Ζαγοροχώρια. 3+1 χωριά “σταρ”.

Αν είσαι φυσιολάτρης δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγαπήσεις τα Ζαγοροχώρια. Αν σου αρέσουν τα σπορ και οι δραστηριότητες στη φύση επίσης. Αν είσαι καλοφαγάς το ίδιο. Εμείς που είμαστε και τα τρία- με μεγαλύτερη κλίση στο τρίτο!- τα λατρέψαμε πραγματικά.

Τα Ζαγοροχώρια είναι πολλά (46 συνολικά!) και πολύ γραφικά. Όλα τα χωριά έχουν βασικό στοιχείο την πέτρα ως δομικό υλικό. Επίσης είναι πραγματικά περικυκλωμένα από πράσινο, μιας και βρίσκονται ακριβώς πίσω από το βουνό της Πίνδου.

Με το εκπληκτικό φαράγγι του Βίκου, φυσικές λίμνες (Δρακόλιμνη) και πολλές πηγές με τρεχούμενα νερά θα νιώσεις σαν παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο για πρώτη φορά. Και πράγματι προκαλεί θαυμασμό και έκπληξη στο επισκέπτη αυτός ο φυσικός επίγειος παράδεισος. 

Επειδή όμως είναι μάλλον απίθανο να προλάβεις σε λίγες μέρες να δεις όλα τα χωριά, έχουμε επιλέξει για εσένα τα “χωριά- σταρ” ή αλλιώς αυτά που δε πρέπει να χάσεις με τίποτα όταν βρεθείς εκεί. Πάμε να τα ανακαλύψουμε;

Τα πιο όμορφα χωριά στα Ζαγοροχώρια

1| Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο

Το Μεγάλο Πάπιγκο, που βρίσκεται 63 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα, είναι αναμφισβήτητα από τα πιο όμορφα, δημοφιλή και καλοσυντηρημένα χωριά του Ζαγορίου.

Μαζί με το Μικρό Πάπιγκο, με ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους, συγκαταλέγονται στα πιο τουριστικά χωριά. Και όχι άδικα καθώς στο Μεγάλο Πάπιγκο θα δεις να ξεπροβάλλει ο σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) και να κάνει το μέρος να μοιάζει βγαλμένο από ένα γοτθικό παραμύθι.

Τα γραφικά πλακόστρωτα στενάκια και στα δυο χωριά και τα προσεγμένα μαγαζιά με την απίστευτη θέα είναι μια εμπειρία από μόνα τους. Από το Πάπιγκο ξεκινούν πολλές πεζοπορικές διαδρομές, μια από τις καλύτερες είναι αυτή που καταλήγει στην Δρακόλιμνη.

Μεγάλο Πάπιγκο - Ζαγοροχώρια
Μεγάλο Πάπιγκο
Μεγάλο Πάπιγκο
Πλατεία – Μεγάλο Πάπιγκο
Ζαγοροχώρια. Μεγάλο Πάπιγκο
Ζαγοροχώρια – Μεγάλο Πάπιγκο
Μικρό Πάπιγκο
Μικρό Πάπιγκο
Το Μικρό Πάπιγκο

Tip1: Μην χάσεις! Ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο βρίσκονται οι Κολυμπήθρες. Πρόκειται για μικρές φυσικές λίμνες, ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο.  Σύμφωνα με την παράδοση ο Αλή Πασάς απολάμβανε εκεί το μπάνιο του τους θερινούς μήνες.

Tip2:  Tο Πάπιγκο συχνά επιλέγεται ως βάση διαμονής λόγω της μεγάλης τουριστικής του ανάπτυξης. Ωστόσο, επειδή είναι αρκετά απομακρυσμένο δε θα στο προτείναμε αν θέλεις να εξερευνήσεις περισσότερα Ζαγοροχώρια. 

Διάβασε επίσης: Δίλοφο: Ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψεις τα Ζαγοροχώρια.

2| Τσεπέλοβο. Ζαγοροχώρια

Το Τσεπέλοβο, ένα πολύ γραφικό Ζαγοροχώρι στο κεντρικό Ζαγόρι, ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά του και την πλούσια ιστορία του. Γνώρισε τεράστια άνθιση τον 18 και τον 19ο αιώνα, κάτι που θα καταλάβεις από τα σωζόμενα διατηρητέα αρχοντικά. Από το Τσεπέλοβο καταγόταν η σπουδαία ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, αλλά και ο Κωνσταντίνος Ράδος (μέλος της Φιλικής Εταιρίας τον 19ο αιώνα).

Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στο κέντρο του χωριού θα απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου, μετά από την περιήγηση στο πανέμορφο αυτό χωριό. Από αξιοθέατα αξίζει να δεις την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την Πινακοθήκη, τον τάφο του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά. Κοντά στο Τσεπέλοβο βρίσκεται και η μονή Αγίου Ιωάννη του Ροβογκού.

Ζαγοροχώρια Τσεπέλοβο
Τσεπέλοβο Ζαγοροχώρια
Τσεπέλοβο
Κεντρική πλατεία του Τσεπέλοβου
Ζαγοροχώρια
Τσεπέλοβο
Τσούφλειο Φαρμακείο Ζαγοροχώρια
Τσούφλειο Φαρμακείο – Τσεπέλοβο

Tip1: Το Τσεπέλοβο, παρόλο που ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι, είναι σχετικά απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα. Μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψή σου σε αυτό μαζί με την Σαρακατσάνικη στάνη στον Γυφτόκαμπο ή με το χωριό Μονοδένδρι.

Tip2: Για φαγητό προτείνουμε την Μικρή Άρκτο. Ευγενέστατοι και επικοινωνιακοί οι ιδιοκτήτες με το πιάτο “της Αρκούδας” να κάνει τη διαφορά!

3| Μονοδένδρι. Ζαγοροχώρια

Πολύ κοντά στο Τσεπέλοβο βρίσκεται το χωριό Μονοδένδρι. Ένα ακόμα καρτ-ποσταλικό χωριό για  να βάλεις την λίστα σου και να ζήσεις ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Κι εδώ θα βρεις αμέτρητα λιθόστρωτα καλντερίμια, λουλουδιασμένες αυλές και πρόσχαρους ανθρώπους έτοιμους να σε καλοδεχτούν.

Ένας από αυτούς ήταν η κυρία Φρόσω, με την ταβέρνα “οι πίτες της Φρόσως”, που εκείνη τη μέρα είχε τα γενέθλιά της και μας κέρασε αλευρόπιτες!

Και σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό μπορείς να απολαύσεις στην πλατεία το φαγητό ή τον καφέ σου κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, ακούγοντας μόνο τον ήχο των τζιτζικών ή απλά το θροίσμα του ανέμου. Θα χρειαστείς αρκετή ώρα για να περιηγηθείς (με τα πόδια φυσικά) στο ομολογουμένως μεγάλο αυτό χωριό.

Must επίσκεψη το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που λειτουργεί από το 1412.Η θέα προς το φαράγγι του Βίκου από το Μοναστήρι είναι συγκλονιστική. Άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς στο Μονοδένδρι είναι οι Ναοί Αγίου Αθανάσιου και Αγίου Γεωργίου και το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο της Ριζαρείου σχολής .

Ζαγοροχώρια Μονοδένδρι
Μονοδένδρι – Ζαγοροχώρια
Μονοδένδρι
Μονοδένδρι
Ζαγοροχώρια Μονοδένδρι
Ζαγοροχώρια Μονοδένδρι
Μονοδένδρι
Μονοδένδρι

Tip Λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Μονοδένδρι ακολουθήσε την πινακίδα για Οξυά. Εκεί θα βρεις ένα από τα καλύτερα σποτ με θέα το φαράγγι του Βίκου.

Bonus χωριό Δίλοφο

Στο άρθρο με τα πιο κουκλίστικα χωριά στο Ζαγόρι ή αλλιώς τα χωριά- σταρ δε μπορούμε να μη συμπεριλάβουμε το Δίλοφο.

Ένα ακόμα χωριό που έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακό- στο οποίο δηλαδή (ευτυχώς!) δε χτίζεται τίποτα καινούργιο. Το Δίλοφο μπορεί να μην έχει την αίγλη των παραπάνω πιο τουριστικών χωριώv αλλά έχει τη δική του γοητεία.

Χαρακτηριστικό της Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη κάποια χρόνια πριν, όταν γυρίστηκε εκεί το πολύ δημοφιλές σίριαλ “Άγγιγμα ψυχής” (1998-1999).

Το Δίλοφο λόγω της εγγύτητας με τα Ιωάννινα (32 χλμ) και της προνομιακής θέσης του στο Κεντρικό Ζαγόρι είναι το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψεις τα περισσότερα Ζαγοροχώρια.

Δίλοφο Ζαγόρι
Δίλοφο Ζαγοροχώρια
Δίλοφο Ζαγοροχώρια
Στα στενά του Διλόφου
Δίλοφο. Ζαγοροχώρια

Διάβασε επίσης: Δίλοφο: Ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψεις τα Ζαγοροχώρια.

Αν σου άρεσαν οι προτάσεις μας γράψε μας σε σχόλιο. Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο χωριό στο Ζαγόρι;

(Visited 12.613 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *