Ανακαλύπτοντας τα Τρίκαλα.

Τα Τρίκαλα ήταν στο wish list μας εδώ και πολύ καιρό. Ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας, κάτι που την καθιστά αυτόματα ένα σταυροδρόμι, ενώ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό (Μετέωρα) και… λίμνη (Λίμνη Πλαστήρα) σε απόσταση αναπνοής!

Η αρχική μας επιθυμία ήταν να επισκεφτούμε τα Τρίκαλα και την γύρω περιοχή στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γιορτών. Εποχή που η πόλη διοργανώνει την μεγαλύτερη γιορτή της χώρας με τον “Μύλο των Ξωτικών” να εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα Τρίκαλα συγκαταλέγονται στους κορυφαίους Ελληνικούς Χριστουγεννιάτικους προορισμούς.  Τελικά επισκεφθήκαμε αυτή την υπέροχη πόλη μέσα Φεβρουαρίου. Δεν το μετανιώσαμε καθόλου αφού κάθε στιγμή του χρόνου είναι κατάλληλη για ένα weekend στα πανέμορφα Τρίκαλα.

Μετά από πολλές συζητήσεις, διαφωνίες, και προβληματισμούς σχετικά με την επιλογή διαμονής (Τρίκαλα, Καλαμπάκα ή Λίμνη Πλαστήρα;) η λύση των Τρικάλων σαν βάση αλλά και σαν ορμητήριο για κοντινές αποδράσεις ήταν τελικά η καλύτερη επιλογή.

Σίγουρα στους γύρω κοντινούς προορισμούς θα βρείτε περισσότερα και πιο οικονομικά καταλύματα, όμως στα Τρίκαλα θα απολαύσετε την απογευματινή βόλτα, το φαγητό και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Ξεκινήσαμε οδικώς με ενθουσιασμό, καθώς στην ουσία αυτό ήταν το πρώτο μας κοινό road trip στην Ελλάδα! Η διαδρομή από την Κόρινθο ως τα Τρίκαλα είχε διάρκεια πέντε ώρες περίπου. Αν αφαιρέσουμε το κομμάτι του Δομοκού (το σημείο αυτό είναι υπό κατασκευή), κινηθήκαμε κυρίως στον κεντρικό οδικό άξονα. Μία ευχάριστη διαδρομή με αρκετά όμως διόδια. Περίπου 20 ευρώ θα χρειαστεί να πληρώσετε -αν μπείτε από την Αττική οδό- μέχρι να φτάσετε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

On the road
On the road

Η πόλη των Τρικάλων.

Πραγματικά από τα πρώτα λεπτά καταλαβαίνεις ότι τα Τρίκαλα είναι μία από τις ομορφότερες πόλης της Κεντρικής Ελλάδας με τον Ληθαίο ποταμό (ο γιος της Λήθης, που, όταν τον διάβαιναν οι νεκροί, ξεχνούσαν τον Επάνω Κόσμο), να περνάει από το κέντρο της χωρίζοντάς την στα δύο. Η ιστορία επίσης λέει πως κοντά στον Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός, θεός της Ιατρικής. Εκτός όμως από τη φυσική ομορφιά θα διαπιστώσετε ότι τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία, με πολιτισμό και φυσικά τεράστια μουσική παράδοση. Μια πόλη που σέβεται τους πεζούς και τους ποδηλάτες, μια πόλη για να ζεις.

Ληθαίος ποταμός
Ληθαίος ποταμός
Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων
Η κεντρική πεζογέφυρα των Τρικάλων αποτελεί το βασικό συνδετήριο σημείο της πόλης

Τι αξίζει να δείτε και να κάνετε:

Βόλτα με το ποδήλατο.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε με το που φτάσαμε τα Τρίκαλα -αφού αφήσαμε τις βαλίτσες και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο- ήταν η ποδηλατάδα στην πόλη. Ήταν η καλύτερη επιλογή για να γνωρίσουμε γρήγορα και ευχάριστα την πόλη των Τρικάλων. Κινηθήκαμε στον ποδηλατοδρόμο γύρω από το κέντρο, στα στενά και “γνωρίσαμε” μερικά από τα πολλά γραφικά γεφύρια του ποταμού Ληθαίου.

Ποδήλατο στα Τρίκαλα
Ποδήλατο στα Τρίκαλα

Tip:  Στο κεντρικό info point, στην πλατεία του δήμου, μπορεί ο καθένας να παραλάβει δωρεάν (αφήνοντας μια ταυτότητα) ένα ποδήλατο για τρεις ώρες και να κάνει τη βόλτα του.

Χαθείτε στα στενά του… Σακαφλιά (Βαρούσι) και στα Μανάβικα.

Μία άλλη επίσης must επιλογή στην πόλη είναι να περπατήσετε και να περιπλανηθείτε στις δύο παλιές συνοικίες των Τρικάλων, το Βαρούσι και τα Μανάβικα. Στο Βαρούσι (βρίσκεται κάτω από το Βυζαντινό κάστρο)  θα έχετε την τύχη να περπατήσετε μέσα από στενά και γωνιές που μοιάζουν βγαλμένα από καρτ ποστάλ. Τα Μανάβικα αποτελούν την συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι. Παλιά στην περιοχή αυτή στεγάζονταν τα πορνεία της πόλης και μετέπειτα η παλιά λαχαναγορά. Τώρα αυτή η γειτονιά είναι γεμάτη με μεζεδοπωλεία, μπαρ και πανέμορφα καφέ. Περιττό να πούμε ότι τα Μανάβικα έγιναν το βραδινό μας στέκι όλες στις μέρες της διαμονής μας.

Βαρούσι, Τρίκαλα
Στα στενά του Σακαφλιά
Βαρούσι, Τρίκαλα
Γειτονιά Βαρούσι Τρίκαλα

Πεζόδρομος Ασκληπιού – Ψώνια

Αν επισκεφθείτε τα Τρίκαλα δεν γίνεται να μην συναντήσετε τον κεντρικό πεζόδρομο της. Στην Ασκληπιού χτυπά η καρδιά της πόλης. Εμείς εκεί κάναμε καθημερινά την βραδινή μας περατζάδα και “χαζέψαμε” τις βιτρίνες των μαγαζιών. Κάθετα της Ασκληπιού θα  βρείτε επίσης πολύ όμορφα στενά για να συνεχίζετε τη βόλτα σας.

Τρίκαλα
Τρίκαλα κέντρο
Ασκληπιού
Ασκληπιού

Οθωμανικό κάστρο

Το Βυζαντινό κάστρο που χτίστηκε τον 6αι Μ.Χ βρίσκεται στα βόρεια της πόλης. Από εκεί απολαύσαμε τη πανοραμική θέα της πόλης, ανεβήκαμε στο ρολόι ύψους 33μ και τραβήξαμε πολλές φωτογραφίες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Οθωμανικό Κάστρο
Οθωμανικό Κάστρο

Κουρσούμ Τζαμί

Κάνοντας τη βόλτα μας με το ποδήλατο πέσαμε πάνω σε ένα εντυπωσιακό τζαμί του 16ου αιώνα. Το Κουρσούμ Τζαμί βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και πλέον είναι μνημείο προστατευμένο από την UNESCO.

Κουρσούμ Τζαμί
Κουρσούμ Τζαμί

Μουσείο Τσιτσάνης

Στο κτήριο των παλιών φυλακών υπάρχει ένα σύγχρονο μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο μας λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, δίσκοι, ιστορία σε έναν διαδραστικό χώρο. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι στα Τρίκαλα έχουν γεννηθεί και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Απόστολος Καλδάρας,ο Δημήτηρης Μητροπάνος, ο Κώστας Βίρβος,και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης.  

Μουσείο Τσιτσάνης
Μουσείο Τσιτσάνης
Τοιχογραφία Τσιτσάνη
Η τοιχογραφία του Τσιτσάνη (150 m2) είναι μοναδική στα Τρίκαλα.

Μύλος Ματσοπούλου

Παρόλο που έλειπε η χριστουγεννιάτικη λάμψη  από τον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, εμείς το επισκεφθήκαμε. Ο Μύλος Ματσοπούλου είναι ένας πολυχώρος με αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις (κινηματογράφος, θέατρο, συναυλίες) την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Μύλος Ματσοπούλου
Μύλος Ματσοπούλου

Φαγητό – Καφέ – Ποτό

Αν και δεν γευματίσαμε όλες τις μέρες στα Τρίκαλα, λόγω των εκδρομών μας στη Λίμνη Πλαστήρα και στα Μετέωρα, ρωτήσαμε και ανακαλύψαμε μερικά πολύ ωραία στέκια για φαγητό και καφέ:

Λαδοφάναρο

Την μοναδική μέρα που φάγαμε στα Τρίκαλα ήταν στο Λαδοφάναρο. Βρίσκεται στην περιοχή Μανάβικα. Ελληνική κουζίνα, μεγάλες μερίδες και καλές τιμές.  Το γιαουρτλού ήταν τέλειο!

Γιαουρτλού
Γιαουρτλού

The Loveshake

Στο Loveshake ήπιαμε το καφεδάκι μας. Το βράδυ όμως μπορείτε να απολαύσετε και το coctail σας. Βρίσκεται στην περιοχή Μανάβικα και είναι ένα από τα must μαγαζιά της πόλης.

The Love Shake
The Love Shake

Cups Nine

Μία άλλη πρόταση για καφέ είναι το cups nine. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, το design του μαγαζιού όπως και οι καλοί καφέδες.

Κρύπτη

Αν βρεθείτε στα Τρίκαλα, θα περάσετε σίγουρα και για ένα ποτό στην  Κρύπτη. Είναι το πιο κλασσικό και γνωστό μπαρ της πόλης. Δοκιμάστε τα coctails τους.

Κρύπτη
Κρύπτη

(Visited 2.307 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Κατερίνα Βερίγκα 18 Μαρτίου, 2018 at 10:59 πμ

  Παντού ομορφιές στην Ελλάδα..!!
  Ευχαριστούμε που μας ταξιδέψατε, τα Τρίκαλα εκτός από την φυσική τους ομορφιά είναι και πολύ μπροστά σε πολλά θέματα και καινοτομίες.
  Πόσο μου άρεσε η φωτογραφία σας στο Μουσείο Τσιτσάνη!!

  Καλή συνέχεια!!

  Reply
  1. Zoudia- The Couple Travel Blog 18 Μαρτίου, 2018 at 8:40 μμ

   Πραγματικά ισχύουν όλα τα παραπάνω που αναφέρεις Κατερίνα. Έχει τόσα πολλά να δεις σε πολιτιστικό επίπεδο αυτή η πόλη. Και τα περισσότερα είναι δωρεάν.Όσο για το Μουσείο Τσιτσάνη ήταν το φυσικό περιβάλλον για τον Τάσο ο οποίος παίζει και μπουζούκι!
   Ευχαριστούμε πολύ!;)

   Reply
 2. Βασιλική Καραγιάννη - Χατζή 18 Μαρτίου, 2018 at 7:26 μμ

  Πολύ ωραίες φωτογραφίες.Μία πολύ σημαντική περιγραφή στο κάθε τι που είδατε και επισκεφθήκατε! Μας μεταφέρετε “νοερά” πολύ εύκολα σε κάθε χώρο που έχετε επισκεφθεί!Σας ευχαριστούμε!

  Reply
  1. Zoudia- The Couple Travel Blog 18 Μαρτίου, 2018 at 8:49 μμ

   Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Βασιλική για τα γλυκά σας σχόλια. Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε..να ταξιδεύουμε και να σας ταξιδεύουμε!! 😉

   Reply
 3. Kathy 4 Σεπτεμβρίου, 2018 at 6:55 μμ

  Γεια σας παιδιά και συγχαρητήρια για το blog σας! Επέλεξα τυχαία μια ανάρτηση για να διαβάσω και να γνωρίσω τη γραφή σας! Εξαιρετικές όλες οι πληροφορίες για τα Τρίκαλα! Έχω επισκεφθεί πολλά από αυτά τα μέρη αλλά πραγματικά αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι η ποδηλατάδα σε μία πόλη που οι κάτοικοί της έχουν την πολυτέλεια των ποδηλατόδρομων και επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο για να κυκλοφορούν!

  Reply
  1. Zoudia- The Couple Travel Blog 5 Σεπτεμβρίου, 2018 at 7:42 πμ

   Kathy σε ευχαριστούμε πολύ! Τα Τρίκαλα είναι και family friendly πολύ και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα και λόγω της εγγύτητας με εξίσου όμορφους προορισμούς (Μετέωρα, ΕΛάτη, Περτούλι)… Γενικά τα Τρίκαλα είναι σαν μια οργανωμένη ευρωπαΪκή πόλη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, μείναμε γοητευμένοι. Καλά μας ταξίδια!! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *