Ταξίδι μόνος ή με ταξιδιωτικό γραφείο;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Σαν χώρα δεν είμαστε μόνο δέκτες των εκατομμυρίων τουριστών που κατακλύζουν κάθε χρόνο τα Ελληνικά νησιά. Πλέον, πολλοί από μας, αφήνουμε πίσω την “ασφάλεια” της χώρας μας και γεμίζουμε τις βαλίτσες μας ταξιδεύοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Στο κοινό μας περιβάλλον έχουμε αρκετούς φίλους και γνωστούς που ταξιδεύουν. Άλλοι πιο συχνά, και άλλοι όσο τους επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος τους, και φυσικά το πορτοφόλι τους. Πολλοί από αυτούς οργανώνουν μόνοι τους ταξίδια. Άλλοι, χωρίς να το ψάξουν πολύ, απευθύνονται σε ταξιδιωτικά γραφεία που εμπιστεύονται, επιλέγοντας τον ταξιδιωτικό προορισμό που έχουν ονειρευτεί.

Τι είναι όμως τελικά προτιμότερο; Να ταξιδέψουμε μόνοι με την παρέα μας ή να ταξιδέψουμε μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα και να αναφέρουμε κάποια από τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής.

Ποια είναι η πιο οικονομική επιλογή;

Το budget ενός ταξιδιού, κακά τα ψέματα, παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή του προορισμού που επιλέγουμε. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το να οργανώσουμε ένα ταξίδι μόνοι μας είναι πάντα η πιο οικονομική λύση.  Όχι, αυτό δεν ισχύει πάντα και όχι με όλους τους προορισμούς. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν πολύ καλές τιμές σε πολλά από τα ταξίδια τους. Αυτό συμβαίνει διότι κλείνουν πακέτα για πολλούς ταξιδιώτες (groups) και έτσι μπορούν να προσφέρουν στον πελάτη μια πολύ ανταγωνιστική και χαμηλή τιμή. Ειδικά αν είστε τύποι της τελευταίας στιγμής το να ταξιδέψετε σε ένα γκρουπ ανθρώπων είναι η πιο έξυπνη επιλογή. Οι τιμές για αεροπορικά και διαμονή λίγες μέρες πριν από ένα ταξίδι συνήθως είναι αρκετά υψηλές.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις το να οργανώσετε εσείς το ταξίδι σας, μπορεί να σας αποφέρει απίστευτα οικονομικά οφέλη, ρίχνοντας αρκετά το budget. Αυτό όμως προϋποθέτει να έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίσετε το ταξίδι σας αρκετά πιο νωρίς. Κλείνοντας αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή 5 με 6 μήνες νωρίτερα, οι τιμές που θα πετύχετε θα είναι αρκετά πιο χαμηλές από αυτές που θα συναντήσετε αν πάτε να κάνετε κράτηση την τελευταία στιγμή.

Επίσης, ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι στα περισσότερα πακέτα των ταξιδιωτικών γραφείων, υπάρχουν λίγο – πολύ στάνταρ κρατήσεις σε 4 άστερα και 5 άστερα ξενοδοχεία, ξεναγήσεις σε μουσεία και αξιοθέατα. Πολλοί όμως δε γοητεύονται από πολύωρες περιηγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους- ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία κι εμείς! Έτσι το να οργανώσετε μόνοι σας το ταξίδι σας, σας δίνει τη ευελιξία να επιλέξετε εσείς ακριβώς τι θα δείτε. Αυτός είναι και ένας τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα, αξιοποιώντας τα πιθανόν σε άλλες δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, η διαμονή σε ένα φθηνό hostel ή ένα δωμάτιο από την πλατφόρμα Airbnb μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το budget του ταξιδιού σας.

Δεν είναι πιο ασφαλές το ταξίδι με γκρουπ;  

Η ασφάλεια ενός ταξιδιού είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Για πολλούς ίσως να είναι και προτεραιότητα. Πολλοί φίλοι μας, σε κουβέντες που έχουμε κάνει κατά καιρούς, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ταξίδευαν αυτή την εποχή σε κάποιους συγκεκριμένους προορισμούς γιατί φοβούνται πιθανούς κινδύνους. Μπορούμε να καταλάβουμε τους φόβους τους, αν και εμείς σε κανένα ταξίδι μας δεν έχουμε νιώσει απειλή.

Αν όμως η ασφάλεια είναι η βασική σας προτεραιότητα, ένα ταξιδιωτικό γραφείο θα σας κάνει να νιώσετε πραγματικά πιο άνετα. Οι μετακινήσεις είναι ασφαλείς και εγγυημένες. Έχοντας την ταξιδιωτική εμπειρία χρόνων, το “γραφείο” θα σας βοηθήσει να γλυτώσετε κακοτοπιές, κακόφημες γειτονιές ακόμη και να αποφύγετε ακατάλληλα τρόφιμα που θα μπορούσατε να προμηθευτείτε άθελα σας.  Η αίσθηση του να ταξιδεύω με άλλους γύρω μου δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας και σιγουριάς.

Οι παραπάνω όμως ανησυχίες δεν ισχύουν για όλους. Κάποιοι μπορεί να έχουν ταξιδέψει αρκετά και να έχουν αποκτήσει μια σχετική εμπειρία, άλλοι στην ιδέα του να ταξιδέψουν με γκρουπ να παθαίνουν “αλλεργία”. Προσωπικά εμάς μας αρέσει να ταξιδεύουμε μόνοι μας. Ίσως να ζητούσαμε την βοήθεια ενός ταξιδιωτικού γραφείου για κάποιους πιο ‘’δύσκολους΄ και μακρινούς προορισμούς.

Με την οργάνωση τι γίνεται;

Ένα τρίτο, και επίσης μείζον, θέμα όσο αφορά τα ταξίδια, είναι η οργάνωσή. Η οργάνωση ενός ταξιδιού περιλαμβάνει ενέργειες όπως να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια, να διαλέξουμε περιοχή και κατάλυμα για την διαμονή μας, να επιλέξουμε τα αξιοθέατα που θα επισκεφτούμε, να ψάξουμε το πώς θα μετακινηθούμε μέσα στην πόλη, ακόμη και να αναζητήσουμε καφέ και εστιατόρια που θα φάμε. Με λίγα λόγια αρκετό διαδικτυακό “ψάξιμο” και, ενδεχομένως, αγορά ταξιδιωτικών οδηγών.

Η οργάνωση ενός ταξιδιού απαιτεί χρονο και αρκετό διαδικτυακό “ψάξιμο”.

Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, απαιτούν χρόνο και κόπο. Επίσης η συνολική διαδικασία μπορεί να φαίνεται ανώφελη και κουραστική. Για εμάς όμως είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού μας. Οργανώνοντας και αναζητώντας πληροφορίες για έναν προορισμό, το ταξίδι ξεκινάει από πολύ νωρίς. Συνεχίζεται τις μέρες που θα βρεθούμε εκεί. Και κλείνει όταν θα γράψουμε για αυτό. Σαν μια “ιεροτελεστία” που κρατάει μήνες.

Από την άλλη, επιλέγοντας ένα ταξιδιωτικό γραφείο όλα τα παραπάνω, είναι “τακτοποιημένα”. Οι μετακινήσεις, τα καταλύματα, οι ξεναγήσεις είναι κλεισμένα πριν από σας για εσάς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε, το πακέτο που σας ταιριάζει περισσότερο. Ειδικά για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους,  η επιλογή του ταξιδιωτικού γραφείου φαντάζει ιδανική επιλογή.

Έχω μεγαλύτερη ευελιξία ταξιδεύοντας μόνος;

Όταν επιλέγετε να ταξιδέψετε μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου, ξέρετε εκ των προτέρων ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να σηκωθείτε συγκεκριμένες ώρες, να δείτε συγκεκριμένα αξιοθέατα. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα δεσμευτικό αφού υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να κινηθείτε και εκτός γκρουπ. Έτσι, μπορεί η λέξη πρόγραμμα να ακούγεται για κάποιους “καταπιεστική”, αλλά από την άλλη εξασφαλίζει ότι θα δείτε περισσότερα πράγματα και ότι δε θα χάσετε πολύτιμο χρόνο. Και χρόνος στα ταξίδια σημαίνει χρήμα.

Ταξιδεύοντας μόνοι έχετε σίγουρα περισσότερη ελευθερία. Ελευθερία να αλλάξετε τα σχέδιά σας ανά πάσα στιγμή. Να μπείτε σε μια καφετέρια που σας έκανε ‘’κλικ’’ και να απολαύσετε έναν υπέροχο καφέ. Ακόμη, να καθίσετε σε ένα βράχο και να αποχαιρετήσετε τη μέρα βλέποντας ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα. Υπάρχει εδώ δυνατότητα να βγείτε εκτός του καθημερινού προγράμματος και να ανακαλύψετε τον κόσμο όπως θα θέλατε εσείς.

Ταξιδεύοντας μόνοι έχετε σίγουρα περισσότερη ελευθερία.

Μία ενδιάμεση επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο και να οργανώσει αυτό ένα ταξίδι για εσάς. Μπορείτε να ζητήσετε συγκεκριμένα πράγματα που θα θέλατε να δείτε και να κάνετε. Να συμπεριλάβει επίσης ξεχωριστές εμπειρίες που θα θέλατε να βιώσετε. Ένα τέτοιο ταξίδι ήταν το ταξίδι μας στο Μαρόκο.

Με λίγα λόγια, λόγω έλλειψης χρόνου για οργάνωση εκείνη την εποχή, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε ένα ταξιδιωτικό της περιοχής. Μετά από πολλά ραντεβού (ομολογούμε ότι δεν ήμασταν και οι πιο εύκολοι πελάτες) το ταξιδιωτικό γραφείο μας πρότεινε ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που ανταποκρινόταν στα θέλω μας και φυσικά στο budget μας. Η επιλογή αυτή αποδείχτηκε σοφή αφού είχαμε και άπλετο χρόνο να εξερευνήσουμε το μέρος με το δικό μας τρόπο, αλλά και οι επιλογές διαμονής και ξεναγήσεων από το γραφείο ήταν παραπάνω από άψογες (διαβάστε για το ταξίδι μας στο Μαρόκο). Μία τέτοια όμως επιλογή πρέπει να γνωρίζετε ότι κοστίζει παραπάνω από το ταξίδι με ένα γκρουπ.

Τελικά τι να επιλέξω;

Να ταξιδέψω μόνος ή με ταξιδιωτικό γραφείο είναι μάλλον ένα ρητορικό ερώτημα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Η επιλογή του ταξιδιού, αλλά και ο τρόπος που θα το πραγματοποιήσει ο καθένας, είναι υποκειμενικό θέμα. Έχει να κάνει καθαρά με τα θέλω του, την προσωπικότητα του, το χρόνο του αλλά και το budget που διαθέτει. Το βασικό είναι να τολμάμε, να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε. Γιατί τα ταξίδια είναι τα λίγα πράγματα στη ζωή που μας κάνουν “πλουσιότερους”. Keep travelling!

(Visited 4.983 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Μαμά Μαρία 3 Μαρτίου, 2019 at 11:07 πμ

  Πολυ σωστός ο προβληματισμός που πολλοί έχουν βάλει ως πρωταρχικό στοιχείο του ταξιδιού τους. Και πολύ σωστα είπατε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Πριν πάρουμε το αυτοκινούμενο τα ταξίδια μας ήταν κυρίως με ταξιδιωτικό γραφείο. Τώρα όμως που ταξιδεύουμε μόνοι δεν το αλλάζω με τίποτα. Τώρα πλέον έχουμε ξεκαθαρίσει πως σε ένα μακρινό ταξίδι 30- 40 ημερών η καλύτερη παρέα είναι ο εαυτός σου. Όσον αφορά την οργάνωση όταν ξεκινάς μόνος σου ένα ταξίδι είναι μεγάλη υπόθεση. Πολλοί νομίζουν πως ξεκινάμε και όπου μας βγάλει. Δεν είναι όμως έτσι. Θέλει οργάνωση, θέλει για την ασφάλειά σου να βρεις χωρους σταθμευσης ποιες πόλεις θα δεις ποια τα σημαντικότερα αξιοθέατα των πόλεων που θα επισκεφθεις πόσο θα σε κοστίσει περιπου το ταξίδι και άλλα. Για όλα αυτά θέλει να αφιερώσεις πριν το ταξίδι σου πολλές ώρες ενώ όταν πας με γκρουπ αυτά όλα τα κανονίζουν άλλοι και εσυ μετα γκρινιάζεις γιατί δεν πέρασες καλά. Νομίζω σε προορισμούς της ευρώπης είναι καλύτερα να ταξιδεύεις μόνος σου. Σε μακρινούς όπως Ασία Αμερική Αφρική είναι κατα τη γνώμη μου καλύτερα να ταξιδεύεις με ταξιδιωτικό γραφείο.

  Reply
  1. zoudiagr 4 Μαρτίου, 2019 at 12:13 μμ

   Ακριβώς Μαμά Μαρία.
   Η καλή οργάνωση ενός ταξιδιού απαιτεί αρκετό χρόνο και διάβασμα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς ακόμα με αυτοκινούμενο – τροχόσπιτο (αν αυτό εννοείτε) δεν έχουμε ταξιδέψει. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να πραγματοποιήσουμε ένα τέτοιο ταξίδι. Σίγουρα είναι ξεχωριστή εμπειρία.

   Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *