Θαλασσινό καρναβάλι. The next “big thing” των Αποκριών.

Η ιστορία του καρναβαλιού αρχίζει από πολύ παλιά. Θα πρέπει να γυρίσουμε στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αττική των αρχαίων χρόνων, που προς τιμή του Διονύσου (ή Βάκχου) γίνονταν παρόμοιες εορταστικές εκδηλώσεις. Οι αιώνες πέρασαν, αλλά τα Διονυσιακά έθιμα παραμένουν ζωντανά και γιορτάζονται μέχρι σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Ένα σχετικά νέο καρναβάλι, αφού έκλεισε μόλις 4 χρόνια ζωής, είναι το Θαλασσινό καρναβάλι της Χαλκίδας.

Γιατί επιλέξαμε το Θαλασσινό καρναβάλι της Χαλκίδας;

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε να ζήσουμε από κοντά το Θαλασσινό καρναβάλι της Χαλκίδας, ήταν βασικά δύο. Πρώτον το όνομα. Ο τίτλος “Θαλασσινό καρναβάλι” μας κίνησε την περιέργεια. Μοναδικό και πρωτότυπο σαν ιδέα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αλήθεια, πώς θα μπορούσε να είναι ένα καρναβάλι μέσα στη θάλασσα; Στο στενό του Ευρίπου με τα “παράξενα νερά” που πάνε πέρα δώθε. Πραγματικά ένα δύσκολο εγχείρημα.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η εξαιρετικά κοντινή απόσταση από εμάς. Τα 150 χιλιόμετρα συνολική απόσταση, (70 χλμ. από την Αθήνα) θα τα διανύαμε σε λιγότερο από 2 ώρες. Απλά και σύντομα. Εκτός όμως από την απόσταση, η Χαλκίδα αποδείχτηκε και ένας οικονομικός προορισμός σε ό, τι αφορά τη διαμονή, το φαγητό και τη διασκέδαση.

Λευκαντί Χαλκίδας
Το γραφικό Λευκαντί

Μείναμε στο Λευκαντί. Μία παραθαλάσσια περιοχή 15 χιλιόμετρα νότια της Χαλκίδας. Στο Λευκαντί συναντήσαμε έναν ήσυχο οικισμό με έναν γραφικό κολπίσκο. Μακριά από τον συνωστισμό της πόλης κάναμε το μεσημεριανό γεύμα μας, σε μία από τις πολλές ψαροταβέρνες που βρίσκονται μπροστά στην θάλασσα. Στην παραλία του Λευκαντί γευτήκαμε υπέροχους ψαρομεζέδες σε καλές τιμές. Στη συνέχεια, γεμάτοι ενέργεια, κηπουρός και λουλούδι δηλώσαμε έτοιμοι να ζήσουμε το Θαλασσινό καρναβάλι από κοντά.

Κηπουρός και λουλούδι
Η αγάπη και τα λουλούδια θέλουν πότισμα ! 🙂

Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη σελίδα www.chalkidacarnival.com

Σάββατο – πρώτη μέρα εκδηλώσεων

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Θαλασσινό καρναβάλι διαρκούν δύο ημέρες. Την πρώτη μέρα, το Σάββατο, λαμβάνει χώρα η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών. Εντυπωσιακά άρματα, ομάδες καρναβαλιστών, κομφετί, μουσική, χορός δημιουργούν ένα πολύχρωμο πάρτυ. Η παρέλαση που ξεκίνησε στις 16:00 από το Κόκκινο σπίτι, ένα ξεχωριστό οίκημα του 1886, τερμάτισε στην παραλία της Χαλκίδας. Χιλιάδες κόσμος στους γύρω δρόμους, παρακολουθούσε σε ρυθμούς εορταστικούς. Μαζί με αυτούς και εμείς, που όσο μπορέσαμε βρεθήκαμε μπροστά στην παρέλαση για να δούμε, αλλά και να απαθανατίσουμε μερικές στιγμές του καρναβαλιού.

Η παρέλαση των καρναβαλιστών
Στιγμές από την παρέλαση των καρναβαλιστών
Η παρέλαση των καρναβαλιστών
Στιγμές από την παρέλαση των καρναβαλιστών
Η παρέλαση των καρναβαλιστών
Στιγμές από την παρέλαση των καρναβαλιστών

Η πρώτη μέρα όμως δεν ήταν δυνατόν να τελειώσει με τη λήξη της παρέλασης. Το Σάββατό μας συνεχίστηκε κάνοντας βόλτα στην πόλη της Χαλκίδας. Η “Λευκή Νύχτα” που είχε οργανώσει ο εμπορικός σύλλογος, κρατούσε τον κόσμο στο κέντρο της πόλης. Εκτός από τα ανοιχτά μαγαζιά, αυτό που μας άρεσε περισσότερο ήταν οι μουσικοί που είχαν στήσει την μπάντα τους σε πλατείες και σε γωνιές της πόλης. Τις επόμενες ώρες διασκεδάσαμε ακούγοντας ταλαντούχα παιδιά να παίζουν αγαπημένα μας τραγούδια. Τι καλύτερο για να κλείσει η πρώτη μας βραδιά στη Χαλκίδα.

Κυριακή – δεύτερη μέρα εκδηλώσεων

Η δεύτερη μέρα στην πόλη της Χαλκίδας ήταν εξίσου γεμάτη με την πρώτη. Πώς να μην ήταν άλλωστε, αφού την Κυριακή λάμβανε χώρα η θεαματική τελετή λήξης του καρναβαλιού. Σηκωθήκαμε νωρίς και κάναμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο. Εκεί μάθαμε ότι σε λίγη ώρα, στο Λευκαντί θα γινόταν ένα μικρό καρναβάλι. Κάποια άρματα και κάποιες ομάδες από τη μεγάλη παρέλαση του Σαββάτου θα παρέλαυναν μπροστά στην παραλία. Αφού μαζέψαμε τα πράγματά μας, κατευθυνθήκαμε προς εκεί. Τελικά ο πρωινός μας καφές είχε και αυτός άρωμα καρναβαλιού.

Λευκαντί
Καρναβάλι στο Λευκαντί
Λευκαντί
Καρναβάλι στο Λευκαντί
Λευκαντί
Καρναβάλι στο Λευκαντί

Περάσαμε τις υπόλοιπες ώρες εξερευνώντας την πόλη της Χαλκίδας. Εντυπωσιαστήκαμε από την παραλία της αλλά και την πανοραμική θέα από το κάστρο. Όμορφα στέκια για καφέ και για φαγητό κάνουν τη Χαλκίδα τοπ επιλογή για μονοήμερη απόδραση από την Αθήνα.

Θαλασσινό καρναβάλι – τελετή λήξης

Η ώρα είχε περάσει και η τελετή λήξης πλησίαζε. Για την ιστορία, ο θεσμός του Θαλασσινού καρναβαλιού ξεκίνησε το 2016 με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Από τότε το Θαλασσινό καρναβάλι έχει αγαπηθεί για τη μοναδικότητά του και τα εντυπωσιακά θαλασσινά δρώμενα.

Η ώρα έναρξης για το φετινό θέμα του Θαλασσινού καρναβαλιού ήταν στις 19:00. Θέμα του η Αργοναυτική εκστρατεία. Στον χώρο της προβλήτας Γλάρος είχε στηθεί η Βελανιδιά με το χρυσόμαλλο Δέρας και τον τρομακτικό Δράκο. Ο Δούρειος Ίππος δέσποζε στην προβλήτα Αγ. Νικολάου και ο Ποσειδώνας με τις κόρες Σκύλα και Χάρυβδη, στην Παλαιά Γέφυρα. Άπειρος κόσμος περίμενε το “κυρίως μενού” του καρναβαλιού.

Δούρειος Ίππος - Θαλασσινό καρναβάλι
Ο Δούρειος Ίππος δέσποζε στην προβλήτα Αγ. Νικολάου

Για το επόμενο δίωρο ένα υπερθέαμα από βεγγαλικά, ηχητικά και οπτικά εφέ εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια μας. Στο φωτισμένο από τους προβολείς στενό του Ευρίπου, δεκάδες βάρκες και εθελοντές αναβίωσαν την Αργοναυτική εκστρατεία. Το ταξίδι του Ιάσονα, και του πληρώματός του, από την Ιωλκό στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Μία αλληγορική εκστρατεία που εκφράζει τη δεύτερη ιστορική μεγάλη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

Θαλασσινό καρναβάλι
Θαλασσινό καρναβάλι ένα υπερθέαμα από βεγγαλικά

Μετά από σχεδόν 2 ώρες, η τελετή λήξης έφτασε στο τέλος της. Στον δρόμο της επιστροφής σχολιάζαμε αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα που μόλις είχαμε ζήσει. Πραγματικά δεν περιμέναμε τόσο εντυπωσιακό δρώμενο από μια πόλη που δεν έχει μεγάλη τουριστική φήμη.  Χαρήκαμε τόσο για την επιλογή μας να ζήσουμε από κοντά το Θαλασσινό καρναβάλι της Χαλκίδας, που ειλικρινά το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να ζήσουν ένα ξεχωριστό διήμερο Αποκριάς.

(Visited 1.151 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Δώρα 17 Μαρτίου, 2019 at 10:54 πμ

  Έχω επισκεφθεί την Χαλκίδα αρκετές φορές, αλλά πριν 2 χρόνια “πέσαμε” τυχαία (δεν ξέραμε καν ότι υπήρχε) στην τελευταία μέρα του καρναβαλιού! Ήταν όντως εκπληκτικό το θέαμα στην θάλασσα!

  Reply
  1. zoudiagr 17 Μαρτίου, 2019 at 12:36 μμ

   Ναι όντως, το θέαμα ήταν εντυπωσιακό. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που διοργανώνουν αυτό το δρώμενο.

   Ευχαριστούμε Δώρα για το σχόλιο σου!

   Reply
 2. Μαμά Μαρία 18 Μαρτίου, 2019 at 8:50 μμ

  Χαρηκα ιδιαιτερα που μας μιλήσατε με τόσο ενθουσιασμό για το θαλασσινο καρναβαλι της Χαλκίδας. Πρέπει να περάσατε όμορφα και να ήταν μια εκπληξη για εσάς. Χαίρομαι όμως επι πλέον γιατί μέσα από την ανάρτησή μου που έκανα για τις πόλεις της Αποκριάς σας έβαλα την ιδέα να επιλέξετε τον προορισμό σας αυτό ώστε να σας μείνει αυτή η αποκριά αξέχαατη. Να έχετε πάντα καλά ταξίδια και να περνάτε καλά.

  Reply
  1. zoudiagr 19 Μαρτίου, 2019 at 5:16 μμ

   Φυσικά και είχαμε διαβάσει το άρθρο σας πριν επισκεφθούμε τη Χαλκίδα και το θαλασσινό καρναβάλι. 🙂
   Σκοπός μας είναι να βρεθούμε και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να τις αναδείξουμε ακόμη περισσότερο μέσα από το blog μας.

   Σας ευχαριστούμε Μαμά Μαρία !!!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *