3 ημέρες στο Πήλιο. Τι αξίζει να κάνεις.

Το Πήλιο ήταν και παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Αυτό το καταλαβαίνεις από τις πρώτες ώρες που θα βρεθείς στο βουνό που κατά τη μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.

Γραφικά χωριά, όμορφες διαδρομές, καταλύματα υψηλών προδιαγραφών και γαστρονομία που θα σου μείνει αξέχαστη.

Το Πήλιο των 4 εποχών είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες αλλά και για ζευγάρια που θέλουν να περάσουν ένα χαλαρό 3ήμερο.

Που να μείνω στο Πήλιο

Αν επιλέξεις να περάσεις ένα χειμωνιάτικο, φθινοπωρινό ή ανοιξιάτικο 3ήμερο στο Πήλιο θα σου προτείνουμε να μείνεις σε ένα από τα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. H αίσθηση του να ξυπνάς και να κάνεις πρωινό στο “βουνό των Κενταύρων” με θέα τον Παγασητικό κόλπο είναι εμπειρία που θα απογειώσει τις αισθήσεις σου.

Τα κοντινότερα χωριά στο Βόλο είναι η Πορταριά και η Μακρινίτσα. Και τα δύο απέχουν μόλις 15 με 20 λεπτά από την πόλη του Βόλου. Η Πορταριά και η Μακρινίτσα είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο τουριστικά χωριά του Πηλίου.

Προσωπικά η Μακρινίτσα, με την χαρακτηριστική πλατεία της με θέα το Βόλο, μας άρεσε περισσότερο από την Πορταριά που τη βρήκαμε πιο τουριστική και λιγότερο γραφική.

Η Μακρινίτσα αποδείχθηκε για εμάς ιδανική επιλογή για διαμονή. Δίπλα στην πόλη του Βόλου για βραδινές βόλτες αλλά και ορμητήριο για να ανακαλύψουμε διπλανά χωριά του Πηλίου.

Πήλιο Πινακάτες
Πινακάτες

Πήλιο τι αξίζει να κάνεις

Το Πήλιο είναι ένας τόπος με δυο αψεγάδιαστα πρόσωπα.

Από τη μία το “καλοκαιρινό Πήλιο” με τα παραθαλάσσια χωριουδάκια, τις μοναδικές παραλίες (κυρίως αυτές με θέα το Αιγαίο) και τη βραδινή δροσούλα.

Από την άλλη το “χειμωνιάτικο Πήλιο” με τα ορεινά γραφικά χωριά, την πανέμορφη φύση και τις πεζοπορικές διαδρομές.

Όποια εποχή και να επισκεφτείς το Πήλιο το σίγουρο είναι ότι θα βιώσεις διαφορετικές εμπειρίες. Αυτή εξάλλου είναι και η μαγεία του Πηλίου. Ένας πολυδιάστατος προορισμός.

Παρακάτω σου προτείνουμε ένα αρκετά χαλαρό πρόγραμμα για τη χειμερινή, φθινοπωρινή ή ανοιξιάτική σου εξόρμηση στο “βουνό των Κενταύρων”.

1η ημέρα στο Πήλιο

Μακρινίτσα

Αν θεωρήσουμε ότι επιλέξεις για τη διαμονή σου τη Μακρινίτσα, το ταξίδι σου στο Πήλιο ξενικά από δω. Η πρώτη μέρα -που μάλλον θα ξεκινήσει από το μεσημέρι- περιλαμβάνει μια αναγνωριστική βόλτα σε ένα από το πιο γνωστά και πιο γραφικά χωριά του Πηλίου.

Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του βουνού, η Μακρινίτσα έχει θέα στον Παγασητικό κόλπο αλλά και σε ολόκληρη τη πόλη του Βόλου. Χαρακτηριστική η πλατεία του χωριού -το “μπαλκόνι του Πηλίου” όπως την χαρακτηρίζουν- με τον τεράστιο υπεραιωνόβιο πλάτανο να στέκεται αγέρωχα στο κέντρο της πλατείας.

Στην πλατεία, επίσης, βρίσκεται η εκκλησία του Άη-Γιάννη του Προδρόμου (1792) και στο διπλανό καφενείο-εστιατόριο η χαρακτηριστική τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Στο κεντρικό πλακόστρωτο της Μακρινίτσας θα δοκιμάσεις τοπικά προϊόντα της περιοχής και θα γνωρίσεις τον χαρακτηριστικό κύριο που έπαιζε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία “η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά”.

Μακρινίτσα Πήλιο
Μακρινίτσα
Πλατεία Μακρινίτσα
Μακρινίτσα πλατεία
Μακρινίτσα
Μακρινίτσα

2η ημέρα στο Πήλιο

Μηλιές

Η δεύτερη μέρα προμηνύεται πιο active. Μετά από ένα πλούσιο πηλιορείτικο πρωινό με θέα, ετοιμάσου να εξερευνήσεις 3 στολίδια του Πηλίου.

Αφού κατέβεις στο Βόλο και πάρεις τον παραλιακό δρόμο για Άνω Γατζέα, μετά τα Καλά Νερά στρίψε αριστερά για Μηλιές. Η Μηλιές, 28 χιλιόμετρα μακριά από το Βόλο, είναι άλλο ένα παραδοσιακό χωριό του Πηλίου γεμάτο καστανιές και φυσικά μηλιές.

Πριν όμως φτάσεις στις Μηλιές θα σου προτείνουμε να κάνεις μια σύντομη στάση στο θρυλικό Μουτζούρη. Το θρυλικό τρενάκι συνέδεε στο παρελθόν τον Βόλο με το δυτικό Πήλιο. Σήμερα πραγματοποιεί διαδρομές Μηλιές – Άνω Λεχώνια (και αντίστροφα) μέσα από μια διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς.

Μηλιές τρενάκι
Μηλιές – Ο θρυλικός Μουτζούρης

Συνεχίζουμε για το χωριό Μηλιές. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Μηλιές συγκαταλέγονται μέσα στα 3 πιο όμορφα χωριά του Πηλίου. Δε θα διαφωνήσουμε.

Οι Μηλιές με τα πέτρινα αρχοντικά είναι ένα κλασικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Μεγάλη πλατεία, γραφικά δρομάκια και κάποια από τα καλύτερα μαγαζιά για φαγητό και καφέ θα τα βρεις εκεί. Χαρακτηριστικό καφέ το “Άννα, Να Ένα Μήλο” που σερβίρει την πεντανόστιμη σπιτική μηλόπιτα.

Να μη παραλείψουμε να σου πούμε ότι το χωριό Μηλιές διατηρεί την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος» (είσοδος δωρεάν) και λαογραφικό μουσείο με έργα του Θεόφιλου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Μηλιές στο παρελθόν ήταν ένα φωτεινό κέντρο του Ελληνισμού.

Ακόμα και σήμερα το χωριό Μηλιές είναι ένα δημιουργικό καταφύγιο πολλών ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βυζίτσα

Αφήνοντας πίσω μας της Μηλιές συνεχίζουμε πιο βαθιά στο βουνό των Κενταύρων. Δεύτερη στάση η Βυζίτσα που απέχει μόλις 5 λεπτά με το αμάξι. Το πας και με τα πόδια αν σου αρέσει το περπάτημα.

Το όνομά της όπως λένε το οφείλει στα πολλά “βούζια” που φυτρώνουν στην περιοχή. Γι’ αυτό μάλιστα παλιότερα το χωριό το έλεγαν και “Βουζίτσα”.

Η Βυζίτσα μπορεί να μην είναι τόσο τουριστική όσο η Μηλιές αλλά το επίπεδο της γραφικότητας και της παράδοσης παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά και και φημισμένη όμορφη πλατεία της που τη σκεπάζει ένας τεράστιος υπεραιωνόβιος πλάτανος.

Στην πλατεία επίσης υπάρχουν 3 ταβέρνες, στην περίπτωση που θα πεινάσεις.

Στη Βυζίτσα βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής. Μια εκκλησία χτισμένη το 1795 με το παμπάλαιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Η Βυζίτσα αξίζει σίγουρα την προσοχή σου.

Πλατεία Βυζίτσα
Βυζίτσα πλατεία
Βυζίτσα
Βυζίτσα

Πινακάτες

Τρίτη και τελευταία στάση -της δεύτερης ημέρας- το χωριό Πινακάτες. Δεν πιστεύω να κουράστηκες;

Λοιπόν έχουμε να σου πούμε ότι οι Πινακάτες μας εντυπωσίασαν. Κυρίως η ξεχωριστή πλατεία του χωριού αυτού.

Για να βρεθείς εκεί θα χρειαστεί να κατέβεις λίγα σκαλιά καθώς η πλατεία βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το χωριό, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου διατηρεί επίσης ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στην πλατεία θα συναντήσεις και το εστιατόριο «Πινακωτή Πινακωτή» σε ένα αρχοντικό του 1895. Αλλά νομίζουμε ότι θα έχεις ήδη φάει.

Παρά το μικρό μέγεθος του χωριού, οι Πινακάτες διατηρούν άριστα καταλύματα που στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά.

Για την ιστορία οι Πινακάτες ήταν πρωτοπόρες στον αγώνα κατά της τουρκοκρατίας.

Πήλιο Πινακάτες
Πήλιο-Πινακάτες
Πήλιο Πινακάτες
Πινακάτες
Πλατεία Πινακάτες
Πινακάτες πλατεία

3η ημέρα στο Πήλιο

Πορταριά

Την τρίτη μέρα στην έχουμε χαλαρή. Γνωριμία με την γειτονική Πορταριά. Ίσως να πρόλαβες να την επισκεφτείς για λίγο με το που έφτασες στο Πήλιο (πρώτη μέρα).

Στην Πορταριά μπορείς να πας με τα πόδια από Μακρινίτσα. Πολλοί κάνουν αυτόν τον περίπατο. Εμείς προτιμήσαμε το αυτοκίνητο καθώς θέλαμε να κρατήσουμε δυνάμεις για το μονοπάτι των Κενταύρων.

Περπατώντας στον κεντρικό δρόμο Μακρινίτσας-Πορταριάς θα ακούσεις τρεχούμενα νερά. Στο αριστερό σου χέρι μια μικρή πετρόχτιστη αψίδα σηματοδοτεί την αφετηρία του μονοπατιού των Κενταύρων.

Το μονοπάτι των Κενταύρων είναι ένα σύντομο και σχετικά ήπιο μονοπάτι, ιδανικό και για παιδιά. Στο μονοπάτι θα περάσεις μέσα από τρεχούμενα νερά, ξύλινα γεφυράκια και οργιώδη βλάστηση. Στον τερματισμό θα βρεθείς πάνω από το χωριό Πορταριά.

Πορταριά Μονοπάτι των Κενταύρων
Πορταριά. Μονοπάτι των Κενταύρων

Η Πορταριά δεν είναι τόσο γραφική όσο η Μακρινίτσα. Τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση μας έδωσε. Σίγουρα, είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του Πηλίου αφού είναι το πιο κοντινό χωριό από τον Βόλο.

Σημείο αναφοράς, οπως και στα περισσότερα χωριά του Πηλίου, είναι η κεντρική πλατεία της Μελίνας Μερκούρη. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβέρνες με τα Κριτσά να θεωρείται η κορυφαία της περιοχής.

Στην Πορταριά θα βρεις αρκετά μαγαζιά για να αγοράσεις παραδοσιακά προϊόντα. Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Πορταριάς συνεχίζει την παράδοση των γλυκών του κουταλιού που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα.

Πορταριά-Πήλιο. Πλατεία Μελίνα Μερκούρη.
Πορταριά

Χάνια

Αν είσαι λάτρης του σκι και των χιονοδρομικών κέντρων τότε μπορείς στην 3η μέρα να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου το χωριό Χάνια. Το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια είναι από τα πιο παλιά στην Ελλάδα και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό.

Τα Χάνια είναι το ορεινότερο χωριό του Πηλίου (1200 υψόμετρο). Τα Χάνια, χτισμένο μέσα σε οξιές και έλατα, είναι γεμάτο ταβερνάκια και πετρόχτιστους ξενώνες. Εκτός από τους ξενώνες υπάρχουν πολλά καταφύγια του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου.

Που να φας στο Πήλιο

Το Πήλιο είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος που ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς πελάτες. Αυτοί που ψάχνουν και εκτιμούν το καλό φαγητό -όπως εμείς- στο Πήλιο θα καταλάβουν ότι δεν υπερβάλλουμε.

Πέρα από τα τσιπουράδικα με τα γνωστά μεζεδάκια, στα εξαιρετικά εστιατόρια του Πηλίου φάγαμε πιάτα “πειραγμένα” με βάση πάντα την παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες που φάγαμε και μείναμε παραπάνω από ευχαριστημένοι.

Κάρδαμο (Μακρινίτσα): Στο εστιατόριο Κάρδαμο βρεθήκαμε την πρώτη μας μέρα. Βρίσκεται στη Μακρινίτσα και θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής – εμείς το επιβεβαιώνουμε! Όμορφος εσωτερικός χώρος με τζάκι και μπαλκόνι με θέα. Στο Κάρδαμο δοκιμάσαμε παραδοσιακές πηλιορείτικες συνταγές με μια πιο πειραγμένη πινελιά.

Κριτσά (Πορταριά): Κλασική αξία στην Πορταριά και σε όλο το Πήλιο. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Όλα τα πιάτα φτιάχνονται κατά κύριο λόγο με παραδοσιακά προϊόντα και.. πολύ μεράκι. Προτείνουμε να κάνεις κράτηση αν βρεθείς σε τριήμερα ή μέρες με πολύ κόσμο. 

Το Σαλκίμι (Μηλιές): Μην μας ρωτήσεις τι σημαίνει. Δε γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Σαλκίμι είναι μια αξιόλογη επιλογή για φαγητό στο χωριό Μηλιές. Παραδοσιακά πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν το ιμάμ μπαϊλντί και το αρνάκι στη λαδόκολλα.

Πήλιο φωτογραφίες

Μακρινίτσα
Μακρινίτσα
Πήλιo-selfie
Πινακάτες
Πινακάτες
Ηλιοβασίλεμα
Ηλιοβασίλεμα στο Πήλιο
Πήλιο παραδοσιακά προϊόντα
Παραδοσιακά προϊοντα

Αν σου άρεσε το άρθρο μας άφησε μας ένα σχόλιο στο κάτω μέρος της σελίδας ή κοινοποίησέ το στα δικά σου social media.

www.zoudia.gr
(Visited 27.833 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. σακης 9 Αυγούστου, 2023 at 11:10 πμ

    για ενα τριημερο δεν θα επελεγα τα συγκεκριμενα μερη. Μουρεσι,Τσαγκαραδα και Κισσος τα 3 δικα μου

    Reply
  2. Γιάννης 22 Αυγούστου, 2023 at 8:44 πμ

    για τριήμερο πρέπει να κάνεις τη διαδρομή Βόλος – Πορταρία – Ζαγορά – Άγιος Ιωάννης – Βόλος και φαγητό Κρίτσα, Πολύδροσο στο Πουρί ή Πλυμάρι στην Ανάληψη & 5 Πλατάνια στον Άγιο Δημήτριο.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *