Πρώτο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Τι πρέπει να γνωρίζεις.

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Ένας οδηγός που θα κάνει το ταξίδι σου παιχνιδάκι.

Η Κωνσταντινούπολη είναι κάτι παραπάνω από ένας προορισμός. Η πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια μίξη ανατολής και δύσης, ένα μεθυστικό άρωμα από ανατολίτικα μπαχάρια που σε καλεί να την επισκεφτείς ξανά και ξανά.

Έχοντας ταξιδέψει 4 φορές στην αγαπημένη μας Πόλη και έχοντας δημιουργήσει αρκετό υλικό (διαβάστε εδώ), αυτή τη φορά νιώθουμε την ανάγκη να γράψουμε ένα “σύντομο οδηγό επιβίωσης”.

Σκοπός του οδηγού είναι να λύσει τα χέρια στον επισκέπτη που θα ταξιδέψει για παρθενική φορά στην Πόλη των Πόλεων κάνοντας το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη πραγματικά παιχνιδάκι.

Εμινονού γέφυρα
Εminonu- Γέφυρα του Γαλατά

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Ανατολή. Ο Βόσπορος χωρίζει την Κωνσταντινούπολη στα δύο και της προσδίδει την ιδιαίτερη αύρα που καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν έχει.

Αν επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά σου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να βρεις ένα όμορφο κατάλυμα στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης.

Στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης χτυπάει η καρδιά της Πόλης. Εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά αξιοθέατα αλλά και η Μεγάλη Οδός του Πέραν με τα άπειρα καταστήματα και τη non-stop περατζάδα.

Που να μείνεις

Πλατεία Ταξίμ: Γύρω από την πλατεία Ταξίμ υπάρχουν πολλά οικονομικά καταλύματα αλλά και πολυτελή διεθνή ξενοδοχεία. Η Ταξίμ είναι η πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών. Είναι το σημείο αναφοράς της Πόλης καθώς από την πλατεία Ταξίμ μπορείς να μετακινηθείς σε κάθε κατεύθυνση. Η περιοχή, που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, έχει έντονη κίνηση και είναι ιδανική για ψώνια.

Γαλατάς: Αν είσαι πιο ρομαντική ψυχή, όπως εμείς, η περιοχή του Γαλατά (ευρωπαϊκή πλευρά) είναι κατάλληλη για σένα. Η περιοχή του Γαλατά είναι γεμάτη boutique ξενοδοχεία, ρομαντικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια για φαγητό. Μια πραγματικά νεανική και ζωντανή περιοχή. Η περιοχή γύρω από τον Πύργο του Γαλατά είναι η δική μας αγαπημένη και είναι η πρώτη μας επιλογή για διαμονή στην Κωνσταντινούπολη.

Σουλταναχμέτ: Τρίτη επιλογή στην Ευρωπαϊκή πλευρά είναι και η η περιοχή γύρω από τη πλατεία Σουλταναχμέτ. Η Σουλταναχμέτ είναι το κέντρο της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια δημοφιλής, όμορφη αλλά αρκετά τουριστική περιοχή.

Πλεονέκτημα της Σουλταναχμέτ είναι ότι σε κοντινή απόσταση με τα πόδια βρίσκονται κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης, όπως η Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και το Μεγάλο Παζάρι. Βέβαια η περιοχή αυτή τα βράδια δεν είναι τόσο ζωντανή όπως οι περιοχές γύρω από τη Μεγάλη Οδό του Πέραν (Ταξίμ, Γαλατάς).

Καντίκιοϊ (Ασιατική πλευρά) : Τώρα αν θες μια ήσυχη περιοχή, μακριά από τη βουή των τουριστών, η περιοχή του Kadiköy είναι ιδανική. Η περιοχή του Kadiköy μπορεί να μην είναι το “κέντρο του κόσμου”, θα συναντήσεις όμως εκεί μια πληθώρα καταλυμάτων και μπαρ. 

Στο Kadiköy θα γνωρίσεις την πιο αυθεντική πλευρά της Πόλης καθώς οι πολλοί τουρίστες απουσιάζουν. Μειονέκτημα της περιοχής είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση για να δεις. Δεν τη συνιστούμε σε κάποιον που επισκέπτεται την Πόλη για πρώτη φορά.

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνο

Η Κωνσταντινούπολη έχει 2 αεροδρόμια που εξυπηρετούν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Airport) είναι το κύριο αεροδρόμιο της Πόλης από το 2019. Αποτελεί και τον κύριο κόμβο που συνδέει την Ευρώπη με ολόκληρη την Ασία και συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου.

Το Istanbul Airport βρίσκεται δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα στην ευρωπαϊκή πλευρά, περίπου 40 χλμ. μακριά από την Ταξίμ. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν αυτό το αεροδρόμιο καθώς εκεί προσγειώνεται η Aegean και η Turkish Airlines.

Το 2ο αεροδρόμιο, Sabiha Gökçen, βρίσκεται στην Ασιατική πλευρά της πόλης και απέχει 41 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ευρωπαϊκής πλευράς. Το Sabiha Gökçen χρησιμοποιεί η low cost εταιρεία Pegasus. Με τη Pegasus θα βρεις σαφώς οικονομικά εισιτήρια.

Info: Από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Τουρκία με νέου τύπου αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο με διάρκεια ισχύος τουλάχιστον πέντε μηνών.

Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (IST Airport)

Από το  το νέο αεροδρόμιο (Ist Airport) υπάρχουν 3 τρόποι για να βρεθείς στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

1ος τρόπος (Λεωφορείο Havaist): Ο πιο απλός και αρκετά οικονομικός τρόπος να φτάσεις στην Ταξίμ (κεντρική πλατεία στην ευρωπαϊκή πλευρά) είναι το λεωφορείο.

Η εταιρεία Havaist κάνει δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο όλο το εικοσιτετράωρο. Τα λεωφορεία της Havaist βρίσκονται ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και είναι αρκετά σύγχρονα.

Το Havaist16 αναχωρεί κάθε 20 λεπτά (περίπου) από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και κατευθύνεται απευθείας στην πλατεία Ταξίμ. Η διαδρομή διαρκεί 60-90 λεπτά (ανάλογα την κίνηση), ενώ το κόστος ανά επιβάτη είναι 86TL (4€).

Μπορείς να πληρώσεις την υπηρεσία μεταφοράς είτε με μετρητά είτε με κάρτα.

2ος τρόπος (Ταξί): Το ταξί είναι η πιο γρήγορη και πιο ξεκούραστη επιλογή για τη μεταφορά σου από το αεροδρόμιο στο κατάλυμά σου. Το ταξί θα χρειαστεί σχεδόν μισή ώρα (ανάλογα με την κίνηση) για να φτάσει στο κέντρο της ευρωπαϊκής πλευράς (πλατεία Ταξίμ) και το κόστος είναι 350-450TL (15-20€).

Τα κίτρινα ταξί (οικονομικά) θα τα βρεις στις πιάτσες έξω από το αεροδρόμιο. Αν σε αγχώνει να βρεις ταξί έξω από το αεροδρόμιο, μπορείς να προγραμματίσεις τη μεταφορά σου με ταξί μέσω του καταλύματός σου.

3ος τρόπος (Μετρό): Δυστυχώς δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση της γραμμής μετρό από το αεροδρόμιο στην πλατεία Ταξίμ. Οι επιβάτες θα πρέπει να πάρουν τη νέα γραμμή M11 του μετρό, να κάνουν στάση στο σταθμό Gayrettepe και στη συνέχεια να μεταβούν στη γραμμή M2 στον σταθμό Taksim του μετρό.

Το μετρό προς το παρόν δεν είναι μια ελκυστική επιλογή γιατί η μεταφορά αυτή είναι αρκετά κουραστική, ειδικά αν σκεφτείς ότι μαζί σου θα κουβαλάς και τις αποσκευές σου.

Κωνσταντινούπολη Γαλατάς
Κωνσταντινούπολη, περιοχή του Γαλατά

Ίντερνετ και δεδομένα

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν ταξιδεύουμε εκτός ευρωπαϊκής ένωσης είναι το ίντερνετ και τα δεδομένα. Το ίντερνετ είναι μια σημαντική παράμετρος, καθώς βοηθά το ταξίδι παρέχοντας σε εμάς πληροφορίες και προσανατολισμό (GPS) ανά πάσα στιγμή.

Η Κωνσταντινούπολη καλύπτεται από ένα σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Συγκεκριμένα μπορείς να προμηθευτείς προπληρωμένη κάρτα SIM δεδομένων από τις 3 διαφορετικές εταιρείες (Vodafone, Turkcell, Telecom).

Προσοχή όμως! Μη βιαστείς και αγοράσεις κάρτα SIM δεδομένων από το αεροδρόμιο. Οι τιμές που πουλάνε στα περίπτερα των εταιρειών είναι σχεδόν διπλάσιες από τις τιμές που θα βρεις στην Ταξίμ.

Ένα συμφέρον πακέτο για 4-5 μέρες διαμονής στην Πόλη είναι τα 20GB που κοστίζουν γύρω στα 33€. Δεν τα λες και λίγα.

Συνάλλαγμα και τιμές

Ένα από τα πράγματα που μας έκανε εντύπωση στο τελευταίο μας ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ήταν οι τιμές. Αν και οι τουρκική λίρα τα τελευταία χρόνια έχει κατρακυλήσει, οι τιμές έχουν αυξηθεί αρκετά σε καταλύματα και διατροφή.

Οι τιμές που συναντήσαμε ήταν παρόμοιες με αυτές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα ένα πρωινό 2 ατόμων κοστίζει 15-20€ ενώ για ένα γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο το κόστος ανέρχεται σε 30-40€/2 άτομα. Αρκετά πιο υψηλές τιμές από αυτές που είχαμε συναντήσει το 2019.

Οι πληρωμές σχεδόν παντού μπορεί να γίνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα χωρίς κανένα πρόβλημα. Η δεύτερη επιλογή είναι να πληρώνεις με μετρητά (τουρκικές λίρες) ανταλλάσσοντας τα χρήματά σου (ευρώ) στα ανταλλακτήρια που θα βρεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Αν αποφασίσεις να πληρώνεις με μετρητά, αντάλλαξε μερικά χρήματα στο αεροδρόμιο για τις πρώτες σου ανάγκες (ταξί, λεωφορείο). Τα υπόλοιπα ευρώ σου προτείνουμε να τα μετατρέψεις σε τουρκικές λίρες στο κέντρο της Πόλης (Ταξίμ, Γαλατάς, Μεγάλο Παζάρι, Σουλταναχμέτ). Τα ανταλλακτήρια στο κέντρο προσφέρουν πολύ καλύτερη ισοτιμία.

Ο ιδανικότερος τρόπος για τις αγορές σου στην Κωνσταντινούπολη είναι η χρήση κάρτας Revolut. Αυτός ο τρόπος πραγματικά σου λύνει τα χέρια. Η Revolut είναι μια ψηφιακή κάρτα, την οποία μπορείς να αποκτήσεις πολύ εύκολα κάνοντας απλά έναν λογαριασμό online (χρειάζεται ταυτοποίηση στοιχείων).

Μπορείς απλά να τη φορτώσεις με χρήματα από το κινητό σου, χωρίς καμία προμήθεια! Με τη Revolut υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών από ATM τραπεζών.

ταξίδι Κωνσταντινούπολη
Arnavutköy

Μεταφορές και Istanbul card

Μπορεί η Κωνσταντινούπολη να είναι μια τεράστια πρωτεύουσα με πολυπληθή αξιοθέατα ωστόσο η μετακίνηση θα λέγαμε ότι είναι αρκετά εύκολη. Το μετρό, το τραμ αλλά και τα κλασικά αστικά λεωφορεία είναι οι 3 επιλογές που έχεις για να μετακινηθείς μέσα στην Πόλη.

Η μετακίνηση με αυτά τα μέσα είναι αρκετά ασφαλής. Στο μετρό τα βαγόνια είναι σύγχρονα και οι σταθμοί φροντισμένοι. Το κόστος μετακίνησης είναι πραγματικά φθηνό. Η μια διαδρομή κοστίζει περίπου πενήντα λεπτά του ευρώ (0,50€)

Με την Istanbulkart, που θα προμηθευτείς σε ένα από τα πολλά σημεία πώλησης στο μετρό, μπορείς να μετακινηθείς με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την Istanbulkart τη φορτώνεις με μετρητά (τουρκικές λίρες) στα μηχανήματα που υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς μετρό της Κωνσταντινούπολης.

Η Istanbulkart μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλά άτομα. Το “σύστημα” είναι περνά ο ένας και την δίνει στον επόμενο.

Τέλος, το ταξί είναι μία επιπλέον επιλογή μετακίνησης μέσα στην Πόλη. Η κίνηση όμως που συνήθως είναι μεγάλη στους δρόμους δυσχεραίνει τις μετακινήσεις με ταξί.

Istanbulkart

Info1: Αν χρησιμοποιήσεις ταξί κατέβασε την εφαρμογή BiTaksi για να έχεις την πληροφορία του χρόνου αλλά και του ποσού που θα πληρώσεις. Η εφαρμογή BiTaksi είναι κάτι αντίστοιχο του Uber και του Beat της Αθήνας.

Info2: Αν θες να γνωρίζεις σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται το κάθε λεωφορείο και τρένο κατέβασε την εφαρμογή Moovit. Εναλλακτικά για τον ίδιο σκοπό μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το Googlemaps.

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Σημαντικά αξιοθέατα

Είναι σχεδόν απίθανο να εξαντλήσεις την Κωνσταντινούπολη σε μια και μόνο επίσκεψη. Γι’ αυτό μην απογοητευτείς αν στο πρώτο σου ταξίδι δεν καταφέρεις να τα δεις όλα. Για τους Έλληνες, η Κωνσταντινούπολη είναι ένας προσβάσιμος και σχετικά οικονομικός προορισμός που θα επισκεφτείς ξανά και ξανά.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που μπορείς να εντάξεις στο παρθενικό σου ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Αγία Σοφία. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία για εμάς τους Έλληνες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε τζαμί. Δεν μπορείς να την επισκεφτείς στις ώρες προσευχής των μουσουλμάνων.

Μπλε Τζαμί (Blue Mosque): Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα-τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται στην πλατεία Σουλταναχμέτ. Μπορείς να τη συνδυάσεις μαζί με την Αγία Σοφία καθώς βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων.

Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar): Ένας κλειστός λαβύρινθος, ένα τεράστιο παζάρι με μικρά μαγαζάκια με κεραμικά, χαλιά, δερμάτινα, κοσμήματα, αντίκες. Δεν μπορείς να παραλείψεις το Μεγάλο Παζάρι από το πρώτο σου ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Παζάρι των Μπαχαρικών (Spice Bazaar): Δημοφιλές παζάρι και ένα από τα πιο παλιά παζάρια στην Κωνσταντινούπολη. Πολύχρωμο, γεμάτο μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και καφέ. Αξίζει η επίσκεψη.

İstiklal Caddesi: Η İstiklal δεν είναι παρά η γνωστή μας Μεγάλη Οδός του Πέραν. Θορυβώδης, γεμάτη καταστήματα για shopping therapy και ατελείωτη περατζάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη διασχίσεις.

Πατριαρχείο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται στη συνοικία Fatih. Η περιοχή που ονομάζεται και Φανάρι στο παρελθόν ήταν τόπος διαμονής πολλών Ελλήνων. Εκτός από το Πατριαρχείο η περιοχή είναι γραφική με πολλά καφέ και καταστήματα.

Πύργος του Γαλατά: Ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της Πόλης. Ο πύργος του Γαλατά, σύμβολο της Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται πάνω από το Karaköy. Η γύρω περιοχή είναι ιδανική για διαμονή και διασκέδαση τις βραδινές ώρες.

Φεστιβάλ Τουλίπας στην Κωνσταντινούπολη

Μια από τις καλύτερες εποχές να επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη είναι την άνοιξη. Αυτήν την εποχή διοργανώνεται (συνήθως τον Απρίλιο) το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Τουλίπας (Lale festivali).

Προς μεγάλη χαρά των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, όλα τα πάρκα της Πόλης γεμίζουν με πολύχρωμες τουλίπες. Πραγματικά το φεστιβάλ τουλίπας είναι ένα από τα πιο θεαματικά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη. Η είσοδος στα πάρκα είναι δωρεάν.

Το Emirgan park είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό πάρκο που μπορείς να επισκεφτείς κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τουλίπας. Έκτος από τις εντυπωσιακές πολύχρωμες τουλίπες, το Emirgan park έχει υπέροχη θέα προς τον Βόσπορο. Ένα εξαιρετικά φροντισμένο πάρκο για να ζήσεις την εμπειρία και να τραβήξεις πολύχρωμες φωτογραφίες.

Εκτός από το Emirgan park εναλλακτικά μπορείς να επισκεφτείς το Gülhane park στην περιοχή Σουλταναχμέτ καθώς και το Camlica Hill στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Φεστιβάλ τουλίπας Κωνσταντινούπολη
Emirgan park
φεστιβάλ τουλίπας Κωνσταντινούπολη
Emirgan park
ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη
Φεστιβάλ Τουλίπας

Πως να πας στο Emirgan park: Από την πλατεία Ταξίμ ή το Şishane πάρε το μετρό και κάνε στάση στο İtü Ayazağa İstasyonu (έξω από Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης – İstanbul Teknik Üniversitesi). Από εκεί πάρε το λεωφορείο 41C ή 40B για το Emigran park (στάση Istinye byırlı).

Για περισσότερα ταξίδια και tips aκολουθήστε μας στα social media
(@zoudiagr)

(Visited 37.486 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *