Η Οδός του Μαρτυρίου στην Ιερουσαλήμ.

Ιερουσαλήμ: Πόλη Ιερή, μυσταγωγική, μαρτυρική, ιστορική. Όπως και να την χαρακτηρίσεις, η Ιερουσαλήμ είναι σίγουρα μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχουμε ζήσει στη μέχρι τώρα ταξιδιωτική μας πορεία. Πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν σε αυτή την πόλη έζησε, δίδαξε, καταδικάστηκε και σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. 

Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Ιεροσόλυμα και φυσικά δεν είναι μόνο Χριστιανοί. Η πόλη της Ιερουσαλήμ είναι εξίσου σημαντική για Εβραίους και Μουσουλμάνους πιστούς.

Για τον Χριστιανικό πληθυσμό, η Ιερουσαλήμ είναι κάτι παραπάνω από ένα ιστορικό μέρος με τόσα σημαντικά σημεία όπως Ο Ναός της Αναστάσεως, ο Τάφος της Παναγίας, η Φυλακή του Χριστού και πολλά άλλα. Όποια και να ‘ναι η σχέση σου με τη θρησκεία και τη χριστιανική πίστη, η δύναμη και η ενέργεια του τόπου σε καθηλώνει.

Διαβάστε επίσης: Ιερουσαλήμ: Η Ιερή πόλη.

Διαβάστε επίσης: Μια μονοήμερη στους Αγίους Τόπους.

Η Οδός του Μαρτυρίου (Via Dolorosa)

Μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος στην παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι να ακολουθήσει την Οδό του Μαρτυρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Οδός του Μαρτυρίου (Via Dolorosa) είναι η διαδρομή που πιστεύεται ότι ακολούθησε ο Ιησούς προς τη σταύρωση και τον Γολγοθά.

Η Οδός του Μαρτυρίου ήταν μια διαδρομή που θέλαμε πολύ να περπατήσουμε. Να νιώσουμε και να βιώσουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα ακολουθώντας την πορεία ενός ιστορικού προσώπου που με τη διδασκαλία του επηρέασε όσο κανείς άλλος την ανθρωπότητα.

Via Dolorosa
H Οδός του Μαρτυρίου (Via Dolorosa)

Οι 14 στάσεις του Ιησού

Η ιστορική αυτή διαδρομή ξεκινά από τον μουσουλμανικό τομέα της παλιάς πόλης και καταλήγει στον Ναό της Αναστάσεως στην καρδιά της χριστιανικής συνοικία. Στην πορεία αυτής της διαδρομής υπάρχουν 10 στάσεις που σχετίζονται με διαφορετικά επεισόδια της ιστορίας. Αυτές οι στάσεις, της πορείας του Ιησού προς τη Σταύρωση, δεν είναι όλες εμφανείς.

Κάποιες βρίσκονται μέσα σε κτίρια, ή μικρές εκκλησίες, ενώ άλλες είναι κρυμμένες πίσω από πάγκους και σουβενίρ. Για την ιστορία οι τελευταίοι 4 σταθμοί-στάσεις, είναι πιο “προστατευμένοι” καθώς βρίσκονται μέσα στον Ναό της Αναστάσεως.

Jerusalem
Ο Ναός της Αναστάσεως
Jerusalem
Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Διαβάστε επίσης: 6 πράγματα που θα ήθελες να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις στο Ισραήλ.

1η & 2η στάση – Οδός Μαρτυρίου

Οι δύο αυτές στάσεις βρίσκονται αντικριστά. Στην πρώτη στάση, με βάση τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο και στη δεύτερη σηκώνει το σταυρό, αφού πρώτα έχει μαστιγωθεί και στεφανωθεί με το αγκάθινο στεφάνι από Ρωμαίους στρατιώτες. Το συγκρότημα των 2 πρώτων σταθμών της ιστορίας του Ιησού προς τον Γολγοθά (Μονή Μαστίγωσης)  ανήκει στους Φραγκισκανούς.

Πραιτώριο: Η Φυλακή του Ιησού

Πριν προχωρήσουμε στους επόμενους σταθμούς, επιβάλλεται μια στάση στη Φυλακή του Ιησού. Το Πραιτώριον, όπως αλλιώς λέγεται, εκείνη την εποχή ήταν Διοικήτηριο και κατοικία του Πόντιου Πιλάτου.

Μία σκάλα σε οδηγεί στη φυλακή του Ιησού. Η βραχώδης φυλακή του Ιησού είναι ένα σκοτεινό και υγρό μέρος. Η σκεπή χαμηλή, σε πολλά σημεία αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε σκυφτοί για να προστατεύσουμε το κεφάλι μας. Σε μερικά σημεία οι βράχοι έχουν περίεργες τρύπες. Σε αυτές τις τρύπες μάθαμε ότι έδεναν τα πόδια των φυλακισμένων για να μην έχουν τρόπο διαφυγής. Το ίδιο μαρτύριο είχε υποστεί και ο Ιησούς. Στο πιο κάτω επίπεδο της ιδιότυπης αυτής φυλακής λέγεται ότι ήταν φυλακισμένοι οι ληστές και ο Βαραββάς, που σταυρώθηκαν μαζί με τον Χριστό.  

Η Φυλακή του Χριστού είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ. Ένα μέρος που προκαλεί δέος μόνο στη σκέψη ότι ο Χριστός πέρασε τις τελευταίες του ώρες σε αυτή την υγρή και άθλια φυλακή πριν οδηγηθεί στον Γολγοθά.

Prison of Christ
Πραιτώριον: Η Φυλακή του Ιησού
Πραιτώριο
Η φυλακή των ληστών και του Βαραββά

3η & 4η στάση – Οδός Μαρτυρίου

Μετά τη συγκλονιστική επίσκεψη στη Φυλακή του Ιησού συνεχίσαμε την πορεία προς την Οδό του Μαρτυρίου.  Αριστερά στην οδό Al Wad βρίσκεται η 3η στάση. Εδώ πιστεύεται ότι έπεσε για πρώτη φορά ο Ιησούς κουβαλώντας στην πλάτη του τον ξύλινο σταυρό. Το επεισόδιο μνημονεύεται σε μαρμάρινο ανάγλυφο ψηλά στην είσοδο ενός Αρμένικου παρεκκλησίου.

Στην 4η στάση ο Ιησούς συναντά τη μητέρα Του Μαρία ανάμεσα στο πλήθος. Το γλυπτό πάνω στην πόρτα της Παναγίας του Μαρτυρίου δείχνει τον πόνο της Μαρίας που βλέπει τον γιο της να βαδίζει προς το θάνατο.

3th station - Via Dolorosa
3η στάση – Οδός Μαρτυρίου
Via Dolorosa
Αναπαράσταση της πτώσης του Ιησού με τον σταυρό

5η & 6η στάση – Οδός Μαρτυρίου

Στην 5η στάση οι Ρωμαίοι διατάζουν τον Σίμων τον Κυρηναίο να βοηθήσει τον Ιησού να κουβαλήσει τον σταυρό. Ο Ιησούς ήταν σαφώς εξουθενωμένος από τα μαρτύρια και την πορεία του προς τον Γολγοθά.

Συναντήσαμε την 6η στάση πάνω σε μια ξύλινη καφέ πόρτα. Εκεί πιστεύεται ότι η αγία Βερονίκη σκούπισε το αίμα και τον ιδρώτα του Ιησού από το πρόσωπο του.

4th station - Via Dolorosa
O Ιησούς συναντά τη μητέρα Του Μαρία
6 station - Via Dolorosa
Οδός Μαρτυρίου- 6η στάση

7η & 8η στάση – Οδός Μαρτυρίου

Στην 7η στάση ο Ιησούς πέφτει για δεύτερη φορά ενώ στην 8η ο Ιησούς παρηγορεί γυναίκες και παιδιά λέγοντας τους να μην κλαίνε για Αυτόν.

Via Dolorosa 8th station
Οδός Μαρτυρίου- 7η στάση

9η & 14η στάση – Οδός Μαρτυρίου

Στην 9η στάση ο Ιησούς πέφτει για τρίτη φορά. Αυτός ο σταθμός είναι και ο τελευταίος στην Πορεία του για τον Γολγοθά (Via Dolorosa). Οι επόμενοι σταθμοί της πορείας του Ιησού (αφαιρούνται τα ενδύματα Του, τον καρφώνουν στο σταυρό, πεθαίνει και αποκαθηλώνεται) βρίσκονται εντός του Ναού της Αναστάσεως.

Τέλος διαδρομής

Φτάνοντας στο Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο είχαμε την ευτυχία να ακολουθήσουμε την Ιερότερη διαδρομή στην ανθρώπινη ιστορία. Και μπορεί η περιπλάνησή μας στην Ιερουσαλήμ να συνεχίστηκε, η διαδρομή όμως αυτή ήταν μια απο τις σημαντικές εμπειρίες στην πιο ιστορική πόλη του κόσμου.

Ιερουαλήμ
Πανάγιος Τάφος
Στο εσωτερικό του Ναού της Αναστάσεως

Εσείς, πώς θα νιώθατε αν ακολουθούσατε αυτή τη διαδρομή; 


Ιστορικές πηγές: Ιερουσαλήμ και Άγιοι Τόποι – Explorer

(Visited 4.024 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Kiki_mcf 17 Απριλίου, 2020 at 1:05 μμ

    Παιδιά εγώ ανατρίχιασα πάντως από την περιγραφή σας!

    Reply
    1. zoudiagr 17 Απριλίου, 2020 at 3:09 μμ

      Μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος στην παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες.
      Σε ευχαριστούμε πολύ. Καλή Ανάσταση!

      Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *