους. 

“-Αν έχετε όπλο ή σουγιά αφήστε τα μακριά από τον έλεγχο”, μας είπε χαριτολογώντας ο Αμερικάνος οδηγός μας.

“-Δεν έχουμε διάθεση να μείνουμε εδώ για πάντα”, του απαντήσαμε με χιούμορ.

Αφού περάσαμε από ανιχνευτή μετάλλων βρεθήκαμε στην πλατεία του Τείχους. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο “ηλεκτρική”, που βρεθήκαμε να παρακολουθούμε τις προσευχές των Εβραίων με ανοιχτό στόμα. Η εμπειρία έγινε ακόμα πιο μοναδική όταν επισκεφτήκαμε το τείχος κατά τη διάρκεια του Shabbat. Τη μέρα που όλοι, σχεδόν, οι Εβραίοι της Ιερουσαλήμ φορούν τις επίσημες στολές τους, τα ψηλά περίεργα καπέλα τους και μαζεύονται στο τείχος να προσευχηθούν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν.

Οι μη Εβραίοι μπορούν να πλησιάσουν το ιερό των Ιουδαίων, αρκεί να καλύψουν το κεφάλι τους με το kippa, το καπελάκι που παίρνουν δωρεάν στην είσοδο τους τείχους. Επίσης τα πόδια και οι ώμοι πρέπει να μην είναι εκτεθειμένα. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Το Τείχος των Δακρύων ή Δυτικό Τείχος είναι η ιερότερη πέτρα του Ιουδαϊσμού. Πιστοί το επισκέπτονται καθημερινά και το ακουμπούν διαβάζοντας προσευχές. Έτσι νιώθουν ότι έρχονται σε μία άμεση και βαθιά σχέση με το Θεό. ⭐ The Western Wall in Jerusalem is a sacred place for Jews ⭐ . #zoudiagr #travelblog #coupletravel #coupletravelbloggers #israel #jerusalem #westernwall #prayers #jerusalem_city #ilovejerusalem #jerusalém #visitjerusalem #visitisrael

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zoudia- The Couple Travel Blog (@zoudiagr) στις

Western Wall
Το Τείχος των Δακρύων

Διαβάστε επίσης: 6 πράγματα που θα ήθελες να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις στο Ισραήλ.

Η Μουσουλμανική συνοικία της Ιερουσαλήμ

Με το πρώτο σουβενίρ στις αποσκευές μας, το kippa, το εβραϊκό καπελάκι, κινήσαμε προς τον διπλανό τομέα. Τον Μουσουλμανικό. Τον πιο παλιό και πιο αυθεντικό τομέα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Ο ήλιος ζεστός έδειχνε για τα καλά τα δόντια του και τα πόδια μόλις είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται. Η επιθυμία όμως να μάθουμε ακόμα πιο πολλά για την Ιερή Πόλη, υπερνίκησε οποιαδήποτε σκέψη εγκατάλειψης.

Η μουσουλμανική συνοικία χαρακτηρίζεται έντονα από τα αραβικά σουκς, τις αγορές, τα παζάρια αλλά και το αυθεντικό φαγητό που προσφέρει σε περαστικούς και τουρίστες. Κύριες στάσεις η Οδός του Μαρτυρίου (Via Dolorosa). Μια σημαντική διαδρομή που περπατήσαμε μόνοι μας την επόμενη μέρα, αφού τη συγκεκριμένη πορεία θεωρείται ότι ακολούθησε ο Ιησούς προς τη Σταύρωση. Επίσης, στον μουσουλμανικό τομέα βρίσκεται και το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της Παλιάς Πόλης, ο Θόλος του Βράχου, το Χαράμ ας-Σαρίφ

Οδός του Μαρτυρίου
Η 8η στάση στην Οδό του Μαρτυρίου. Εκεί πιστεύεται ότι ο Ιησούς παρηγορεί τις γυναίκες της Ιερουσαλήμ στην πορεία του για τον Γολγοθά
Η Μουσουλμανική συνοικία
Η μουσουλμανική συνοικία χαρακτηρίζεται έντονα από τα αραβικά σουκς, τις αγορές και τα παζάρια

Ο Θόλος του Βράχου / Χαράμ ας-Σαρίφ

Περάσαμε πίσω από το Δυτικό Τείχος των Εβραίων για να βρεθούμε στο ιερό τέμενος των Μουσουλμάνων, το Όρος του Ναού. Άλλος ένας έλεγχος μας περίμενε στην είσοδο του Χαράμ ας-Σαρίφ. Περπατήσαμε λίγο πιο πέρα, μακριά από τα μάτια των φρουρών που μας κοιτούσαν για κάποια δευτερόλεπτα από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

“-Πριν σας είπα ψέματα ότι το Τείχος των Δακρύων είναι ο ιερότερος τόπος για τους Εβραίους”, μας είπε χαμηλόφωνα ο οδηγός μας φοβούμενος μη μας ακούσουν αυτιά που δεν πρέπει.

“-Οι Εβραίοι δεν προσεύχονται στο Τείχος. Οι προσευχές κατευθύνονται σε αυτόν εδώ το Ναό γιατί εδώ πιστεύουν ότι ήταν χτισμένος ο Ναός του Σολομώντα. Ο ιερός βράχος που βρίσκεται κάτω από το Θόλο θεωρείται ότι είναι ο βράχος που ο Αβραάμ δοκιμάστηκε από τον Θεό. Εκεί του ζητήθηκε να θυσιάσει τον μονάκριβο γιο του, τον Ισαάκ.”, τελείωσε την αποκάλυψη του.

Temple Mount
Όρος του Ναού

Το Τέμενος Αλ -Ακσά και συγκεκριμένα ο Θόλος του Βράχου σύμφωνα με μια θεωρία αποτελεί το κέντρο του κόσμου. Για το Ισλάμ είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Με βάση τη μουσουλμανική παράδοση ο προφήτης Μωάμεθ έκανε το «Νυχτερινό Ταξίδι» απ΄τη Μέκκα στο τέμενος Αλ -Ακσά. Επίσης, σύμφωνα με κάποιους μελετητές του Ισλάμ, ο Βράχος είναι το σημείο που ο προφήτης Μωάμεθ αναλήφθηκε στους ουρανούς συνοδευόμενος από τον αρχάγγελο Γαβριήλ.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πούμε μέσα στον εντυπωσιακό θόλο αφού η είσοδος σε μη μουσουλμάνους δεν επιτρέπεται. Βγάλαμε όμως κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες για να μας θυμίζουν ότι βρεθήκαμε και εμείς κάποτε στο κέντρο της Γης. Η έξοδός μας, που έγινε και κάπως γρήγορα λόγω της μεσημεριανής προσευχής των μουσουλμάνων, ήταν και η τελευταία στάση στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Χαράμ ας-Σαρίφ
O Θόλος του Βράχου σύμφωνα με μια θεωρία αποτελεί το κέντρο του κόσμου

Βγαίνοντας από το μουσουλμανικό τομέα κατευθυνθήκαμε προς την αρμένικη συνοικία. Μια μικρή και ήσυχη γειτονιά που μπορεί κάποιος να δει τον πύργο του Δαβίδ.

Η ξενάγησή μας στην Ιερουσαλήμ είχε φτάσει στο τέλος της. Βρεθήκαμε στην Ιερότερη Πόλη όλων των εποχών. Ζήσαμε μια μυστικιστική εμπειρία σε μια πόλη-σύμβολο τριών σημαντικών μονοθεϊστικών θρησκειών. Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές στη διάρκεια της περιήγησής μας, αν όλα ή κάποια από αυτά που έχουν καταγραφεί και στις τρεις θρησκευτικές παραδόσεις έχουν πράγματι συμβεί. Η πρώτη μας εικόνα και αίσθηση, η ανατριχίλα και το μούδιασμα που νιώσαμε με το που ακούσαμε την ελληνική καμπάνα να χτυπά γιορτινά, ήταν για εμάς η μόνη αληθινή και “εκ των έσω” απάντηση. 

ΥΣ: Tο ταξίδι μας στο Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη. Το άρθρο αυτό είχε αρχίσει να “γεννιέται” τον Οκτώβρη. Οι τελευταίες εχθροπραξίες στο Ισραήλ (Νοέμβριος ’19) επαληθεύουν με δραματικό τρόπο όσα είχαμε γράψει στην εισαγωγή του άρθρου αυτού.

Jerusalem
Ιερουσαλήμ

 

(Visited 5.029 times, 1 visits today)

7 Comments

  1. Πηνελόπη Καστανά 24 Νοεμβρίου, 2019 at 6:54 μμ

    Πραγματικά ήταν σαν να βρέθηκα εκεί, να είδα, μυρισα, γεύτηκα και άγγιξα αυτόν τον τόπο. Να είστε καλά και να μας ταξιδεύετε.

    Reply
    1. zoudiagr 24 Νοεμβρίου, 2019 at 8:58 μμ

      Σε ευχαριστούμε Πηνελόπη μας! Ευχόμαστε να βρεθείς και εσύ σύντομα σε αυτό τον ιδιαίτερο τόπο. 🙂

      Reply
  2. Thetravellers.gr 25 Νοεμβρίου, 2019 at 5:41 μμ

    Ένα ταξίδι ζωής που θα θέλαμε πολύ να κάνουμε κι εμείς!!! Τέλειο το άρθρο παιδιά!!

    Reply
    1. zoudiagr 25 Νοεμβρίου, 2019 at 6:48 μμ

      Πραγματικά η Ιερουσαλήμ από μόνη της είναι μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Σας ευχόμαστε να την επισκεφτείτε σύντομα.
      Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. 🙂

      Reply
  3. Callie 13 Δεκεμβρίου, 2019 at 5:38 μμ

    Ti περιγραφή ήταν αυτή Τάσο. Πρέπει να σου πω ότι με καθήλωσες!!! Συγχαρητήρια! Εκεί δε που πιάνεις τον τοίχο στο σημείο που ο Χριστός παρηγόρησε τις γυναίκες ανατρίχιασα και βούρκωσα! Μπράβο παιδιά. Εϋχομαι στη ζωή σας να κάνετε πολλά ταξίδια που θα σας συμμαδέψουν! Κάλη

    Reply
    1. zoudiagr 15 Δεκεμβρίου, 2019 at 4:45 μμ

      Πραγματικά δεν θα μπορούσαμε να γράψουμε κάτι λιγότερο για αυτή την πόλη. Είναι έτσι όπως το έγραψες, ανατριχιάζεις και μόνο που βρίσκεσαι εκεί!
      Σε ευχαριστούμε και πάλι για τα καλά σου λόγια. Φιλάκια σε όλους !!!

      Reply
  4. Callie 13 Δεκεμβρίου, 2019 at 5:39 μμ

    *σημαδέψουν, χαχα!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *