3 χρόνια travel blogging. Τι έχουμε κερδίσει και τι χάσει.

Μοιάζει πραγματικά σαν χτες όταν ξεκινήσαμε να αποτυπώνουμε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες σε ένα blog (travel blogging).  Το blog μας www.zoudia.gr βγήκε on line για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου 2018 κι από τότε ένας καινούργιος μαγικός κόσμος έχει ξεδιπλωθεί μπροστά μας. 

Αν αναρωτιέστε τι έχει αλλάξει μέσα σε 3 χρόνια, τι έχουμε κερδίσει και τι χάσει “bloggάροντας” δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε!

Οι πρώτες μας σκέψεις και ανησυχίες

Aρχικά να πούμε πως κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα προς τα έξω μέσω ενός blog. Το Blog, αντίθετα με μια σελίδα στο facebook ή έναν προφίλ στο instagram, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι δικό σου, σου ανήκει ολοκληρωτικά. Φανταστείτε αν μια μέρα το instagram δεν υπάρχει ή άλλο social media το υπερσκελίσει. 

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα πληροφοριών και φωτογραφιών από τα μέρη που έχουμε ταξιδέψει, ώστε να δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον επίδοξο ταξιδιώτη. Διαβάζοντας δηλαδή το άρθρο μας για τον προορισμό που τον ενδιαφέρει να είναι έτοιμος να οργανώσει μόνος το ταξίδι του.

Το blog μας είναι το μόνο που μας ανήκει.

Πως καταλήξαμε στο όνομα zoudia.gr

Η βασική μας έγνοια ήταν αρχικά μια. Πως θα φαινόταν στους αναγνώστες μας το όνομα του blog μας; Eιδικά ο Τάσος πέρασε πολλά βράδια διερωτώμενος αν κάναμε καλή επιλογή στο όνομα. Κι αυτό λόγω των πολλών travel λογαριασμών που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Η Ολυμπιάννα, από την άλλη, ήταν πιο σίγουρη. “Ζoudia” μικρό, εύηχο, πρωτότυπο και παιχνιδιάρικο. A! Και εντελώς προσωπικό μιας και είναι το μεταξύ μας “χαϊδευτικό”. Τελικά το Zoudia κατοχυρώθηκε πανηγυρικά. Για την ιστορία ο κοινός μας φίλος Άρης, ή αλλιώς τρελο-Άρης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Το να αποφασίσουμε το όνομα του blog μας ήταν πραγματικά ένας γρίφος.

Πρώτη χρονιά ως travel bloggers

Την πρώτη χρονιά καταγράψαμε κάποιες παλαιότερες ταξιδιωτικές εμπειρίες και τα ταξίδια του 2018. Τα highlights εκείνης της χρονιάς όσον αφορά το εξωτερικό ήταν η Πορτογαλία, η Βηρυτός και η Κωνσταντινούπολη. Ειδικά η Βηρυτός ήταν ένα μάλλον εναλλακτικό ταξίδι που έκανε γνωστούς και φίλους να απορήσουν με την επιλογή μας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα μας για τη Βηρυτό.

Διαβάστε όλα τα άρθρα μας για την Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε όλα τα άρθρα μας για την Πορτογαλία.

Το δίλλημα της ανακοίνωσης των ταξιδιών μας

Αυτή τη χρονιά ζήσαμε για πρώτη φορά ένα μεγάλο δίλημμα. Μιας και οι φίλοι μας και οι οικογένειές μας ήξεραν ότι όλο για κάπου θα “σαλπάραμε” το θέμα ήταν αν θα τους ανακοινώναμε νωρίτερα ότι θα πάμε ταξίδι. Όσες φορές το είχαμε αναφέρει κάποιες μέρες πριν αντιμετωπίσαμε ανησυχίες, φόβους, παραινέσεις με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε και να μας κόβεται λίγο η φόρα.

Έτσι πήραμε μια απόφαση. Να μην μοιραζόμαστε τα ταξιδιωτικά μας πλάνα. Κι αν χάναμε τους φίλους μας επειδή μάλλον θα παρεξηγηθούν που δεν τους λέμε ότι φεύγουμε- ΠΑΛΙ; Για να είμαστε ειλικρινείς, ένα μικρό τσιμπηματάκι ζήλιας θα το νιώθαμε κι εμείς σε αντίστοιχη θέση.

Σπάνια αποκαλύπτουμε τα ταξιδιωτικά μας πλάνα.

Η δεύτερη χρονιά.  Η εδραίωση ως travel bloggers

Η δεύτερη χρονιά ως travel bloggers ήταν καθοριστική γιατί κάναμε κάποια επικά ταξίδια. Ο  γύρος της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και το ταξίδι-εμπειρία ζωής στο Ισραήλ είναι δυο από αυτά. Είναι η χρονιά που ξεκινάμε να είμαστε πολύ ενεργοί στα social και να γνωριζόμαστε με πολλούς ταξιδιώτες. Γνωριστήκαμε μάλιστα με αρκετούς από κοντά και εντοπίσαμε πως μοιραζόμαστε το ίδιο κοινό πάθος. “Ποιο είναι το επόμενo ταξίδι και πότε;” ήταν η βάση κάθε συζήτησής μας.

Την χρονιά αυτή, επίσης, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με καταλύματα στην Ελλάδα. Μας έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη εξ αρχής λόγω του μοναδικού και ποιοτικού περιεχόμενου στο blog μας, όπως μας τόνισαν. Έτσι, ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά για τα Ζούδια, αυτό των συνεργασιών.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το Roadtrip στην Ανδαλουσία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το ταξίδι μας στο Ισραήλ.

Τρία χρόνια travel blogging και covid-19

Το 2020, 3η χρονιά για τα zoudia.gr, ήταν μια χρονιά που παραδόξως μας φέρθηκε με επιείκεια και καλοσύνη. Στο δεύτερο μισό της κάναμε πολλές συνεργασίας για τα δεδομένα της περιόδου. Την τιμητική τους είχαν τα νησιά μας. Λευκάδα, Αστυπάλαια και Μήλος ήταν τα νησιά που επισκεφτήκαμε μέσω κάποιων συνεργασιών.

Το φθινόπωρο ίσα που προλάβαμε να πάμε και στην Μάνη, μέχρι να απαγορευτούν οριστικά οι μετακινήσεις. Χαρήκαμε που καταφέραμε να δούμε τόσα μέρη στην όμορφη Ελλάδα μας αλλά η αδρεναλίνη που ζούμε στο εξωτερικό ακόμα μας λείπει.

Κι αν η περσινή καραντίνα ήταν ανεκτή, αυτή ήταν πολύ δύσκολη γιατί αναχαίτισε όλα τα ταξιδιωτικά μας όνειρα. Φυσικά, νιώθαμε και ακόμα νιώθουμε περιορισμένοι. Μας λείπει η ελευθερία μας, μας λείπει το άγνωστο και η εξερεύνησή του, μας λείπει η ανθρώπινη επαφή. Όλα όσα είναι δηλαδή η πεμπτουσία του ταξιδιού.

Διαβάστε: Μήλος όσα μπορείς να κάνεις σε τρεις μέρες.

Διαβάστε: 3 λόγοι που αγαπήσαμε την Αστυπάλαια.

Διαβάστε: Λευκάδα το νησί του φετινού καλοκαιριού.

Πως άλλαξε τον τρόπο του ταξιδιού μας το travel blogging;

Travel Blogging και φωτογραφία

Εδώ ξεκινά ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Κάποτε, πριν το 2018, απλά παίρναμε τη βαλίτσα μας, μια απλή φωτογραφική μηχανή και φεύγαμε! Βγάζαμε λίγες, μάλλον κλασικές, φωτογραφίες (άντε και καμία selfie!) και αυτό ήταν όλο. Οι φωτογραφίες αφορούσαν αποκλειστικά εμάς και τους φίλους μας.

Για τον προορισμό που θα επισκεπτόμασταν δεν είχε γίνει και καμιά τρομερή έρευνα, καθώς πραγματικά λειτουργούσαμε ως τουρίστες και όχι ως ταξιδιώτες. Φυσικά τότε καμιά ιδιαίτερα “ποιοτική”’ φωτογραφία δε βγάζαμε οπότε κάποια ταξίδια δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στο blog μας.

Ως travel bloggers πλέον δεν έχουμε επενδύσει μόνο σε μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή αλλά σε ολόκληρο ταξιδιωτικό εξοπλισμό. Αντάπτορας, τρίποδο, διπλές μπαταρίες, action camera, καλό κινητό είναι κάποια από τα απαραίτητα πράγματα που παίρνουμε μαζί σε κάθε ταξίδι. Ο Τάσος είναι αυτός που συνήθως φωτογραφίζει στα ταξίδια μας ενώ η Ολυμπιάννα  “φέρνει στο τραπέζι” ιδέες φωτογράφησης ανάλογα με τον προορισμό.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, όταν πήγαμε στο χωριό των Smurfs είχαμε κουβαλήσει από την Ελλάδα στρουμφάκια! Τα στρουμφάκια μας χάρισαν από τα καλύτερα κλικ στο διάσημο στρουμφοχωριό. Το ίδιο συνέβη και με 2 φιγούρες playmobil που χόρευαν φλαμένκο και τοποθετήθηκαν στη διάσημη Plaza d’Espana. Εννοείται πως δεν κουβαλάμε σε κάθε μας ταξίδι τέτοιου είδους “αξεσουάρ”. Ωστόσο, ανάλογα με το μέρος έχουμε κάποιες φωτογραφικές ιδέες, συνήθως πριν καν πάμε!

Ταξιδεύοντας ως travel bloggers ήταν επιτακτικό να επενδύσουμε χρήματα σε εξοπλισμό. Κάμερα, φακούς, action camera.

Travel Blogging και social media

Ένα ακόμα σημείο που αξίζει να θίξουμε είναι η προβολή του ταξιδιού μας στα social. Εμείς πάμε αντίθετα στο ρεύμα που θέλει να προβάλλεται ένα ταξίδι σε πραγματικό χρόνο στα social, ειδικά στο instagram. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων συνήθως ανεβάζουμε βίντεο και φωτογραφίες λίγες μέρες μετά το ταξίδι μας. Αυτό το κάνουμε για δυο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε το ταξίδι και να το απολαύσουμε. Μας είναι δύσκολο να το ζούμε και να το μοιραζόμαστε ταυτόχρονα. Ο δεύτερος  αφορά το πολύ υλικό που συλλέγουμε και τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να το οργανώσουμε και να το βγάλουμε on line.

 

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουμε αποφασίσει να προβάλλουμε τα ταξίδια μας λίγες μέρες αφού επιστρέψουμε.

Τι έχουμε κερδίσει από το travel blogging

To travel blogging εξακολουθεί να είναι για εμάς ένας θαυμάσιος νέος κόσμος που μας συναρπάζει.  Μας αρέσει πολύ που είναι ένα πεδίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει. Μας αρέσει που αλλάζουμε εμείς ως travel bloggers και κυρίως που αλλάζουμε ως άνθρωποι.

Η επαφή με τις διαφορετικές κουλτούρες, η γνωριμία με νέους ανθρώπους σε κάθε τόπο, οι γεύσεις και οι μυρωδιές του κόσμου είναι κάποια στοιχεία στο travel κόσμο που δεν αλλάζουμε με τίποτα.

Βέβαια, κάποιες φορές είναι κουραστικό να έχεις μαζέψει τόσο πολύ ταξιδιωτικό υλικό που χρειάζεται να το μοιραστείς με τους αναγνώστες σου. Ταυτόχρονα όμως είναι ο καλύτερος τρόπος να ξαναζήσεις το ταξίδι. Και η ανατροφοδότηση που παίρνουμε μέσα από σχόλια και μηνύματα μας δίνει πάντα ώθηση και μεγάλη χαρά.

Αυτά που έχουμε κερδίσει είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε χάσει.

Τι έχουμε χάσει ταξιδεύοντας ως travel bloggers

Με όλα αυτά θα λέγαμε πως αυτά που έχουμε κερδίσει με το travel blogging είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουμε χάσει. Γιατί είναι αλήθεια πως χάσαμε κάτι από την “χαλαρότητα” του ταξιδιού στην προ-blog εποχή, μιας και χρειάζεται πλέον να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι. Χάσαμε επίσης κάποιες φιλίες λόγω του ότι επενδύαμε όλη μας την ενέργεια και τα χρήματα στα ταξίδια.

Το πιο σπουδαίο που κερδίσαμε είναι ότι βρήκαμε και οι δυο μας τους πραγματικούς ταξιδιωτικούς εαυτούς μας. Δυο εαυτούς που μοιράζονται το πάθος της ταξιδιωτικής ανακάλυψης ή, πιο σωστά, το πάθος για Ζωή.

(Visited 561 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Little Hope Flags 30 Μαρτίου, 2021 at 5:52 μμ

  Ολυμπιάννα μου νομίζω πως μόνο κερδισμένοι είστε από όλο αυτό. Οι άνθρωποι που χάθηκαν ήταν γραφτό να χαθούν, μα οι εμπειρίες που έχετε ζήσει είναι ανεκτίμητες. Όσο για τον αυθορμητισμό που λείπει σε έναν travel blogger που αναγκαστικά κάνει έρευνα και τα ψάχνει όλα, θέλω να σου πω πως όταν πας οργανωμένος και περισσότερα βλέπεις και πιο ξεκάθαρες αναμνήσεις έχεις μετά.
  Εύχομαι λοιπόν στα 10, 20, 30 χρόνια!
  <3

  Reply
  1. zoudiagr 31 Μαρτίου, 2021 at 12:13 μμ

   Έτσι είναι Άλκηστη, το κέρδος είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο. Πράγματι, είναι πολλές οι φορές που κοιτάμε τις φωτογραφίες από ένα μέρος και νιώθουμε αληθινά τυχεροί που το επισκεφτήκαμε. Νοερά ταξιδεύουμε πάλι κι αυτό είναι ένα εξίσου όμορφο συναίσθημα.

   Όσο για τις ευχές σου για τα τρια χρόνια zoudia.gr ευχαριστούμε πολύ αλλά έχουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Ευχόμαστε να έχουμε υγεία και να είμαστε σε θέση να ταξιδεύουμε για πολύ πολύ περισσότερο!χεχε. φιλιά πολλά

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *