Το Μαρακές είναι ένας εξωτικός προορισμός. Ένα ταξίδι που πολλοί ταξιδιώτες έχουν στην κορυφή της λίστας τους και όχι άδικα. Πλέον με τις απευθείας πτήσεις από την Αθήνα, το Μαρόκο, και συγκεκριμένα το Μαρακές, έχει γίνει πολύ πιο προσβάσιμο από παλιότερα. Τι χρειάζεται όμως να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε στην πιο γοητευτική πόλη του Μαρόκου; Διαβάστε παρακάτω.
#1 Πώς να πάτε, τι ταξιδιωτικά έγγραφα χρειάζονται;
Πλέον στο Μαρακές μπορείτε να “πετάξετε” από την Αθήνα, με τις εποχιακές απευθείας πτήσεις της low cost εταιρείας Ryanair. Εμείς όταν επισκεφθήκαμε το Μαρακές δεν υπήρχαν πτήσεις της παραπάνω αεροπορικής και έτσι φτάσαμε με ενδιάμεση πτήση μέσω Βιέννης. Το ταξίδι διήρκεσε γύρω στις 6:30 ώρες συνολικά. Το έγγραφο που απαραίτητα χρειάζεται για ένα ταξίδι στο Μαρόκο, είναι διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών.
#2 Μεταφορά από το Αεροδρόμιο.
Το σύγχρονο και πολύ εντυπωσιακό αεροδρόμιο του Μαρακές, Μενάρα, απέχει περίπου 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Ο έλεγχος των επιβατών και των διαβατηρίων είναι αρκετά αυστηρός και χρονοβόρος. Το Μαρόκο στηρίζει πολύ την οικονομία του στον τουρισμό και για αυτό σε θέματα ασφάλειας είναι αρκετά τυπικό.
Από το αεροδρόμιο στο κέντρο του Μαρακές μπορείτε να πάρετε ταξί που βρίσκονται παρκαρισμένα έξω από την έξοδο των πυλών. Αν επιλέξετε το ταξί, επιμείνετε να βάλουν ταξίμετρο. Μία καλή ιδέα είναι κλείσετε μεταφορικό μέσο, μέσω του ξενοδοχείου σας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε το χάσιμο χρόνου, αλλά και την ταλαιπωρία, ειδικά αν μένετε στην παλιά πόλη της Μεδίνα.

#3 Είναι ασφαλής προορισμός;
Το Μαρακές είναι η πιο τουριστική πόλη του Μαρόκου, που σημαίνει ότι οι ντόπιοι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τους τουρίστες. Εμείς προσωπικά, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο θέμα με την ασφάλειά μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε κάποια πράγματα δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γενικά η χώρα θεωρείται ασφαλής προορισμός για τουρίστες και ταξιδιώτες.
#4 Ποια εποχή είναι η πιο κατάλληλη να ταξιδέψετε στο Μαρακές;
Το Μαρόκο είναι μία Αφρικανική χώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου. Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε το Μαρακές είναι το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Εποχές ιδανικές για να περπατήσετε και να εξερευνήσετε τα souks του Μαρακές. Οι θερμοκρασίες εκείνες τις περιόδους κυμαίνονται από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

#5 Πού να μείνετε;
Στο Μαρακές έχεις κυρίως δύο επιλογές για τη διαμονή σου. Και οι δύο είναι πολύ καλές και εξαρτάται τι ενδιαφέρει τον καθένα. Η νέα πόλη, Ville Nouvelle, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους Γάλλους, είναι μία ήσυχη γειτονιά, γεμάτη όμορφα κτίρια και πολυτελή ξενοδοχεία. Εκεί θα βρείτε αρκετά καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Η δεύτερη επιλογή, είναι να μείνετε στην πολύβουη παλιά πόλη. Στη Μεδίνα θα βρείτε παλιά ανακαινισμένα αρχοντικά, τα Riad, που έχουν μετατραπεί σε μικρά παλατάκια. Αυτή η επιλογή αξίζει το κάθε ευρώ, μιας και καταλύματα τέτοιου τύπου δεν βρίσκονται σε πολλά μέρη του κόσμου.

#6 Χρήσιμες συμβουλές επιβίωσης.
Στην παλιά πόλη, τη Μεδίνα, -όπου και μέναμε- καλό είναι να αποφύγετε τα νυχτοπερπατήματα μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα, αφού σε πολλά σημεία είναι αρκετά σκοτεινά και ελάχιστοι κυκλοφορούν.
Φροντίστε να περπατάτε από τη δεξιά πλευρά του δρόμου, αφού μέσα στα στενά δρομάκια δεν υπάρχει κανένας κώδικας κυκλοφορίας. Μηχανάκια, κάρα, άλογα, ποδήλατα ξεπετάγονται σαν τρελά από το πουθενά, όπως στις ταινίες που βλέπουμε από τη μακρινή Ινδία.
Τα σοκάκια είναι πραγματικά δαιδαλώδη και πολύ εύκολα θα χάσετε τον προσανατολισμό σας, ακόμα και με GPS. Έτσι πολλοί θα σας πλησιάσουν, ίσως και με άκομψο τρόπο (μην φοβηθείτε, είναι ο δικός τους τρόπος), για να σας οδηγήσουν στον προορισμό σας…φυσικά με το αζημίωτο.

Κατεβάστε και χρησιμοποιήστε στο κινητό σας εφαρμογές πλοήγησης, που λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και δεν καταναλώνουν δεδομένα. Μία από αυτές είναι το maps.me.
Αν παρ΄ ελπίδα χαθείτε, παζαρέψτε και ορίστε εξαρχής τα χρήματα που θα δώσετε στον “οδηγό” που θα σας πάει προς τον προορισμό που θα του πείτε. Αν είστε σίγουροι πού βρίσκεστε απλά αγνοήστε τους.
Το νερό της βρύσης δεν πίνεται, εκτός αν θέλετε να δοκιμάσετε τις αντοχές του στομαχιού σας. Εμείς πίναμε αποκλειστικά νερό σε εμφιαλωμένα μπουκάλια, που τα αγοράζαμε στα μικρά μαγαζάκια μέσα στη Μεδίνα.

Ενα χτυποκάρδι ένιωσα, η αλήθεια είναι! Θέλω πολύ να πάω και ελπίζω το 2019 να είναι αυτή η χρονιά (εντάξει όχι και το πρώτο εξάμηνο,χεχε!) Προς το παρόν θα απολαύσω Παρισάκι και μετά θα βάλω πλώρη για άλλα όνειρα και ταξίδια! Κάλη
Να πας Κάλη γιατί το Μαρόκο είναι ένας ξεχωριστός προορισμός. Βεβαία και στο Παρίσι λέμε ναι! Σου ευχόμαστε να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα και τα ταξίδια . 🙂
Ρε παιδιά ωραίο το άρθρο σας αλλά δεν είδα να αναφέρεστε πουθενά στο σημαντικότερο.
Από τιμές το Μαρόκο πως πάει;Πουλάς το νεφρό σου;
Το Μαρακές αν και είναι η πιο τουριστική πόλη του Μαρόκου, δεν είναι ακριβή. Οι τιμές σε φαγητό και διασκέση, αν αυτό εννοείς, κυμαίνονται σε επίπεδα Ελλάδας.
Κωνσταντίνε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.
Αχχχχχχχ μαγικο Μαρακές, γεμάτο αρώματα κια χρώματα. Το αγαπάς απο τη στιγμή που φτάνεις στη Μεντίνα και χάνεσαι στα στενά της. Ευχόμαστε να ξαναπάμε σύντομα.
Φαίνεται πως όλοι όσοι έχουμε πάει στο Μαρόκο και ειδικά στο Μαρακές ανυπομονούμε να ξαναπάμε. Λες να πάμε μαζί την επόμενη φορά; Iδέες δίνουμε…χαχα.