Ένα παραμυθένιο ταξίδι στο Μαρακές.

Λίγα χρόνια πριν, σε έναν χαλαρό καφέ, είχαμε κάνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Γράψαμε, ο καθένας μας, σε ένα πρόχειρο χαρτάκι τα ταξίδια που ονειρευόταν να κάνει με το έτερο ”ζούδι”. Άραγε ήταν κοινές οι ταξιδιωτικές μας επιθυμίες; Η αποκάλυψη των χαρτιών, επιφύλασσε μια μικρή έκπληξη. Ψηλά στις λίστες και των δύο ήταν γραμμένο το Μαρόκο. Επηρεασμένοι από τις μαγευτικές ιστορίες, και τις πολύχρωμες εικόνες που βλέπαμε κατά καιρούς από το Μαρακές, η απόφαση για τον προορισμό του γαμήλιου ταξιδιού ήταν αρκετά εύκολη.

Το Μαρακές ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από όλα όσα είχαμε γνωρίσει και δει στα προηγούμενα ταξίδια μας στην Ευρωπη. Ό,τι φανταζόμασταν για την Ανατολή το συναντήσαμε σε αυτήν την πόλη. Μικρά παλάτια, εξωτικοί κήποι, γητευτές φιδιών, παραμυθάδες, χρώματα, γεύσεις, φασαρία. Όλα σε μία πόλη που ονομάζεται κόκκινη, λόγω του χρώματος της κόκκινης ώχρας που είναι βαμμένα τα τείχη της Μεδίνα αλλά και όλων των σπιτιών του Μαρακές. Αυτό που μάθαμε είναι ότι οι Μαροκινοί βάφουν τα σπίτια τους σε αυτό τον χρωματισμό για να απορροφούν και να μην αντανακλούν τις δυνατές ακτίνες του ήλιου, που λούζουν την πόλη τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Μαρόκο, Μαρακές
Μαρακές

#1 Φτάνοντας στο Αεροδρόμιο του Μαρακές.

Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Μαρακές, Μενάρα, με πτήση μέσω Βιέννης. Το Μενάρα είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και τόσο εντυπωσιακό που αρχίσαμε να τραβάμε αμέσως φωτογραφίες. Και ενώ προσπαθούσαμε να αποθανατίσουμε τις πρώτες μας στιγμές ένας άνθρωπος της ασφάλειας του αεροδρομίου μάς έκανε νόημα να σταματήσουμε να τραβάμε. Σα να μην έφτανε αυτό, μας ανάγκασε να του δείξουμε την κάμερα και να διαγράψουμε όλες τις φωτογραφίες.

Μενάρα, Μαρακές
Menara Airport

Το Μαρόκο, και ειδικά το Μαρακές, στηρίζει πολύ την οικονομία του στον τουρισμό και γι’ αυτό σε θέματα ασφάλειας είναι αρκετά αυστηρό. Ο έλεγχος στο αεροδρόμιο είναι αρκετά χρονοβόρος, γι’ αυτό θα χρειαστείτε λίγη παραπάνω υπομονή για να περάσετε τον έλεγχο των διαβατηρίων. Κλείνοντας το θέμα της ασφάλειας, το Μαρόκο θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός της βόρειας Αφρικής.

Tip: Πλέον στο Μαρακές μπορείτε να “πετάξετε” από την Αθήνα με απευθείας πτήσεις με την low cost εταιρεία Ryanair.

#2 Στο δρόμο για το μαγικό Riad Moullaoud.

Αφού αναζητήσαμε τον οδηγό μας έξω από την πύλη του αεροδρομίου, επιβιβαστήκαμε στο κλιματιζόμενο σκούρο βαν. Φτάσαμε στο κατάλυμα μας στη Μεδίνα (παλιά πόλη), περνώντας μέσα από όμορφα κόκκινα κτίρια και δρόμους γεμάτους φοίνικες. Το κατάλυμα, ένα υπέροχο Riad, ήταν μία όαση στο χάος που επικρατούσε έξω στην παλιά πόλη. Τι να πρωτο-περιγράψουμε: Ανατολίτικα αρώματα, χαλαρωτική μουσική που έπαιζε όλη μέρα,  μικρές πισινούλες και τεχνητοί καταρράκτες σε κάθε όροφο. Νιώθαμε σαν να βρεθήκαμε στον παράδεισο! 

Riad Moullaoud
To υπνοδωμάτιο στο Riad Moullaoud
Ο εξωτερικός χώρος του Riad
Ο εξωτερικός χώρος του Riad

Η έκπληξή μας όμως δεν σταμάτησε εκεί. Το δωμάτιο που θα μέναμε ήταν παραμυθένιο! Αντικρίζοντας το κρεβάτι που ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα, και 2 ποτήρια τσάι μαροκινής μέντας να μας περιμένουν στο τραπεζάκι, η  κούραση του ταξιδιού εξαφανίστηκε μονομιάς. 

Riad Moullaoud
Ο χώρος έξω από το δωμάτιο.

Info: Τα Riad είναι παλιά παραδοσιακά αρχοντικά, που έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε μικρά ”παλατάκια” για τους τουρίστες.

#3 Η ημέρα της ξενάγησης.

Στο Μαρακές μείναμε σχεδόν μία εβδομάδα. Αυτό μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε σχεδόν κάθε γωνιά και να γνωρίσουμε με άνεση αυτή την πόλη. Τη μία μέρα από αυτές, είχαμε “κλείσει” ξενάγηση με έναν ντόπιο ξεναγό. Μαζί του θα εξερευνούσαμε τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης. Το να κλείσετε έναν ξεναγό αποτελεί σοφή επιλογή, αφού οι μετακινήσεις στο Μαρακές δεν είναι εύκολες. Συγκοινωνίες μέσα στην παλιά πόλη της Μεδίνας δεν υπάρχουν.

Jardin Majorelle Μαρακές
Ο διάσημος κήπος Jardin Majorelle.
Ο κήπος Jardin Majorelle
Jardin Majorelle

§Jardin Majorelle & Saadian Tombs

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε με τον περίφημο κήπο Jardin Majorelle. Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης, λόγω του γνωστού σχεδιαστή μόδας Yves Saint-Laurent, που ήταν ιδιοκτήτης του για πολλά χρόνια. Αφού εξερευνήσαμε τον κήπο με τα τροπικά φυτά και δέντρα, στη συνέχεια μεταβήκαμε στους εντυπωσιακούς τάφους των παλιών αρχόντων του Μαρακές. Το περίτεχνο διακοσμημένο μαυσωλείο Saadian Tombs μόνο ταφικό σημείο δεν θυμίζει. Οι μυρωδιές από δεντρολίβανο και οι πολύχρωμοι διακοσμημένοι τάφοι εντυπωσιάζουν.

Μαυσωλείο Saadian Tombs
Το μαυσωλείο Saadian Tombs.

§Koutoubia Mosque

Λίγο πιο πάνω, βρίσκεται το αδιαφιλονίκητο έµβληµα της πόλης. Το τζαμί με τον επιβλητικό μιναρέ 77 μέτρων. Το Koutoubia Mosque πήρε το όνομά του από το παζάρι βιβλιοπώλων που υπήρχε κάποτε εκεί (koutoub σημαίνει βιβλίο). Η είσοδος στο τζαμί επιτρέπεται μόνο σε μουσουλμάνους. Έτσι αρκεστήκαμε να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες μόνο έξω από το τζαμί.

Koutoubia Mosque
Το Koutoubia Mosque πήρε το όνομα του από το koutoub που σημαίνει βιβλίο.

§Στάση για μαροκινό φαγητό.

Η ώρα είχε περάσει και ο ήλιος είχε αρχίσει να καίει. Η στάση σε ένα μικρό παραδοσιακό εστιατόριο, με μαροκινό φαγητό, ήταν τονωτική. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, αλλά και να γνωριστούμε καλύτερα με τον συμπαθέστατο ξεναγό μας. Μας μίλησε για την οικογένειά του, και μας αποκάλυψε ιστορίες από την καθημερινότητα των Μαροκινών. Μάθαμε έτσι ότι οι Μαροκινοί, τους καλοκαιρινούς μήνες, παραθερίζουν στα ορεινά χωριά του Άτλαντα για να βρουν λίγη δροσιά. Λόγω της αφόρητης ζέστης, αρκετοί άνθρωποι που μένουν πίσω πεθαίνουν, αφού η θερμοκρασία στο Μαρακές ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Μαροκινό φαγητό
Στάση για μαροκινό παραδοσιακό φαγητό.

§Bahia Palace

Μετά το φαγητό, η ξενάγηση μας περιλάμβανε ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της κόκκινης πόλης. Το διάσημο ανάκτορο του Bahia Palace είναι ένα άριστο δείγμα της αραβικής αρχιτεκτονικής. Μέσα στο Bahia Palace ζούσαν οι γυναίκες των εκάστοτε σουλτάνων του Μαρόκου. Φυσικά η είσοδος σε άλλους άντρες εκτός από τους φρουρούς δεν επιτρεπόταν.

Bahia Palace.
Το διάσημο ανάκτορο του Bahia Palace.

§Djemaa el Fna

Η μέρα της ξενάγησης όδευε προς το τέλος της. Η τελευταία στάση στην Djemaa el Fna δεν θύμιζε τίποτα από αυτά που είχαμε δει κατά καιρούς σε διάφορα ντοκιμαντέρ. Τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, η El Fna- μία από τις πιο διάσημες πλατείες του κόσμου- έδειχνε να ξεκουράζεται από το βραδινό ξεφάντωμα. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και να περπατήσουμε με την ησυχία μας.

Djemaa el Fna
Όταν η Djemaa el Fna “ξεκουράζεται”.

#4 Μεδίνα. Χαμένοι μέσα στα souks.

H Μεδίνα, ή Medina στα αραβικά, είναι η παλιά πόλη που περιβάλλεται από τείχη. Μέσα σε αυτήν τα μικρά, δαιδαλώδη και θορυβώδη δρομάκια συνθέτουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Στα σουκς (souks) όπως λέγονται, περπατήσαμε άπειρες ώρες. Γοητευμένοι από τα άπειρα μικρομάγαζα γεμάτα πολύχρωμα μπιχλιμπίδια, χαλιά, δέρματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, νιώσαμε ότι βρισκόμασταν στα παραμύθια του Αλαντίν.

Μεδίνα souks
Τα souks στη Μεδίνα του Μαρακές.
Souks Marrakesh
Souks

Η Μεδίνα είναι τόσο πολύχρωμη αλλά και τόσο χαοτική, που μπορεί πολύ εύκολα να χαθείς ακόμα και με GPS. Την εμπειρία του να βρεθούμε στο πουθενά, ακολουθώντας τα στενά σοκάκια, την βιώσαμε το πρώτο βράδυ της παραμονής μας στο Μαρακές. Πραγματικά ήταν μια μάλλον δυσάρεστη εμπειρία που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, αφού ένα από τα πολλά παιδιά που κυκλοφορούν στη Μεδίνα μάς οδήγησε (επί πληρωμή) στο κατάλυμά μας. Το πάθημα της πρώτης βραδιάς μάς έγινε μάθημα. Έτσι, τις υπόλοιπες μέρες ήμασταν αρκετά πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι.     

Μεδίνα Μαρακές
Στη Μεδίνα του Μαρακές.

#5 Djemma El-Fna, η καρδιά και η ψυχή της πόλης.

Ένας αμερικανός συγγραφέας είχε πει ότι χωρίς την Djemma El-Fna το Μαρακές θα ήταν μια ακόμα μαροκινή πόλη. Στην κεντρική πλατεία της πόλης επιστρέφαμε σχεδόν κάθε βράδυ. Όχι μόνο εμείς, αλλά και οι πάνω από 3 χιλιάδες επισκέπτες, που δημιουργούσαν ένα ξέφρενο πανηγύρι. Μουσικά συγκροτήματα με ντόπιους να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής, πάγκοι γεμάτοι μαροκινά πιάτα, ταχυδακτυλουργοί, γητευτές φιδιών, περίεργοι τύποι να τρέχουν σε άγνωστη κατεύθυνση, συνθέτουν την τρελή ατμόσφαιρα της Djemma El-Fna. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να βγάλουμε φωτογραφίες με τις παραπάνω “ατραξιόν”, αφού σχεδόν όλοι ζητούσαν χρήματα για να τους απαθανατίσεις.

Djeelma El-Fna
Djeelma El-Fna, εκεί που χτυπά η καρδιάς της πόλης.
Djeema El-Fna
Στη Djeema El-Fna κάθε βράδυ περισσότεροι από 3 χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιοι δημιουργούν ένα ξέφρενο πανηγύρι.

#6 Σημαντικά αξιοθέατα μέσα στην παλιά πόλη.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι μέρες μας στο Μαρακές ήταν αρκετές, έχοντας άπλετο χρόνο να “σπαταλήσουμε”. Έτσι εκτός από την προγραμματισμένη ξενάγηση, επισκεφθήκαμε από μόνοι μας αξιοθέατα και μέρη που μας έκαναν “κλικ”.

§Maison de la Photographie

Ένα από αυτά ήταν το Maison de la Photographie (Μουσείο φωτογραφίας) που βρισκόταν δίπλα από το riad που μέναμε. Εκτός από τις φωτογραφίες των τοπίων αλλά και του τρόπου ζωής των Μαροκινών, αυτό που μας άρεσε πολύ ήταν ο χώρος που στεγαζόταν το μουσείο. Ένα παραδοσιακό riad με όμορφη ταράτσα. Εκεί απολαύσαμε το παραδοσιακό τσάι μέντας με θέα όλο το Μαρακές.

Maison de la Photographie
To Maison de la Photographie στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό Riad με όμορφη ταράτσα.

§Musee de Marrakech

Ένα κορυφαίο, με βάση τους οδηγούς, αξιοθέατο, είναι και το Musee de Marrakech. Το Μουσείο του Μαρακές, που βρίσκεται στο κέντρο της Μεδίνα, εντυπωσιάζει με τα πολύχρωμα κεραμικά πλακάκια (zellij) που το στολίζουν. Φεύγοντας  αγοράσαμε κάρτες αλλά και σελιδοδείκτες από έναν Μαροκινό καλλιγράφο.

Musee de Marrakech.
Ένα κορυφαίο, με βάση τους οδηγούς, αξιοθέατο, είναι και το Musee de Marrakech.

§La Mamounia Gardens

Ένα ξενοδοχείο που επιθυμούσαμε να επισκεφτούμε ήταν το La Mamounia. Είναι ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Μπορεί η διαμονή να μην είναι για κοινούς θνητούς, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να μπουν και να περπατήσουν στον υπέροχο κήπο του. Το La Mamounia βρίσκεται στην καινούργια πόλη του Μαρακές (Ville Nouvelle) και έτσι αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε περίπου 30 λεπτά για να φτάσουμε εκεί. Πραγματικά απορείς πώς σε μια άνυδρη και ζεστή πόλη, μπορούν να συντηρηθούν τέτοιοι τεράστιοι κήποι. Η εμπειρία άκρως μοναδική και οι μυρωδιές μεθυστικές.

 La Mamounia
Το La Mamounia, με τον εντυπωσιακό κήπο, είναι ένα από τα διασημότερα ξενοδοχεία στον κόσμο.
La Mamounia Gardens
La Mamounia Gardens

#7 Διασκεδάζοντας στο Μαρακές (περιοχή Mouassine).

Η διασκέδαση στο Μαρακές -κυρίως στην παλιά πόλη- είναι μια ξεχωριστή εμπειρία από μόνη της. Δεν έχει τα ατελείωτα μπαράκια ούτε τα μεγάλα clubs για να χωθείς και να χορέψεις. Κυρίως η γιορτινή ατμόσφαιρα δημιουργείται στην πλατεία Djemaa el-Fna μόλις δύει ο ήλιος και κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Γύρω από αυτήν υπάρχουν αρκετά μαγαζιά, αλλά έχουν αρκετή βοή και πολυκοσμία. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να καθίσεις και να πιεις ήσυχα ένα ποτό ή να απολαύσεις έναn λαχταριστό καφέ. Κυρίως τα καλά καφέ και τα μπαράκια βρίσκονται στις γύρω γειτονιές, σε ανακαινισμένα riads και σε ταράτσες.

Terrace Marakkesh
Εστιατόριο ταράτσα στο Μαρακές.

§Cafe Arabe

Περπατώντας λοιπόν στην παλιά πόλη του Μαρακές, και συγκεκριμένα στην περιοχή Mouassine, ανακαλύψαμε φανταστικά μπαράκια αλλά και στέκια για καφέ. Ένα από τα καλύτερα μέρη για ποτό, που επισκεφθήκαμε αρκετές φορές κατά την διαμονή μας, ήταν το Cafe Arabe. Σε μια πολύ στυλάτη ταράτσα με θέα, δοκιμάσαμε μαροκινά cocktails, χυμούς αλλά και τσάι μέντας.

Cafe Arabe.
Ένα από τα καλύτερα μέρη για ποτό είναι το Cafe Arabe.
Cafe Arabe
To Cafe Arabe το βράδυ.

§Dar Sarifa

Στην περιοχή Mouassine επίσης, ήπιαμε το παραδοσιακό μαροκινό τσάι μέντας σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά riad της Μεδίνας. Το Dar Sarifa δυσκολευτήκαμε πολύ να το βρούμε, αφού πραγματικά πρέπει να περάσεις μέσα από λαβύρινθο για να το βρεις. Μετά από αρκετή περιπλάνηση και τη βοήθεια ενός ντόπιου Mαροκινού (φυσικά και πάλι με το αζημίωτο) φτάσαμε επιτέλους στο πολυπόθητο riad. Η αναζήτηση άξιζε και με το παραπάνω τον κόπο.

Dar Sarifa
Το Dar Sarifa είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά riad της Μεδίνα.

§Terrace des Epices

Στην ίδια περιοχή, και σε κοντινή απόσταση από το Cafe Arabe, υπάρχει μία από τις καλύτερες ταράτσες εστιατορίων του Μαρακές. Το Terrasse des Épices είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο με αυθεντικές μαροκινές γεύσεις. Αν θέλετε να  δειπνήσετε εκεί πρέπει να κάνετε υποχρεωτικά κράτηση αφού τα τραπέζια είναι περιορισμένα.

Terrasse des Épices
Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Μαρακές.

Κλείνοντας, και με το χέρι στην καρδιά, θα πούμε ότι το ταξίδι μας στο Μαρακές ήταν το πιο ιδιαίτερο που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα. Αυτό το μεθυστικό μείγμα της μαροκινής και ανατολίτικης κουλτούρας, είναι κάτι που σίγουρα δε συναντάς σε ταξίδια στην Ευρώπη. Βέβαια τα ταξίδια, όπως και πολλά άλλα στη ζωή, είναι υποκειμενική υπόθεση. Αν είστε αποφασισμένοι να ζήσετε κάτι διαφορετικό, έξω από το οργανωμένο που εγγυάται ο δυτικός τρόπος ζωής, το Μαρακές είναι μία επιλογή που θα σας μείνει αξέχαστη.  

(Visited 7.571 times, 1 visits today)

12 Comments

  1. Dimitris 14 Οκτωβρίου, 2018 at 8:41 πμ

    Ωραίο αρθρο. Απλα γραμμένο αλλά κατατοπιστικό, ευανάγνωστο και οι περιγραφές του ισοδυναμούν με εικόνες. Σε κάνει να θέλεις να επισκεφτείς το Μαρακές

    Reply
  2. Little Hope Flags 14 Οκτωβρίου, 2018 at 3:10 μμ

    Όντως πολύ διαφορετικός προορισμός…σχεδόν τρομακτικό το πόσα πράγματα είναι έξω από τον έλεγχο σου, ειδικά για εμάς που έχουμε μάθει στο GPS και τους οργανωμένους δρόμους. Θα ήθελα να πάω κάποια στιγμή!
    Άλκηστη

    Reply
    1. Ζoudia- The Couple Travel Blog 14 Οκτωβρίου, 2018 at 4:03 μμ

      Κάθε ταξίδι είναι μία εμπειρία αλλά το Μαρακές για εμάς ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία. 🙂
      Η παλιά πόλη είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναβιώσει. Τα στενά είναι τόσο δαιδαλώδη που το GPS πολλές φορές δεν είχε σήμα.
      Στην πορεία όμως αναγνωρίζεις δρομάκια και βάζεις κάποια σημάδια για να προσανατολιστείς.
      Ευχαριστούμε Άλκηστη για το σχόλιο και ευχόμαστε να πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου 😉

      Reply
  3. Γιώργος 14 Οκτωβρίου, 2018 at 3:57 μμ

    Καταπληκτικό άρθρο και πολύ κατατοπιστικό! Ήταν ένας προορισμός που με ενδιέφερε πολύ, καθώς προετοίμαζω με τη σύζυγο ταξίδι για Μαρακές!

    Reply
    1. Ζoudia- The Couple Travel Blog 14 Οκτωβρίου, 2018 at 4:07 μμ

      Να είσαι καλά Γιώργο.
      Ελπίζω να σας βοηθήσουν οι πληροφορίες του άρθρου μας.
      Να περάσετε τέλεια!

      Reply
  4. Katerina Verigka 18 Οκτωβρίου, 2018 at 1:21 μμ

    Οι επιλογές σας πάντα ξεχωριστές και οι φωτογραφίες υπέροχες!
    Μου αρέσει που δίνετε κατατοπιστικές πληροφορίες και δεν τα παρουσιάζετε ιδανικά
    ως είθισται..!

    Αυτό το παιχνίδι που κάνατε τι ωραίο.. Και τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο! 🙂

    Καλή συνέχεια!!

    Reply
    1. Zoudia- The Couple Travel Blog 18 Οκτωβρίου, 2018 at 2:43 μμ

      Κατερίνα,
      το Μαρακές ήταν ένα όνειρο για μας που έγινε πραγματικότητα. Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι ακόμα και αυτά είναι δύσκολα να πραγματοποιηθούν.
      Μέσα από τα άρθρα μας, θέλουμε ο επισκέπτης του blog, να έχει την πραγματική εικόνα του μέρους που επισκεφθήκαμε. Αν αυτό βγαίνει στα άρθρα μας τότε είμαστε ευτυχισμένοι.

      Σε ευχαριστούμε και πάλι! 🙂

      Reply
  5. Κάλη 23 Οκτωβρίου, 2018 at 5:57 πμ

    Εντάξει εγώ ως αποπροσανατόλιστη, στο Μαρακές θα ξοδέψω όλα μου τα λεφτά για να με πηγαίνουν πίσω, χαχα! Ευτυχώς έχω τον άντρα μου που έχει το gps με τσιπάκι στον εγκέφαλο. Αυτός με σώζει πάντα στα ταξίδια μας! Παιδιά πολύ ωραίο άρθρο με πολλά tips! Μπράβο σας. Κάλη

    Reply
    1. Zoudia- The Couple Travel Blog 23 Οκτωβρίου, 2018 at 7:35 πμ

      Αν είσαι καλή στα παζάρια δεν θα ξοδέψεις πολλά.
      Εντάξει, άμα κάνεις δυο-τρεις βόλτες και βάλεις κάποια σημάδια προσανατολίζεσαι …. σε γενικές γραμμές. 🙂
      Αλλά αφού έχεις τον άντρα σου με ενσωματωμένο τσιπάκι μη φοβάσαι τίποτα.

      Reply
  6. Κυριακη 31 Δεκεμβρίου, 2018 at 7:32 πμ

    Πολυ ομορφα ολα, θα ταξιδεψω συντομα στο Μαρακες.. Ηθελα να ρωτησω, πως μπορουμε να κλεισουμε ξεναγο;;

    Reply
    1. zoudiagr 1 Ιανουαρίου, 2019 at 5:25 μμ

      Γεια σου Κυριακή και χρόνια σου πολλά! Για το ταξίδι μας στο Μαρακές απευθυνθήκαμε σε ταξιδιωτικό γραφείο λόγω του ότι ήταν γαμήλιο. Ο οδηγός που μας ξενάγησε στο Μαρακές, ήταν κλεισμένος ήδη από Ελλάδα, μέσω του γραφείου. Βέβαια εμείς είχαμε κανονίσει και δικές μας εξορμήσεις, όπως εκδρομή στον Άτλαντα μέσω της ιστοσελίδας getyourguide.com. Μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την αξιοπιστία της σελίδας αυτής,το επίπεδο υπηρεσιών και την εμπειρία που ζήσαμε. Αν ρίξεις μία ματιά σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σε ικανοποιήσει. Οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι μην διστάσεις να μας στείλεις μήνυμα. Θα χαρούμε να σου απαντήσουμε.
      Να είσαι καλά και ευχόμαστε το Μαρακές να είναι μία αξεχαστη εμπειρία για εσένα! 🙂

      Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *