Όταν σχεδιάζαμε το γαμήλιο ταξίδι μας στο Μαρόκο μαζί με το ταξιδιωτικό γραφείο LoveyourHolidays είχαμε στο μυαλό μας να ζήσουμε οπωσδήποτε την εμπειρία της ερήμου. Φανταζόμασταν πώς θα ήταν να κοιμηθούμε ένα βράδυ εκεί, κάτω από έναν απέραντο έναστρο ουρανό, στη μέση του πουθενά, με μόνο ήχο το απαλό θρόισμα της άμμου και του αέρα ίσως. Κι επειδή η πραγματικότητα μπορεί κάποιες φορές να απέχει παρασάγγας από τη φαντασία είπαμε να κρατήσουμε τις προσδοκίες μας χαμηλές… Αυτό που δεν μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε ήταν πώς τελικά αυτή η νύχτα θα εξελισσόταν σε μια από τις πιο μαγικές εμπειρίες της ζωής μας!
Η έρημος Agafay
Φτάσαμε στην έρημο Agafay –με προσωπικό οδηγό- νωρίς το απόγευμα. Η έρημος Agafay είναι μια πετρώδης κυρίως έρημος που βρίσκεται μόλις 45 λεπτά μακριά από το Μαρακές. Αν οι μέρες σας ή το budget σας δεν σας επιτρέπουν να επισκεφθείτε τη Σαχάρα, η έρημος Agafay είναι η ιδανική επιλογή.

Η σκηνή μας.
Με το που φτάσαμε εκεί η υποδοχή από το προσωπικό του camp ήταν παραπάνω από ευγενική. Αφού μας πήραν τις βαλίτσες και μας προσέφεραν το χαρακτηριστικό τσάι μέντας, μας οδήγησαν στη σκηνή μας. Η σκηνή που θα κοιμόμασταν το βράδυ μόνο με τη λέξη υπερπαραγωγή θα την χαρακτηρίζαμε. Ειλικρινά τρίβαμε τα μάτια μας να δούμε αν ονειρευόμασταν. Ένα πελώριο αναπαυτικό κρεβάτι, ένα γραφείο(!), καλόγερος και αποθηκευτικοί χώροι για τα υπάρχοντά μας, και….ένα οικολογικό μπάνιο! Ακριβώς έξω από τη σκηνή prive καρέκλες και τραπεζάκια . Τι ηρεμία, τι ησυχία, τι πολυτέλεια!!!


Βόλτα με τις καμήλες.
Αρχικά εξερευνήσαμε μόνοι μας την περιοχή δίπλα από το camp. H συνέχεια της μέρας περιλάμβανε βόλτα με τις καμήλες. Αφού μας οδήγησαν προς τα συμπαθέστατα αυτά ζώα ο prive οδηγός μας, μας βοήθησε να ανεβούμε πάνω στις καμήλες. O Tάσος ανέβηκε στην καμήλα που την έλεγαν Hanifa (θηλυκή), και η Ολυμπιάννα στην καμήλα που την έλεγαν Hanife (αρσενική). Για την ακρίβεια επρόκειτο για καμήλες δρομέδα, δηλαδή ανθεκτικές στις μεγάλες διαδρομές στην έρημο. Η βόλτα μας ήταν πραγματικά απολαυστική, και αποτυπώθηκε καρέ-καρέ, όπως βλέπετε, χάρη στη συνδρομή ενός εκ των δυο οδηγών που έκανε και χρέη φωτογράφου (με απόλυτη επιτυχία!).


Ρομαντικό δείπνο στην έρημο.
Επιστροφή στο camp για δείπνο. Είναι πια η ώρα του δειλινού, και εκτός από τα όμορφα χρώματα που αντικρίζουμε και τα φαναράκια παντού (ο ρομαντισμός ξεχείλιζε!), μας περιμένει κι άλλη μια ευχάριστη έκπληξη. Μουσικοί, ντυμένοι με παραδοσιακές βερβερίνικες στολές, σιγοτραγουδούν και παίζουν παραδοσιακή μουσική. Μας ενημερώνουν πώς σε λίγο θα είναι έτοιμο το δείπνο μας όταν διαπιστώνουμε πώς υπάρχει νέα έκπληξη! Κεράκια σε σχήμα καρδιάς, μέσα στα οποία είναι τοποθετημένο το τραπεζάκι μας!!!


Αφού διαπιστώνουμε πώς πραγματικά όλα αυτά είναι μόνο για εμάς (τσιμπιόμασταν για ώρα αρκετή και για άλλη τόση νιώθαμε Κροίσοι!), αφηνόμαστε στα περιποιητικά τους χέρια και απολαμβάνουμε το δείπνο μας. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι μουσικοί μεταφέρονται δίπλα μας και μας χαρίζουν μια πριβέ μουσική βραδιά για περίπου 30 λεπτά. Η νύχτα πέφτει και μας ενημερώνουν πώς σε λίγο θα σβήσουν τα τελευταία φώτα του camp, και πώς θα υπάρξει πρωινό ξύπνημα (για όσους ήθελαν) για να αντικρίσουμε την ανατολή. Απρόθυμα πάμε προς την σκηνή μας και θαυμάζουμε για ώρα τον έναστρο ουρανό. Είναι τέλη Σεπτέμβρη και η θερμοκρασία το βράδυ στην έρημο πέφτει. Μπορεί όμως κανείς να κάθεται μια αιωνιότητα να βλέπει αυτόν τον ουρανό.

Ανατολή Ηλίου στην έρημο.
Αφού είχαμε προγραμματίσει τα ξυπνητήρια του κινητού μας να χτυπήσουν πριν την ανατολή του ήλιου, το επόμενο πρωί απολαύσαμε επίσης κάτι σπάνιο. Είδαμε την ανατολή του ήλιου από εκεί που για όλους εμάς που ζούμε στις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολο να την απολαύσουμε. Το πρωινό, επίσης υπερ- πλούσιο, ήταν ότι χρειαζόταν πριν επιστρέψουμε στο Μαρακές της καρδιάς μας και αναχωρήσουμε τελικά για Αθήνα.


Quick Tips
- Η διανυκτέρευση στην έρημο και η βόλτα με καμήλες είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια και προτιμάται από πολλούς τaξιδιώτες. Υπάρχουν camps για όλα τα βαλάντια. Παρόλα αυτά δε κοστίζει περισσότερο απ’ όσο μια μέση διαμονή σε ένα ξενοδοχείο. Εμείς , λόγω του honeymoon, κάναμε διανυκτέρευση σε luxurious camping, δηλαδή κάμπινγκ πολυτελείας στην έρημο.
- Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η Μαροκινή φιλοξενία. Ιδιαιτέρως στην έρημο (αλλά και στο riad που μέναμε στο Μαρακές) υπήρχε άψογη εξυπηρέτηση και διαρκή τραταρίσματα με τσάι μέντας (the a la mente γαλλιστί).
- Η έρημος δεν είναι σαν το βουνό ή σαν τη θάλασσα, βασικά δε μοιάζει με τίποτα απ’ όσα ξέρουμε ή έχουμε συνηθίσει ως Έλληνες. Οι θερμοκρασίες είναι λίγο ακραίες. Πολύ ζέστη το πρωί και κρύο το βράδυ.
- Εμείς σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να ζήσετε την εμπειρία της ερήμου αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε το Μαρακές, ή οποιαδήποτε άλλη πόλη χτισμένη κοντά σε παρόμοιες περιοχές.
Τι λες τώρα!! Αυτά είναι.. Σας χαίρομαι πάρα πολύ για τις επιλογές σας!!
Να ζείτε πάντα ξεχωριστές στιγμές!!
Σε ευχαριστούμε Κατερίνα 🙂 .
Πραγματικά η εμπειρία ήταν μοναδική και ευχόμαστε μέσα από το άρθρο να εμπνευστούν και άλλοι και να ζήσουν κάτι αντίστοιχο!
Τέλειο
Ευχαριστούμε Πηνελόπη <3 🙂
Με ξεσηκώσατε! Το Μαρόκο είναι νομίζω μέσα στο top 5 των επόμενων ταξιδιών που θέλω να κάνω και πραγματικά η περιγραφή και οι φωτογραφίες σας με ξεσήκωσαν. Νομίζω κι εγώ ότι αν πας Μαρόκο “επιβάλλεται” μια διανυκτέρευση στην έρημο! Μοναδική εμπειρία. Μπράβο παιδιά, και στα επόμενα σας εύχομαι! Κάλη από http://www.anthomeli.com
Πραγματικά ήταν από τις πιο δυνατές και πιο ξεχωριστές εμπειρίες μας. Όποιος επισκεφτεί τη χώρα αυτή πρέπει να ζήσει μια νύχτα στην έρημο. Φυσικά ετοιμάζουμε και ένα νέο άρθρο που θα αναφέρεται αποκλειστικά στο μαγικό Μαρακές. Staytuned 😉
Δείτε και μια αντίστοιχη εμπειρία εδώ: https://www.itgirl.gr/morocco-magic-nights-part-2-sahara-desert/
Ευχαριστούμε Γιώτα για την υπέροχη σου εμπειρία. Θέλαμε και εμείς να επισκεφθούμε τη Σαχάρα αλλά δε χώρεσε τελικά στον προγραμματισμό μας. Βέβαια η εμπειρία στην Agafay μας αποζημιώσε. 🙂
Such an amazing article and pictures. You are always welcome back to Morocco.
Greetings from the Sahara desert 🙂
Thank you very much.
It was a unique experience. We hope to come back soon. 🙂