Η πανδημία είναι γεγονός ότι άλλαξε κατά πολύ τα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Ήρθε όμως να θυμίσει μια παλιά ταξιδιωτική τάση, τουλάχιστον σε εμάς. Τα ταξίδια με αυτοκίνητο μας μεταφέρουν στην παιδική μας ηλικία και στις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά μας. Τότε που φορτώναμε με κάθε λογής πράγματα το ταλαίπωρο Φιατάκι του μπαμπά και παίρναμε κυριολεκτικά τους πέντε δρόμους. Γεμάτοι γέλια αλλά και τσακωμούς με τα αδέρφια στο πίσω κάθισμα απολαμβάναμε όχι τόσο τον προορισμό όσο το ταξίδι.
Η πανδημία μας έκανε επίσης να αγαπήσουμε. Να αγαπήσουμε ξανά την Ελλάδα μας. Τη χώρα μας με τις ατέλειωτες ομορφιές, τα βουνά της και τις θάλασσές της. Όποτε επισκεπτόμαστε παλιά και νέα μέρη, η Ελλάδα πάντα μας υπενθυμίζει την ευλογία να ζούμε σε αυτή τη χώρα.
Road Trip στη Μάνη και τη Λακωνία
Οι τρεις λέξεις που έρχονται στο μυαλό ακούγοντας Μάνη – Λακωνία είναι πέτρα, φως και θάλασσα. Η περιοχή αυτή έχει και μια διαφορετική συναισθηματική αξία για εμάς. Η Λακωνία είναι η γη των προγόνων του Τάσου. Έτσι, είχαμε μεγάλο κίνητρο να βρεθούμε στην Λακωνική γη και στα χωριά που μεγάλωσαν οι γονείς του και οι παππούδες του.
Κερασιά Αρκαδίας, στάση για πικ-νικ
Η πρώτη μας στάση και πρώτη διανυκτέρευση αυτού το road trip στη Μάνη και τη Λακωνία θα ήταν η Αρεόπολη. Πριν φτάσουμε εκεί κάναμε μια σύντομη στάση σε ένα χωριό που μας έκλεισε το μάτι. Η πινακίδα “Κερασιά Παραδοσιακός οικισμός” μας έκανε να βγούμε από την πορεία μας.
Στην Κερασιά Αρκαδίας συναντήσαμε ένα διατηρητέο οικισμό με παλιά πέτρινα σπίτια και ένα υπέροχο δάσος γεμάτο βελανιδιές και πλατάνια. Μέσα στο δάσος της Κερασιάς κάναμε το μεσημεριανό μας πικ-νικ και συνεχίσαμε το road trip μας με γεμάτο πια στομάχι.

Αρεόπολη, παραδοσιακό χρώμα Μάνης
Μετά την μικρή παράκαμψη στην Κερασιά, φτάσαμε στην Αρεόπολη τις πρώτες μεσημεριανές ώρες. Το κεφαλοχώρι της Μάνης σίγουρα αξίζει την προσοχή σου.
Η Πόλη του Άρεως είναι μια μικρό χωριό της ανατολικής Μάνης. Εκτός από την ιστορικότητα του, ο συγκεκριμένος οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης.
Την Αρεόπολη την εξερευνήσαμε όλη με τα πόδια καθώς τα πλακόστρωτα δρομάκια μας ενθάρρυναν να την περπατήσουμε απ’ άκρη σ΄ άκρη. Το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο παραδοσιακά, διατηρητέα κτίρια και η αίσθηση του να περπατάς ανάμεσα στην ιστορία είναι μαγική.
Η αφετηρία μας ήταν η μεγάλη πλατεία όπου συναντήσαμε παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο και κυνηγητό. Κατευθυνθήκαμε στον κεντρικό δρομάκι με παραταγμένα στη σειρά εστιατόρια, καφέ και κάποια μικρά καφενεία. Τα απογεύματα, τα γουστούζικα εστιατόρια τοποθετούν τις καρέκλες τους στον πλακόστρωτο δρόμο. Μέχρι το βράδυ έχει δημιουργηθεί μια ιδαίτερα ρομαντική ατμόσφαιρα.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι η Αρεόπολη, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει αρκετές επιλογές με καλό φαγητό. Το βράδυ, παρά την κούραση, επιλέξαμε ένα από τα μπαράκια για να πιούμε το ποτό μας. Αρχές Οκτώβρη και είχε αρκετή ζέστη ώστε να κάτσουμε στην αυλή.


Tip: Μια μέρα είναι υπεραρκετή για να την ανακαλύψετε. Αν έχετε περισσότερες μέρες μπορείτε να επισκεφτείτε τα Σπήλαια Διρού όπως και το Γερολιμένα.
Λιμένι, η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων
Το Λιμένι βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από την Αρεόπολη και είναι ένα γραφικό πυργοχώρι. Παραλία δεν υπάρχει και έτσι οι βουτιές γίνονται από τα βράχια. Είναι μικρό με πεντακάθαρα γαλάζια νερά και πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων. Για την ιστορία οι Μαυρομιχαλαίοι ήταν μια από τις ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης που έπαιξε ρόλο στο απελευθερωτικό αγώνα του ’21. Επίσης ήταν και κύριοι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια.
Εμείς το Λιμένι το επισκεφτήκαμε πρωί, φεύγοντας από την Αρεόπολη. Οι πρωινές ώρες προσφέρουν μια ηρεμία στον απάνεμο κολπίσκο, ότι πρέπει για έναν πρωινό καφέ. Στο Λιμένι επίσης υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες που ανοίγουν μεσημέρι-βράδυ.

Οίτυλο με τα πέτρινα καλντερίμια
Συνεχίζοντας την πορεία μας και την εξερεύνηση της Μεσσηνιακής Μάνης κάναμε μια στάση στο Οίτυλο. Ένα κεφαλοχώρι στο οποίο πλέον μένουν ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι.
Προχωρώντας στα ερημικά σοκάκια του χωριού συναντήσαμε ένα ηλικιωμένο κύριο και πιάσαμε την κουβέντα. Μας είπε ότι όλη του τη ζωή την έχει ζήσει μέσα σε αυτό το πετρόχτιστο χωριό. Μας μίλησε για την εγκατάλειψη και τη φυγή των νέων ανθρώπων αλλά και για τους τουρίστες που έρχονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Περπατήσαμε μαζί του μέχρι την πλατεία του χωριού που υπάρχουν κάποια παραδοσιακά καφενεία. Εκεί τον αποχαιρετήσαμε και συνεχίσαμε την βόλτα μας. Στο Οίτυλο εντοπίσαμε αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες που συνιστούν πραγματικές προτάσεις διαμονής. Ήταν πολύ εντυπωσιακοί, ωστόσο εμείς δε θα επιλέγαμε να διανυκτερεύσουμε στο Οίτυλο.


Μονεμβασιά, η καστροπολιτεία της Λακωνίας
Η δεύτερη κύρια στάση αυτού το mini road trip στη Λακωνία και τη Μάνη ήταν το κάστρο της Μονεμβασιάς. Ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόμασταν το συγκεκριμένο, πολύ δημοφιλές, μέρος . Η Μονεμβασιά είναι αρκετά τουριστικός προορισμός με όλα τα θετικά και αρνητικά που περιέχει ο όρος “τουριστικός”.
Η Μονεμβασιά παρά τη μαζικότητα των ανθρώπων που την επισκέπτονται, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διαμονής καθώς είναι από τις ελάχιστες κατοικήσιμες καστροπολιτείες στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο εμείς επιλέξαμε να περάσουμε ένα ολόκληρο 24ωρο κυριολεκτικά μέσα στο κάστρο.
Στη Μονεμβασιά κάναμε μπάνιο στο Πορτέλο, περπατήσαμε μέχρι την Άνω Πόλη, απολαύσαμε καφέ και φαγητό σε μαγαζιά με απαράμιλλη θέα και περπατήσαμε στα περισσότερα στενά της καστροπολιτείας.
Μια με δύο διανυκτερεύσεις είναι υπέρ αρκετές για να νιώσετε την ενέργεια του βράχου της Μονεμβασιάς.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Μονεμβασιά, 24 ώρες μέσα στο Κάστρο.
Εξερευνώντας τα χωριά της Λακωνίας
Η αλήθεια είναι ότι γύρω από τη Μονεμβασιά υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη για εξορμήσεις. Η παραλία της Πλύτρας, η Ελαφόνησος, η Λίμνη του Γέρακα, το ορεινό χωριό Βελανιδιά και ο Φάρος του Μαλέα είναι μόνο μερικές επιλογές.
Η ανάγκη του Τάσου να επισκεφτούμε τα χωριά και την περιοχή από την οποία κατάγεται μας οδήγησαν βόρεια, στα χωριά και στις πλαγιές του Πάρνωνα. Οδηγώντας προς τη Σκάλα Λακωνίας, περάσαμε το Βρονταμά και κάναμε στάση στο επόμενο χωριό, το Γεράκι Λακωνίας.
Το Γεράκι Λακωνίας είναι ένα ιστορικό χωριό το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως ο “Μικρός Μυστράς”. Φαίνεται πως έχει πάρει το όνομα “Γεράκι” από το πολύ μεγάλο υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται. Στο Γεράκι υπάρχουν εκκλησίες και τοιχογραφίες από τη Βυζαντινή περίοδο καθώς και μεσαιωνικό κάστρο στο διπλανό λόφο.
Πόλος έλξης των επισκεπτών στο Γεράκι είναι η τεράστια πλακόστρωτη πλατεία που την περικυκλώνουν γραφικά καφενεία μιας άλλης εποχής. Εκεί κάναμε στάση για να πιούμε τον καφέ μας, σερβιρισμένο σε μικρό παραδοσιακό φλιτζάνι ελληνικού καφέ.
Μας έκανε εντύπωση που οι μεγαλύτερης ηλικίας άντρες ήταν κυριολεκτικά διασκορπισμένοι κατά μήκος της πλατείας. Αργότερα και κατά τύχη μάθαμε πως υπήρχε κρούσμα COVID στο χωριό! Αυτά άλλωστε συμβαίνουν στην covid εποχή. Στο δρόμο για την πλατεία συναντήσαμε περίτεχνα σπίτια και αρχοντικά που χρονολογούνται από το 1900. Σίγουρα ένα ξεχωριστό χωριό με μεγάλη ιστορική αξία.


Η Μάνη και η Λακωνία κρύβουν υπέροχους θησαυρούς
Η Μάνη και η Λακωνία κρύβουν υπέροχους θησαυρούς και σίγουρα της αξίζουν πολύ περισσότερες από 3 μέρες που αφιερώσαμε εμείς. Υπάρχουν δεκάδες χωριά και μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε.
Το παραπάνω μίνι road trip στη Μάνη και τη Λακωνία ήταν απλώς μια δική μας πρόταση. Ένας δικός μας ταξιδιωτικός αυτοσχεδιασμός που ελπίζουμε να σας έδωσε ιδέες για να σχεδιάσετε το δικό σας ταξίδι στη γη με την άγρια ομορφιά και τη μακρά ιστορία.
Αν σας άρεσε το άρθρο μας θα χαρούμε να μας γράψετε τις δικές σας προτάσεις και να το μοιραστείτε στα δικά σας social media.
www.zoudia.gr
Είχα πάει μικρή στη Μάνη αλλά δεν έχω καθόλου αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι. Μετά από το υπέροχο άρθρο (και τις φωτογραφίες σας!) ανυπομονώ να ταξιδέψω ξανά και να κάνουμε και εμείς ένα τέτοιο roadtrip!
Να το κάνετε Άλκηστη, θα απολαύσετε σίγουρα την Μάνη. Ειδικά προς άνοιξη πιστεύουμε πως θα είναι ιδανικά! 🙂 Σε ευχαριστούμε για το σχόλιό σου.