3ήμερο στη βόρεια Ελλάδα. Μέτσοβο, Καστοριά, Νυμφαίο.

Τι θα έλεγες για ένα 3ήμερο στη βόρεια Ελλάδα;

Τόσες επιλογές, τόσο όμορφα μέρη να επισκεφτεί κανείς. Η αλήθεια είναι ότι για να ανακαλύψεις τη βόρεια Ελλάδα απ΄ άκρη σ΄ άκρη χρειάζονται αρκετά χιλιόμετρα να κάνεις, πολλές μέρες να αφιερώσεις.

Σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσουμε ένα ενδιαφέρον κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας. Θα σε ξεναγήσουμε και θα σου προτείνουμε μια 3ημερη εκδρομή με κάποιους σημαντικούς σταθμούς στη βόρεια Ελλάδα, για να οργανώσεις και εσύ το δικό σου μίνι roadtrip.

3ήμερο στη Βόρεια Ελλάδα. Μέτσοβο

Αν ξεκινάς το ταξίδι σου από τη νότια Ελλάδα -όπως εμείς- θα σου προτείνουμε η πρώτη σου στάση να είναι το Μέτσοβο.

Το Μέτσοβο πολλοί το χαρακτηρίζουν και ως “Αράχωβα της Ηπείρου”. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.100-1.300 μέτρων. Πράγματι, η υπέροχη θέα των βουνοκορφών της Πίνδου είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητη.

Λόγω των δυο μικρών χιονοδρομικών κέντρων το Μέτσοβο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά θέρετρα της χώρας. Το Μέτσοβο είναι γνωστό και σε αυτούς που αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία καθώς προσφέρει όμορφες πεζοπορικές διαδρομές.

Εδώ να σε προετοιμάσουμε και να σου πούμε ότι το Μέτσοβο είναι αρκετά τουριστικό και τα 3ήμερα σφύζει από ζωή. Ο κεντρικός δρόμος με τα κουκλίστικα μαγαζιά αριστερά και δεξιά γεμίζει από κόσμο και αυτοκίνητα που κάνουν λίγο δύσκολη τη ζωή των επισκεπτών.

Αν θες όμως να ανακαλύψεις ένα διαφορετικό Μέτσοβο, ανηφόρισε και περπάτησε στα στενά του χωριού. Εκεί θα συναντήσεις το αυθεντικό Μέτσοβο με τα γραφικά στενάκια και τα όμορφα αρχοντικά.

Στον κεντρικό δρόμο αξίζει να κάνεις στάση στον παραδοσιακό φούρνο “Ψωμί” και να δοκιμάσεις τυρόπιτα Μετσόβου ή κάποια άλλη παραδοσιακή ζυμωτή πίτα. Για καφέ, το “Μετσοβόραμα” είναι από τα καλύτερα στέκια του Μετσόβου. Όμορφος, ζεστός χώρος και μπαλκόνι με θέα.

Tip: Το Μέτσοβο μπορεί να είναι 1 από τις 3 διανυκτερεύσεις στο ταξίδι σου στη βόρεια Ελλάδα.

Διάβασε επίσης: 3 ήμερο στα Ζαγοροχώρια.

Διάβασε επίσης: Μίνι road trip στη Μάνη και τη Λακωνία.

3ήμερο στη Βόρεια Ελλάδα. Καστοριά

Δεύτερη στάση η πόλη της Καστοριάς. Γνωστή για τις γούνες της και την πανέμορφη λίμνη Ορεστιάδα, τον φυσικό καθρέφτη της πόλης.

Η πόλη της Καστοριάς είναι αντικειμενικά μια όμορφη και γραφική πόλη. Ίσως και από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Γι΄ αυτό θα σου προτείνουμε η Καστοριά να είναι η κύρια στάση σε αυτό το ταξίδι σου.

Στην Καστοριά έχεις αρκετά πράγματα να κάνεις για να γεμίσεις ένα διήμερο. Η βόλτα στη γραφική παλιά συνοικία του Ντολτσό, η ξενάγηση σε ένα από τα μουσεία της πόλης, η μίνι κρουαζιέρα στη λίμνη με το καραβάκι, η επίσκεψη στο σπήλαιο του Δράκου είναι κάποια από τα must do της Καστοριάς.

Η Καστοριά, ωστόσο, είναι μια ήσυχη πόλη που απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που θέλουν να κινηθούν σε χαλαρούς ρυθμούς. Η νυχτερινή ζωή δεν είναι σίγουρα από τα ατού της πόλης.

Η φυσική ομορφιά αλλά και οι πεζοπορικές διαδρομές στα περιμετρικά βουνά γύρω από την Καστοριά την καθιστούν έναν φυσιολατρικό προορισμό.

3ήμερο στη βόρεια Ελλάδα. Καστοριά
Καστοριά

Διάβασε επίσης: Καστοριά: 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις.

3ήμερο στη Βόρεια Ελλάδα. Νυμφαίο

Αν θέλεις να ολοκληρώσεις με τον καλύτερο τρόπο το 3ήμερο σου στη βόρεια Ελλάδα τότε μια ημερήσια εκδρομή στο Νυμφαίο είναι επιβεβλημένη.

Το Νυμφαίο βρίσκεται στο νομό Φλωρίνης αλλά απέχει μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από την Καστοριά.

Χτισμένο και αυτό ψηλά (όπως το Μέτσοβο) στα 1.300 μέτρα, το Νυμφαίο είναι ένα αψεγάδιαστο πέτρινο χωριό με κάποια επιβλητικά αρχοντικά.

Στο κεντρικό δρόμο του Νυμφαίου υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφέ για να φας και να χαλαρώσεις.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες σερβίρουν τραχανόσουπες, κρέας αλλά και παραδοσιακές πίτες από τα χέρια του συλλόγου γυναικών του Νυμφαίου. 

3ήμερο στη βόρεια Ελλάδα. Νυμφαίο
Νυμφαίο
Νυμφαίο. 3ήμερο στη βόρεια Ελλάδα
Νυμφαίο

Καταφύγια Αρκτούρος

Πριν ανέβεις προς το Νυμφαίο σου προτείνουμε να κάνεις μια στάση στις Αγραπιδιές.

Εκεί η μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική, οργάνωση Αρκτούρος φιλοξενεί Λύκους που στο παρελθόν ήταν σε ζωολογικά κέντρα ανά την Ευρώπη ή σε αιχμαλωσία.

Μέσα σε ένα περιφραγμένο φυσικό μέρος έκτασης 70 στρεμμάτων, πίσω από τις περιφράξεις μπορείς να δεις -αν είσαι τυχερός- διάφορες ράτσες λύκων να ζουν σε ομάδες.

Αρκτούρος. Καταφύγιο Λύκου. Αραπιδιές
Αρκτούρος. Καταφύγιο Λύκου | Αγραπιδιές

Με το ίδιο εισιτήριο των 6 ευρώ/άτομο κάνε μια δεύτερη στάση στο καταφύγιο της Αρκούδας του Αρκτούρου, λίγο πάνω από το Νυμφαίο. Εκεί ένα εξειδικευμένο προσωπικό θα σε ξεναγήσει στο φυσικό περιβάλλον της Αρκούδας, θα σου μιλήσει για τη ζωή και τις συνήθειες αυτού του εντυπωσιακού ζώου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όλα τα ζώα που βρίσκονται στα ειδικά διαμορφωμένα φυσικά καταφύγια του Αρκτούρου είναι στειρωμένα. Δεν μπορούν να αναπαραχθούν και πριν την τοποθέτησή τους στα καταφύγια ήταν υπό αιχμαλωσία.

Αυτό σημαίνει ότι στα καταφύγια τους προσφέρεται μια “φυσική στέγη” καθώς τα συγκεκριμένα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν από μόνα τους ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον. Κι αυτό γιατί δεν έχουν μάθει πως να επιβιώνουν από μόνα τους σε φυσικές συνθήκες, λόγω της προγενέστερης αιχμαλωσίας.

Στα προγράμματα το Αρκτούρου γίνεται εκπαίδευση αυτών των ζώων ώστε να τα καταφέρουν να επιβιώσουν μελλοντικά μόνα τους, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Νυμφαίο. Καταφύγιο Αρκούδας. Αρκτούρος
Αρκτούρος. Καταφύγιο Αρκούδας | Νυμφαίο

Tip: Ξεκίνα τη μέρα σου με το καταφύγιο του Λύκου, στις Αγραπιδιές και συνέχισε με το καταφύγιο της Αρκούδας, πάνω από το Νυμφαίο. Για το τέλος, προς το μεσημέρι, προτείνουμε να επισκεφτείς το Νυμφαίο.

Εναλλακτικό πρόγραμμα

Το Μέτσοβο, η Καστοριά και το Νυμφαίο είναι τρεις πολύ δημοφιλείς και ενδιαφέροντες προορισμοί στη βόρεια Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία.

Φυσικά, η παραπάνω πρόταση για ένα 3ήμερο στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει τις δικές σου στάσεις.

Την 3η μέρα, αντί για το γραφικό Νυμφαίο, μπορείς να επισκεφτείς τη Λίμνη των Πρεσπών. Η Λίμνη των Πρεσπών απέχει 1 ώρα από την Καστοριά. Καλές αποδράσεις !

Νυμφαίο. 3ήμερο στη βόρεια Ελλάδα
Νυμφαίο

Αν σου άρεσε η πρότασή μας θα χαρούμε να κοινοποιήσεις το άρθρο μας.

www.zoudia.gr
(Visited 2.266 times, 1 visits today)

2 Comments

    1. zoudiagr 12 Απριλίου, 2022 at 6:20 μμ

      Σε ευχαριστούμε Στέλιο 🙂

      Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *