Καστοριά: 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις.

Το τριήμερο στην Καστοριά προτάθηκε και σχεδιάστηκε από φίλους. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν στα άμεσα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Ο κύριος λόγος η απόσταση. Η Καστοριά απέχει από εμάς περίπου στα 500 χλμ. Δεν είναι και ο πιο κοντινός προορισμός για εμάς που κατοικούμε “κάτω από το αυλάκι”.

Η καλή παρέα και η ιδέα να περάσουμε τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές μακριά από τα συνηθισμένα, μας έπεισαν να οδηγήσουμε περίπου 5 ώρες για να φτάσουμε στην Καστοριά.

Γιατί να πας στην Καστοριά

Πριν επισκεφτούμε την Καστοριά δε γνωρίζαμε πολλά πράγματα για την πόλη της δυτικής Μακεδονίας. Οι γνώσεις μας εξαντλούνταν στη γραφική λίμνη που αγκαλιάζει την πόλη, τα διάσημα γουναρικά και την εκδρομή στη λίμνη των Πρεσπών.

Φτάνοντας τις πρώτες απογευματινές ώρες η Καστοριά μας μετέδωσε μια περίεργη ενέργεια. Η αίσθηση μελαγχολίας που νιώσαμε μας έβαλε σε σκέψεις για το πως θα περάσουν 3 μέρες εκεί.

Μπορεί η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεσαι έναν προορισμό να είναι σημαντική όμως ολοκληρωμένη άποψη έχεις όταν επιστρέφεις από αυτόν.

Η πόλη της Καστοριάς αντικειμενικά είναι μια όμορφη και γραφική πόλη. Ίσως και από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Η λίμνη, ο καθρέφτης της πόλης, αποπνέει ηρεμία και χαλάρωση. Η παλιά πόλη, με τα υπέροχα παλιά αρχοντικά, προσδίδει στην Καστοριά γραφικότητα και αρχοντιά.

Συμπερασματικά, η Καστοριά απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που θέλουν να κινηθούν σε χαλαρούς ρυθμούς. Η πρωινή βόλτα κατά μήκος της λίμνης είναι αναζωογονητική και χαρίζει υπέροχες εικόνες. Το βράδυ η πόλη κινείται σε αρκετά νωχελικούς ρυθμούς για τα δικά μας δεδομένα. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.

Η φυσική ομορφιά αλλά και οι πεζοπορικές διαδρομές στα περιμετρικά βουνά γύρω από την Καστοριά την καθιστούν έναν φυσιολατρικό προορισμό. Αν αγαπάς τη φύση, την ηρεμία και την πεζοπορία η Καστοριά είναι ιδανικός προορισμός για σένα.

Παρακάτω αναφέρουμε 4 πράγματα που αξίζει να κάνεις στην Καστοριά.

1| “Γυρολιμνιά”. Κάνε τον γύρο της λίμνης

Η “Γυρολιμνιά”, ο γύρος της λίμνης όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι κάτι σαν ιεροτελεστία για τους Καστοριανούς και όχι μόνο. Εκτός από καθημερινή διαδρομή άθλησης για τους ντόπιους, ο γύρος της λίμνης είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τις ομορφιές της Καστοριάς.

Ξεκινώντας από τη Νομαρχία της πόλης, η βόλτα περιμετρικά της χερσονήσου είναι 6 χιλιόμετρα. Στη διαδρομή θα συναντήσεις πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και σημαντικά μνημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Το Σπήλαιο του Δράκου, η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι κάποια από αυτά.

Τη “Γυρολιμνιά” μπορείς να την κάνεις με τα πόδια (αν σου αρέσει η πολύωρη πεζοπορία), με το αυτοκίνητο (δεν το συνιστούμε) ή με ένα ενοικιαζόμενο ποδήλατο.

Καστοριά. Μεγάλου Αλεξάνδρου
Καστοριά. Παραλία Νότιας πλευράς (Μεγάλου Αλεξάνδρου)
Λιμνή Καστοριά
Καστοριά

2| Περπάτησε στην παλιά πόλη του Ντολτσό

Το Ντολτσό αποτελεί μια από τις δύο παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς. Το όνομά της λένε ότι βγήκε από το λατινογενές dolce (γλυκό) λόγω του γλυκύτερου μικροκλίματος στη νότια πλευρά της λίμνης. Το Ντολτσό ήταν η συνοικία των Ρωμιών κατά την οθωμανική περίοδο.

Η δεύτερη παραδοσιακή συνοικία, το Απόζαρι, βρίσκεται στη βορινή πλευρά της πόλης. Εκεί ο καιρός είναι πιο ψυχρός και κρύος. Έτσι πήρε το όνομά της από την έκφραση “από ζόρι”!

Το γραφικό Ντολτσό αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο και γραφικό τμήμα της παλιάς Καστοριάς. Η βόλτα μας στο Ντολτσό ήταν ίσως το καλύτερο κομμάτι στην εκδρομή μας.

Περπατώντας μέσα σε λιθόστρωτα σοκάκια αντικρίσαμε περιποιημένες αυλές, αρχοντικά μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής που μας ταξίδεψαν λίγο στην Κωνσταντινούπολη.

Αγαπημένο μας σημείο η τριγωνική πλατεία Αφών Εμμανουήλ, η πιο παλιά πλατεία της Καστοριάς. Εκτός από πολιτιστικό κέντρο της πόλης τείνει να εξελιχθεί σε ένα νέο στέκι, με τους ντόπιους ιδιώτες να ανοίγουν γουστόζικα μαγαζάκια.

Ντολτσό Καστοριά
Καστοριά – Ντολτσό
Καστοριά. Ντολτσό
Παλιά πόλη. Ντολτσό
Η παλιά πόλη της Καστοριάς
Αρχοντικό στο Ντολτσό

Διάβασε επίσης: 3 ήμερο στα Ζαγοροχώρια. Τι να κάνεις.

3| Επισκέψου το λαογραφικό μουσείο στο Ντολτσό

Ένα χαρακτηριστικό της παλιάς πόλης της Καστοριάς εκτός από τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, είναι τα ποικίλα μουσεία που φιλοξενεί.

Μόνο στη συνοικία του Ντολτσό υπάρχουν τα μουσεία Μακεδονικού Αγώνα, το Ενδυματολογικό Μουσείο, το Δεληνάνειο Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο.

Φυσικά και δεν επισκεφτήκαμε όλα αυτά τα μουσεία. Αφενός δεν είχαμε τον ανάλογο χρόνο αφετέρου δεν είμαστε και μεγάλοι θαυμαστές μουσείων.

Το λαογραφικό μουσείο όμως της Καστοριάς είναι ένας χώρος που πραγματικά αξίζει την επίσκεψή σου. Το μουσείο αυτό στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη και είναι τόσο ζωντανό και καλοδιατηρημένο που πιστεύεις ότι σε αυτό ζουν ακόμα άνθρωποι εκείνης της εποχής. 

Μέσα στο αρχοντικό εντύπωση μας έκανε ο κάτω όροφος με το Ζυμωτάρι και το Κελάρι τροφίμων. Στον πιο εντυπωσιακό πάνω όροφο εντυπωσιακά ήταν το Κιόσκι και το Δοξάτο (εκεί κάθε Κυριακή μαζεύονταν οι τοπικοί άρχοντες της πόλης και ο μητροπολίτης που συζητούσαν για την πορεία του Μακεδονικού αγώνα)  η Κρεβατοκάμαρα του ζεύγους και το Δωμάτιο υποδοχής (καλή κάμαρα) που πραγματοποιούνταν τα προξενιά.

Λαογραφικό μουσείο Καστοριάς
Δοξάτο – Λαογραφικό μουσείο Καστοριάς
Λαογραφικό Καστοριάς
Λαογραφικό μουσείο

Διάβασε επίσης: Μίνι road trip στη Μάνη και τη Λακωνία.

4| “Μίνι κρουαζιέρα” με το καραβάκι στη λίμνη της Καστοριάς

Ένα από τα διασκεδαστικά πράγματα που μπορείς να κάνεις μένοντας στην Καστοριά είναι η μικρή βόλτα με το καραβάκι. Ειδικά αν είστε οικογένεια προτείνουμε αυτή τη βόλτα με κλειστά τα μάτια.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στην Καστοριά το καραβάκι Ολυμπία προσφέρει τακτικά δρομολόγια στους επισκέπτες για να κάνεις τον γύρο της λίμνης Ορεστιάδας.

Μέσα από το καραβάκι θα θαυμάσεις τη θέα μέσα από τη λίμνη και θα δεις όλη την Καστοριά να “βουτάει” και να αντικατοπτρίζεται μέσα σε αυτή.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι 45 λεπτά και το κόστος είναι 5€/άτομο. Το καραβάκι μπορείς να το πάρεις είτε από την προβλήτα της Βόρειας Παραλίας στο Απόζαρι, είτε από τη Νότια Παραλία (στο ύψος της συμβολής των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ορέστου).

Η απόσταση μεταξύ της νότιας και της βόρειας παραλίας είναι μόλις 300 μέτρα. Έτσι, από οποιοδήποτε σημείο πάρεις το καραβάκι Ολυμπία, θα χρειαστείς 5 λεπτά με τα πόδια για να φτάσεις στο δημοτικό πάρκινγκ της πόλης.

Διάβασε επίσης: Δημητσάνα: Η Αρχόντισσα της Ορεινής Αρκαδίας.

Καστοριά, λίμνη
Καστοριά. Θέα από τη λίμνη
Παναγία  Μαυριώτισσα
Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας

Που να φας στην Καστοριά

Η Καστοριά δε φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή και τα πολυπληθή μπαράκια. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για διασκέδαση και φαγητό. Όταν η νύχτα σκεπάζει την πόλη, η Καστοριά ρίχνει αρκετά τους ρυθμούς της. Τουλάχιστον το χειμώνα που βρεθήκαμε εκεί εμείς.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει ποιοτικά μέρη για να δειπνήσει κάποιος. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές πολύ καλές προτάσεις για φαγητό και καφέ.

Πασατέμπος: Ο Πασατέμπος είναι ένα μικρό μεζεδοπωλείο, κρυμμένο στο κέντρο της πόλης. Πραγματικά το λατρέψαμε. Ο χώρος πολύ όμορφος και τα πιάτα ιδιαίτερα και πολύ γευστικά. Θεωρούμε ότι είναι από τις καλύτερες επιλογές στην Καστοριά (κράτηση επιβάλλεται).

Παλιά πόλη: Το συγκεκριμένο εστιατόριο βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο κάτω από την παλιά πόλη (πλατεία Ντολτσό). Εκεί φάγαμε την παραμονή πρωτοχρονιάς μετά από κράτηση που είχαμε κάνει. Ότι πήραμε ήταν πολύ γευστικό και οι τιμές φυσιολογικές. Το προτείνουμε αν μείνεις 2-3 μέρες στην Καστοριά.

Ιδαίες Art cafe: Το Ιδιαίες είναι ένα πανέμορφο, cozy μέρος με άποψη ακριβώς στο κέντρο της πλατείας του Ντολτσό. Το Ιδαίες έγινε το αγαπημένο μας στέκι καθώς το επισκεφτήκαμε και τις 3 μέρες που μείναμε στην Καστοριά. Προτείνεται για καφέ, brunch, ροφήματα (τσάι, σαλέπι) αλλά και για χαλαρό ποτό το βράδυ.   

Καστοριά. Βόλτα στη λίμνη
Καστοριά
Λίμνη Ορεστιάδας
Λίμνη Ορεστιάδας – Καστοριά
(Visited 19.107 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *