Βηρυτός: Σπάστε τα ταξιδιωτικά στερεότυπα.

Καλά χάθηκε ένα Παρίσι, ένα Λονδίνο, έστω μία Ρώμη; Όχι, δεν σνομπάρουμε τις δημοφιλείς πρωτεύουσες. Όσοι όμως διαβάζετε αυτό το blog, θα έχετε καταλάβει την προτίμηση μας σε πιο εναλλακτικούς προορισμούς. Σε προορισμούς που δε συγκαταλέγονται σε αυτούς που λέμε “must see”, σε προορισμούς που δεν κατακλύζονται από εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, σε προορισμούς που μπορείς νιώσεις την πόλη και να γνωρίσεις πραγματικά ζεστούς ανθρώπους.

Μία τέτοια πόλη είναι και η Βηρυτός. Μια σύγχρονη πόλη όπου τα πολλά μνημεία και οι τουριστικές τοποθεσίες δεν υπάρχουν. Στη Βηρυτό θα απολαύσετε τη θαυμαστή ιστορία της με τη ζύμωση των διαφορετικών πολιτισμών. Θα περπατήσετε σε διαφορετικές γειτονιές, θαυμάζοντας παραδοσιακά κτίσματα, δοκιμάζοντας την εκπληκτική λιβανέζικη κουζίνα, διασκεδάζοντας μέχρι αργά το βράδυ. 

Σπάστε λοιπόν τα ταξιδιωτικά στερεότυπα και γνωρίστε μαζί μας την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν πραγματοποιήσετε το ταξίδι σας στη Βηρυτό. Πάμε λοιπόν!

Είναι ασφαλές ένα ταξίδι στη Βηρυτό;

Αυτή η ερώτηση απασχόλησε και εμάς πριν αρχίσουμε να προγραμματίζουμε το ταξίδι μας στη Βηρυτό. Πριν ακόμα πάμε, από φίλους και γνωστούς, ακούσαμε σχόλια “που θα πάτε εκεί, είναι επικίνδυνα” ή “σας βλέπω να τρώτε καμιά αδέσποτη” και πολλά άλλα “θετικά και ενθαρρυντικά λόγια”. Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύπαθη. Η Βηρυτός βρισκόταν επί 25 συναπτά χρόνια σε έναν ατελείωτο εμφύλιο.

Τα τελευταία όμως 10 χρόνια, η χώρα απολαμβάνει την ειρήνη και όχι μόνο. Ο Λίβανος είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στη Μέση Ανατολή. Η Βηρυτός έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο. Εμείς προσωπικά, περπατήσαμε στις γειτονιές, βγήκαμε αργά το βράδυ, πήραμε ταξί διπλή κούρσα (πάμπολλες φορές) και όλα αυτά χωρίς να νιώσουμε την παραμικρή απειλή. Απεναντίας, η φιλοξενία, το χαμόγελο και η ζεστασιά των Λιβανέζων ήταν κάτι που δύσκολα έχουμε συναντήσει σε χώρες του εξωτερικού. Έτσι με το χέρι στην καρδιά, τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, λέμε ότι η Βηρυτός είναι ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός.

Τζάμι Βηρυτός
Η Βηρυτός είναι ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός

Ταξιδιωτικά έγγραφα.

Για να ταξιδέψετε στη Βηρυτό είναι απαραίτητη η έκδοση διαβατηρίου. Αν έχετε στην κατοχή σας ήδη διαβατήριο, με σφραγίδα από το Ισραήλ (δηλαδή αν έχετε ταξιδέψει στο Ισραήλ), τότε ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την είσοδο στη χώρα. Το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν έχουν τις καλύτερες διπλωματικές σχέσεις, εδώ και πολλά χρόνια. Αν δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι (Rafic Hariri) θα πάρετε άδεια για παραμονή στη χώρα για ένα μήνα.

Μεταφορά από και προς το Αεροδρόμιο.

Αν και το αεροδρόμιο βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Βηρυτού, δυστυχώς δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο, μετρό) δεν υπάρχουν. Έτσι, η μοναδική επιλογή είναι να πάρετε ένα από τα πολλά ταξί που περιμένουν “καρτερικά” έξω από τις εξόδους του αεροδρομίου. Προσοχή εδώ! Οι οδηγοί των ταξί θα σας ζητήσουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα κοστίζει πραγματικά η διαδρομή. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε έτοιμοι να διαπραγματευτείτε. Κοινώς παζάρια. Η συζήτηση για την τιμή μπορεί να ξεκινήσει από 40$-45$. Αν είστε καλοί στα παζάρια μπορείτε να κατεβάσετε αρκετά το αρχικό ποσό. Η καλύτερη επιλογή είναι να έχετε κανονίσει τη μεταφορά σας μέσω του ξενοδοχείου σας. Η στάνταρ τιμή μεταφοράς προς και από το αεροδρόμιο είναι 25$ (περίπου 21€).

Downtown Βηρυτός

Μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Η Βηρυτός είναι μια πόλη που δεν έχει αστική συγκοινωνία. Μπορεί βέβαια να δείτε μερικά παλιά λεωφορεία να περνούν, αλλά δεν είναι και τόσο αξιόπιστα. Έτσι ο μοναδικός και ο πιο ασφαλής τρόπος για να κινηθείτε μέσα σε αυτήν είναι τα ταξί. Μία κανονική διαδρομή μέσα στην πόλη κοστίζει 10.000 LBP (Lebanese pound). Περίπου 6€ . Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία “μοιραζόμενου” ταξί. Βασικά σταματάτε ένα ταξί στη μέση του δρόμου και λέτε στον οδηγό “service”. Εάν η απάντηση του οδηγού είναι “ναι”, τότε βρήκατε ένα. Με αυτή την υπηρεσία ο οδηγός είναι ελεύθερος να πάρει και οποιοδήποτε άλλο άτομο κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Μια ενιαία, σύντομη, διαδρομή με “service” κοστίζει 2.000 LBP/άτομο (1,5€).

Βηρυτός ταξί
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να κινηθείτε μέσα στην πόλη είναι τα ταξί.

Τι αξίζει να δεις;

Η Βηρυτός είναι μια πόλη όπου δεν θα βαρεθείτε. Η ζωντάνια και η έντονη νυχτερινή ζωή της την κάνουν ανέλπιστα ελκυστική. Επίσης, η πολυπολιτισμικότητα, οι άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες που ζουν μαζί αρμονικά, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Εκεί που χτυπάει η Χριστιανική καμπάνα, εκεί  θα ακούσετε τον μουεζίνη να καλεί τους Μουσουλμάνους για προσευχή. Περπατήσαμε σε τόσο διαφορετικές γειτονιές, που πολλές φορές μέσα στη μέρα νιώσαμε ότι μεταφερόμασταν σε άλλη πόλη. 

Βηρυτoς Downdown
Η ανεξιθρησκία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της Βηρυτού.

Info: Γνωρίζατε ότι στη Βηρυτό ζουν περίπου 400.000 άνθρωποι από τους οποίους το 50% είναι Μουσουλμάνοι και 40% Χριστιανοί;

Hamra

Η πιο δυτική συνοικία της Βηρυτού ονομάζεται Hamra. Λόγω του διασημότερου πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, η περιοχή είναι γεμάτη καταστήματα, μοντέρνα καφέ και εστιατόρια. Η αύρα των φοιτητών δίνει τέτοια ζωντάνια στην περιοχή, που την κάνει μία τέλεια επιλογή για τη διαμονή σας στην πόλη. Εμείς επιλέξαμε για τη διαμονή μας το Caramel Boutique Hotel, το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα με το εξυπηρετικό προσωπικό, την άνεση του δωματίου και το υπερπλήρες πρωινό.  Εκτός από την κεντρική τοποθεσία του, ακριβώς κάτω από το Caramel θα βρείτε bars αλλά και κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Βηρυτού. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Hamra συνοικεία.
Η Hamra είναι γεμάτη καταστήματα, μοντέρνα καφέ και εστιατόρια.
Hamra by night
Λόγω του Αμερικάνικου Πανεπιστήμιου, η Hamra έχει έντονη νυχτερινή ζωή και φυσικά πολλά μπαράκια.

 Gemmayzeh

Η συγκεκριμένη γειτονιά στα χρόνια του πολέμου βομβαρδίστηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Η κύρια οδός της Gemmayzeh, Gouraud, είναι ο δημοφιλέστερος δρόμος της Βηρυτού. Εκεί θα συναντήσετε τους περισσότερους ντόπιους να διασκεδάζουν τα βράδια αφού είναι γεμάτη εστιατόρια, μπαράκια, γκαλερί τέχνης και στυλάτα cafe. Συμβουλή μας, μην περιοριστείτε μόνο στο κεντρικό δρόμο Gouraud. Εξερευνήστε την περιοχή. Τα διπλανά στενά της επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Αν θέλετε να είστε στην καρδιά της διασκέδασης, η Gemmayzeh είναι η πιο κατάλληλη περιοχή για να μείνετε.

Gemmayzeh
Τα διπλανά στενά της Gouraud επιφυλάσσουν εκπλήξεις.
Gouraud Βηρυτός
Η κύρια οδός Gouraud, είναι ο δημοφιλέστερος δρόμος της Βηρυτού

 Downtown

Το κέντρο της Βηρυτού (Downtown) στο παρελθόν είχε κερδίσει τον χαρακτηρισμό το “Παρίσι της Μέσης Ανατολής”. Είναι το πλέον πεζοδρομημένο και καθαρό κομμάτι τής πόλης. Αξίζει να αφιερώσετε ένα ολόκληρο πρωινό και να περπατήσετε απ’ άκρη σ΄ άκρη το κέντρο της Βηρυτού. Εκεί βρίσκονται τα πιο όμορφα κτίρια, όπως επίσης και όλα σχεδόν τα αξιοθέατα της πόλης.

Mohamad Αl Αmin Mosque
Το επιβλητικό τζαμί Mohamad Αl Αmin.

Χτισμένα δίπλα δίπλα, το τζαμί Mohamad Αl Αmin Mosque και ο καθολικός ναός Saint Georges Maronite Cathedral συνυπάρχουν ειρηνικά. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται ο Ορθόδοξος ναός τού Αγίου Γεωργίου (Saint George Greek Orthodox Cathedral). Μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, τρεις διαφορετικές θρησκείες, τρεις διαφορετικοί ναοί. Αν και η πίστη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των περισσότερων, ο Λίβανος συγκαταλέγεται στις πιο φιλελεύθερες χώρες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Βηρυτός
Περπατώντας στο κέντρο της πόλης.

Η πλατεία Nijmeh Square, με το ρολόι-πύργο του 1930, είναι το αναμφισβήτητο σύμβολο της πρωτεύουσας. Το Beirut Souks είναι ένα μεγάλο υπαίθριο εμπορικό κέντρο στην κεντρική  συνοικία της Βηρυτού, με όλα τα γνωστά καταστήματα, μπουτίκ, καφέ και εστιατόρια.

Nijmeh Square Βηρυτός
Η πλατεία Nijmeh με το χαρακτηριστικό ρολόι, είναι το αναμφισβήτητο σύμβολο της πόλης.

 Bourj Hammoud

Αν συνεχίσετε τον κεντρικό δρόμο Gouraud, θα βρεθείτε στην Αρμένικη συνοικία Bourj Hammoud. Εκεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση του αρμενικού πολιτισμού και να φάτε σε νόστιμα αρμενικά εστιατόρια και αρτοποιεία. Αν εξερευνήσετε την περιοχή, θα δείτε πληθώρα από τοίχους γεμάτους graffiti. Στη Bourj Hammoud μπορείτε να περάσετε ένα από τα βράδια σας, αφού και σε αυτή τη συνοικία τα μπαρς δε λείπουν.

Street food στη Βηρυτό

 Corniche and Pigeon Rocks

Σε μια πόλη που όλο το δυτικό της τμήμα βρέχεται από θάλασσα, δεν θα μπορούσε να λείψει ένας παραλιακός δρόμος σαν αυτόν τής Βηρυτού. Η 10 χιλιομέτρων παραλιακή οδός, είναι το σημείο συνάντησης πολλών Λιβανέζων. Αν βρεθείτε εκεί απόγευμα ή κάποιο πρωινό Σαββατοκύριακου, θα έρθετε σε επαφή με παιδιά που παίζουν, ψαράδες που ψαρεύουν με καλάμια, ζευγάρια να περπατούν χέρι-χέρι. Η περιοχή Corniche, εκτός από έναν ρομαντικό περίπατο, προσφέρει τη θέα ενός μοναδικού ηλιοβασιλέματος.

Corniche Βηρυτός
Η περιοχή Corniche προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους.
Corniche
Η παραλιακή οδός της Βυρητού.

Νότια της Corniche βρίσκεται η περιοχή Raouche. Η περιοχή Raouche είναι γνωστή για το ζευγάρι βράχων που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Οι Pigeon Rocks είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης και θυμίζει αρκετά Ελλάδα. Δίπλα ακριβώς υπάρχουν αρκετά καφέ που μπορεί κάποιος να χαλαρώσει και να απολαύσει την εκπληκτική θέα των βράχων.

Pigeon Rocks
Οι Pigeon Rocks είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης.

 Zaitunay Bay

Εάν περπατήσετε όλη την παραλιακή οδό προς το κέντρο της πόλης, θα συναντήσετε την πιο χλιδάτη περιοχή της πόλης. Η μαρίνα τής Βηρυτού Zaitunay Bay, εκτός από τα ακριβά σκάφη είναι γεμάτη καφέ και εστιατόρια, κυρίως ευρωπαϊκού τύπου. Το βράδυ είναι μια καλή ώρα για να πάτε εκεί, αφού τα φώτα από τους ουρανοξύστες κάνουν τη μαρίνα να θυμίζει λίγο από Ντουμπάι.

Zaitunay Bay
H Zaitunay Bay. Δεν θυμίζει κάτι από Ντουμπάι;

 Αγαπημένα μέρη για φαγητό.

H λιβανέζικη κουζίνα, μπορεί για κάποιον να είναι ένας και μόνος λόγος για να ταξιδέψει στη Βηρυτό. Στην πόλη υπάρχουν σε αφθονία τα παραδοσιακά μαγειρεία, όπως επίσης εστιατόρια με ευρωπαϊκά πιάτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πεινάσετε. Αν και είχαμε κάνει την έρευνά μας, ανακαλύψαμε κάποια από τα καλύτερα στέκια για φαγητό και σας τα παρουσιάζουμε:

T-Marbouta: Στο T-Marbouta φάγαμε την πρώτη και την τελευταία μέρα της διαμονής μας στη Βηρυτό. Βρίσκεται στην περιοχή της Hamra. Το φαγητό εκεί, είναι απλά τέλειο και η ατμόσφαιρα φανταστική. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το KIBBE MLOYKIYEN. Φωλιές από μαύρο ψωμί, με γέμιση κρέας, ρόδι και σταφίδα!

Le Chef: Το Le Chef είναι ένα παραδοσιακό μαγειρείο στη περιοχή της Gemmayzeh. Εκεί σερβίρονται αποκλειστικά παραδοσιακά λιβανέζικα πιάτα. Οι τιμές του είναι χαμηλές. Αν βρεθείτε στην περιοχή το μεσημέρι, το Le Chef είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.   

Meyzan: To Meyzan θα το βρείτε στο βάθος μιας στοάς , στην συνοικεία της Hamra. Θα λέγαμε ότι είναι ένα κρυμμένο διαμαντάκι. Εκπληκτικοί λιβανέζικοι μεζέδες σε καλές τιμές. Το βράδυ μετατρέπεται σε μπαρ αφού πολλά από τα βράδια έχει live μουσική.

Η αλήθεια είναι ότι η Βηρυτός δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς προορισμούς. Ακούγοντας και μόνο τη λέξη  Λίβανος, στο μυαλό των περισσοτέρων έρχονται ίσως λέξεις όπως τρομοκρατία, πόλεμος, τζιχαντιστές. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η Βηρυτός είναι μια πόλη με φιλήσυχους και ευγενικούς ανθρώπους, με έντονη ζωή, διασκέδαση και εκπληκτική κουζίναΓια εμάς, ήταν ένα ταξίδι-εμπειρία! Ενδείκνυται για όσους θέλουν να φύγουν έξω από την ταξιδιωτική πεπατημένη, και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα συμπεριλαμβάνεται στους τοπ ταξιδιωτικούς προορισμούς.

(Visited 5.707 times, 1 visits today)

14 Comments

 1. The Travellers 18 Νοεμβρίου, 2018 at 6:06 μμ

  Υπέροχο το άρθρο παιδιά και ο προορισμός εναλλακτικός και όμορφος. Πολύ θα θέλαμε και εμείς να ταξιδέψουμε σε κάποια από τις χώρες της Μέσης Ανατολής! Προτιμούμε και εμείς τους εναλλακτικούς και μη τουριστικούς προορισμούς! Καλά ταξίδια να έχετε! 🙂

  Reply
  1. Ζoudia- The Couple Travel Blog 18 Νοεμβρίου, 2018 at 9:51 μμ

   Ήταν ένα ταξίδι που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Αξίζει κάποιος να ταξιδέψει στο Λίβανο έστω και για ένα 3μερο. Χάρηκαμε τόσο πολύ την πόλη και τη ζωή στη Βηρυτό που γυρίσαμε πραγματικά γεμάτοι.
   Καλά ταξίδια παιδιά και σε εσάς. Να ξέρετε σας διαβάζουμε! 🙂

   Reply
   1. Αντρια 20 Ιουλίου, 2019 at 5:17 μμ

    Πρέπει να βγάλει κάποιος βίζα από πριν για να πάει Λίβανο??

    Reply
    1. zoudiagr 20 Ιουλίου, 2019 at 8:42 μμ

     Όχι, βίζα σου δίνουν στο αεροδρόμιο δωρεάν που διαρκεί 30 ημέρες.
     Το μόνο που χρειάζεται, είναι να έχεις διαβατήριο με ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες

     Reply
 2. Μαρία 18 Νοεμβρίου, 2018 at 9:09 μμ

  Πόσο πολύ μας ταξιδέψατε!!! Ένας ακόμα μελλοντικός προορισμός προστέθηκε στη λίστα μου!!

  Reply
  1. Ζoudia- The Couple Travel Blog 18 Νοεμβρίου, 2018 at 10:07 μμ

   Πολύ χαιρόμαστε Μαράκι μας! Θεωρούμε πώς θα σου αρέσει πολύ! πολλά φιλιά

   Reply
 3. Αρης 20 Νοεμβρίου, 2018 at 7:29 μμ

  Ειστε η εμπνευση μας

  Reply
  1. Ζoudia- The Couple Travel Blog 20 Νοεμβρίου, 2018 at 8:29 μμ

   Ευχαριστούμε φίλε Άρη. Να είσαι καλά και να συνεχίσεις και εσύ να είσαι ταξιδι-Άρης. 🙂

   Reply
 4. Παπανικος Φωτιος 8 Νοεμβρίου, 2019 at 1:44 μμ

  Αν εχεις πάει πρώτα Ισραήλ και μετά πας Λίβανο αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα?? Η αν πας μετά το Λίβανο στο Ισραήλ υπάρχει πρόβλημα πχ στέρηση εισόδου??

  Reply
  1. zoudiagr 8 Νοεμβρίου, 2019 at 5:16 μμ

   Γεια σου Φώτη.
   Αν το διαβατήριο σου έχει σφραγίδα από το Ισραήλ τότε ίσως να έχεις πρόβλημα στην είσοδο μόνο για το Λίβανο. Αν το διαβατήριο σου δεν έχει σφραγίδα και δε φαίνεται ότι έχεις ταξιδέψει στο Ισραήλ λογικά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια από ότι ξέρουμε οι ισραηλινές αρχές δεν σφραγίζουν τα διαβατήρια. Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη απορία μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στη Λιβανέζικη πρεσβεία στην Ελλάδα. Μπορείς να επικοινωνήσεις στα Ελληνικά.
   Να είσαι καλά, και καλά ταξίδια!!

   Reply
 5. Ιωάννης 16 Νοεμβρίου, 2019 at 5:35 μμ

  Πάμε Δευτέρα Λίβανο)))

  Reply
  1. zoudiagr 16 Νοεμβρίου, 2019 at 11:54 μμ

   Να περάσετε τέλεια παιδιά !!!

   Reply
 6. Ελευθερία 24 Ιουλίου, 2022 at 12:00 πμ

  Καλησπέρα σας.Ηθελα να ρωτήσω Χρειάζεται να βγάλω βίζα για να πάω τώρα τον Αύγουστο που θέλω στον Βηρυτό ? ή αρκεί το διαβατήριο μου ή ελληνική μου ταυτότητα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου?

  Reply
  1. zoudiagr 2 Αυγούστου, 2022 at 3:39 μμ

   Γεια σου Ελευθερία! Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει τώρα αλλά λογικά την βίζα την βγάζεις στο αεροδρόμιο. Έτσι γινόταν τουλάχιστον όταν είχαμε πάει εμείς. Σε κάθε περίπτωση θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με την πρεσβεία του Λιβάνου στην Ελλάδα, να σε ενημερώσουν ακριβώς. (Σόρυ για την αργοπορημένη απάντηση!)

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *