Μετέωρα και Λίμνη Πλαστήρα. Δύο must κοντινές αποδράσεις από τα Τρίκαλα.

Αν επισκεφθείτε τα Τρίκαλα δε γίνεται να παραλείψετε τα Μετέωρα και τη Λίμνη Πλαστήρα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο από τη μία και ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση από την άλλη. Δύο τόσο διαφορετικά τοπία που κόβουν την ανάσα με εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη σας.

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο επιλέξαμε τα Τρίκαλα ως βάση μας για τις παραπάνω κοντινές εκδρομές. Πραγματικά δε διαψευστήκαμε με αυτή την επιλογή αφού μέσα σε ένα τριήμερο καταφέραμε να συνδυάσουμε τα Τρίκαλα, την Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα.

Μέρα 1η

Μετά από μια πραγματικά όμορφη πρώτη βραδιά στα Τρίκαλα με ποτό και χορό ξυπνήσαμε και πήραμε το πλούσιο πρωινό μας στο μπουφέ του ξενοδοχείου. Αφού γεμίσαμε ενέργεια ξεκινήσαμε και κατευθυνθήκαμε προς την Καρδίτσα. Στρίψαμε δεξιά προς το χωριό Μεσενικόλας. Η πρώτη θέα της Λίμνης θα σας εντυπωσιάσει ειδικά αν πετύχετε και λίγο χιόνι. Η Λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Εμείς εξαρχής είχαμε αποφασίσει ποια από αυτά θα επισκεφθούμε και έτσι δε χάσαμε πολύ χρόνο ώστε να ψάχνουμε χάρτες και google maps.

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα

Πήραμε τον δρόμο ανατολικά της Λίμνης και κάναμε την πρώτη μας στάση στα Καλύβια Φυλαχτής. Δυσκολευτήκαμε λίγο να ανέβουμε γιατί εκτός από το χιόνι που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ο δρόμος ήταν αρκετά στενός. Η θέα όμως της Λίμνης Πλαστήρα σε αποζημιώνει.

Καλύβια Φυλαχτής
Καλύβια Φυλαχτής

Αφού κατεβήκαμε προς τον κεντρικό δρόμο, κάναμε μια δεύτερη στάση στο χωριό Νεράϊδα. Η Νεράιδα αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150μ. και εντυπωσιάζει με την μαγευτική θέα. Εκεί καθίσαμε αρκετή ώρα, περπατήσαμε και παίξαμε με το χιόνι.

Νεράιδα
Νεράιδα
Νεράιδα
Νεράιδα

Τρίτη στάση στο επίσης δημοφιλές χωριό Νεοχώρι. Απίστευτη η θέα και από εκεί.

Θέα από το Νεοχώρι
Θέα από το Νεοχώρι

Με τις παραπάνω στάσεις η ώρα είχε περάσει και το στομάχι είχε αρχίζει να διαμαρτύρεται. Η επόμενη στάση ήταν γνωστή. Στάση για φαγητό! Αν και είχαμε κάποιες προτάσεις από φίλους που είχαν επισκεφθεί την περιοχή πριν λίγο καιρό τις αγνοήσαμε και ακολουθήσαμε το γαστρονομικό μας ένστικτο. Δεν πέσαμε έξω. Το 903 στο χωριό Καλύβια Πεζούλας ήταν πραγματικά ότι καλύτερο για εκείνη την ώρα. Ωραίο, ζεστό περιβάλλον με τζάκι και παραδοσιακή κουζίνα.

903 Πεζούλα
903 Πεζούλα

Αφού ανακτήσαμε δυνάμεις κατευθυνθήκαμε στην πλαζ της Πεζούλας. Αν είστε fun των δραστηριοτήτων μπορείτε να κάνετε τοξοβολία και ποδήλατο στη Λίμνη (θαλάσσιο ποδήλατο). Εμείς δεν κάναμε κάτι από αυτά αφού θέλαμε να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα πριν βραδιάσει.

Στην επιστροφή επιλέξαμε μια διαφορετική διαδρομή. Δεν επιστρέψαμε από το δρόμο για Καρδίτσα αλλά ακολουθήσαμε το δρόμο για Μουζάκι, ένα μεγάλο κεφαλοχώρι της περιοχής.

Μέρα 2η

Το δεύτερο πρωινό ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στα Μετέωρα. Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί για αυτό το θαύμα της φύσης. Ο δρόμος προς Καλαμπάκα είναι πραγματικά μια ευθεία και σε 20 μόλις λεπτά θα αντικρίσετε την μοναδική θέα των βράχων.

Από το 1998 τα Μετέωρα περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιά της UNESCO. Σήμερα λειτουργούν 7 μοναστήρια από τα οποία τα 6 είναι επισκέψιμα. Εμείς προλάβαμε και επισκεφτήκαμε τα 4 από τα 6. Ανεβαίνοντας με το αμάξι κάναμε μια στάση για να απολαύσουμε τη θέα αλλά και να τραβήξουμε φωτογραφίες. Το συναίσθημα που βιώνεις είναι μοναδικό αφού νιώθεις ότι κρέμεσαι από τον ουρανό.

Μετέωρα
Tα Μετέωρα περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιά της UNESCO
Μετέωρα
Μετέωρα

Τα μοναστήρια που επισκεφθήκαμε:

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Στην συγκεκριμένη μονή εκτός από το μοναστήρι μπορείτε να δείτε το σκευοφυλάκιο στο οποίο εκτίθενται πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια όπως: μεταβυζαντινές εικόνες, πολλά χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα εκκλησιαστικού περιεχομένου.

Μετέωρα
Μετέωρα
Μετέωρα
Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Μονή της Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Δίπλα στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ βρίσκεται η Μονή της Μεταμόρφωσης Σωτήρος. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο σπουδαίο από τα σωζόμενα μέχρι σήμερα μοναστήρια των Μετεώρων και γι’ αυτό θα το δείτε να ονομάζεται και ως “Μεγάλο Μετέωρο”. Δυστυχώς λόγω εργασιών εκείνη τη μέρα δεν μπορέσαμε μπούμε μέσα.

Μεγάλο Μετέωρο
Μεγάλο Μετέωρο

Ιερά Μονή Ρουσάνου

Ένα πιο μικρό αλλά επίσης εντυπωσιακό μοναστήρι είναι η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου. Θα χρειαστεί να ανεβείτε λίγα σκαλιά ή να περπατήσετε μέσα στο δάσος για να φτάσετε ως εκεί, ανάλογα με το σημείο πρόσβασης. Στη βεράντα της συγκεκριμένης μονής θα απολαύσετε τη μαγεία του μετεωρίτικου τοπίου.

Ιερά Μονή Ρουσάνου
Ιερά Μονή Ρουσάνου

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντά κανείς αν ανέβει από το χωριό Καστράκι. Πανοραμική θέα Καλαμπάκας – Καστράκι.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Που να φάτε στην Καλαμπάκα;

Εάν επιλέξετε να φάτε στην περιοχή, στην Καλαμπάκα και στο Καστράκι υπάρχουν πολλές ταβέρνες. Σε αυτό εδώ το blog όμως σας προτείνουμε πάντα ξεχωριστές και εναλλακτικές επιλογές για φαγητό. Έξω από την Καλαμπάκα στον 5ο χλμ. Καλαμπάκας – Ιωαννίνων υπάρχει μια παραδοσιακή ταβέρνα με το όνομα Μαγκλάρας. Ένα cult μαγαζί, γεμάτο με φωτογραφίες επωνύμων που έχουν περάσει από εκεί, ξύλινο, με τεράστια εστία στην οποία ψήνεται επί τόπου το φαγητό. Μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Κάντε κράτηση πριν πάτε γιατί συνήθως έχει αρκετό κόσμο, ειδικά Κυριακές και αργίες.

Ταβέρνα Μαγκλάρας
Ταβέρνα Μαγκλάρας

Τέλος, μετά το φαγητό μπορείτε να περπατήσετε στο γραφικό Καστράκι, να δείτε τους βράχους των Μετεώρων από τους πρόποδες και φυσικά να απολαύσετε το καφεδάκι σας. Εμείς, αφού κάναμε όλα τα παραπάνω, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι πλούσιες εικόνες και συναισθήματα.

Καστράκι
Καστράκι
(Visited 8.144 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *