Μερικές φορές είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς όλα όσα βίωσε στη διάρκεια του ταξιδιού του σε έναν τόπο. Το ταξίδι μας στο Ισραήλ και στους Αγίους Τόπους, ήταν για εμάς μια βαθιά πνευματική εμπειρία, που μας μύησε σε μια ξεχωριστή κουλτούρα και έναν λαό με ιδιαίτερη πορεία μέσα στα χρόνια.
Αν μας ρωτήσετε τι μας έκανε εντύπωση πιο πολύ στο Ισραήλ, δεν είναι βέβαιο ότι έχουμε μια συγκεκριμένη απάντηση. Σίγουρα μας μάγεψε το ετερόκλητο στοιχείο. Εκεί που βλέπεις τους πιο συντηρητικούς ορθόδοξους Εβραίους στην Ιερουσαλήμ να προσεύχονται με ευλάβεια κατά το Shabbat, θα δεις άλλους Εβραίους -με την ίδια πάντα ενδυμασία- να στήνουν ξέφρενο χορό στην νέα πόλη τής Ιερουσαλήμ.
Εκεί που θα δεις προσκυνητές να μπαίνουν με σεβασμό και ευλάβεια στον Ναό της Αναστάσεως, θα δεις Κινέζους να πιάνουν τον ξύλινο Σταυρό, τοποθετημένο απ’ έξω από το Ναό, και να παριστάνουν τον Χριστό για μια φωτογραφία!!
Όσο παράδοξο κι αν σας φαίνεται, εμάς μας άρεσαν όλα αυτά.
Το tour στους Αγίους Τόπους
Αφού βρεθήκαμε λοιπόν στην Ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ και την εξερευνήσαμε πλήρως, αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε ένα tour της Tourist Israel και να επισκεφτούμε και άλλα σημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Το συγκεκριμένο tour περιλάμβανε επίσκεψη στη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ, τον Ιορδάνη ποταμό και τη Νεκρά Θάλασσα.
Διαβάστε: Η εμπειρία της Νεκράς Θάλασσας.
Διασχίζοντας τα σύνορα Ισραήλ-Παλαιστίνης (West Bank)
Η Βηθλεέμ και η Ιεριχώ, ανήκουν σε Παλαιστινιακά εδάφη. Για να επισκεφτούμε τις δύο αυτές πόλεις έπρεπε να πρώτα να περάσουμε τα “σύνορα”. Τα σύνορα είναι ένα τείχος, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2002 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το τείχος που χωρίζει τα ισραηλινά με τα παλαιστινιακά εδάφη κατασκευάστηκε με σκοπό να γίνει ανάχωμα στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Όλη η περιοχή πίσω από τα τείχη ονομάζεται επίσημα West Bank (Δυτική Όχθη) και χωρίζεται σε τρεις τομείς. Ο πρώτος τομέας ανήκει διοικητικά στους Παλαιστίνιους και εκεί δεν επιτρέπεται να ζουν Ισραηλινοί. Ο δεύτερος τομέας ανήκει αποκλειστικά στους Ισραηλινούς, που μένουν και διοικούν την περιοχή. Τέλος, στον τρίτο τομέα ζουν τόσο Παλαιστίνιοι όσο και Ισραηλινοί κάτοικοι, αλλά η διοίκηση ανήκει αποκλειστικά στους Ισραηλινούς. Μια πραγματικά περίεργη και μπερδεμένη κατάσταση. Για την ιστορία, η Παλαιστίνη δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος ακόμη και μάχεται εδώ και χρόνια για την ανεξαρτησία της.
Φτάσαμε στη Δυτική Όχθη με Παλαιστίνιο ξεναγό, καθώς όλοι οι Ισραηλινοί απαγορεύεται να μπαίνουν σε Παλαιστινιακά εδάφη. Ο οδηγός μας, που ήταν Ισραηλινός, είχε το δικαίωμα μόνο να μας μεταφέρει. Του απαγορευόταν η είσοδος σε ιστορικά-θρησκευτικά αξιοθέατα τόσο της Βηθλεέμ όσο και της Ιεριχού.
Τα λόγια του Ισραηλινού οδηγού όταν μας σύστησε τον Παλαιστίνιο ξεναγό μας ήταν τα εξής: “Now I leave you to my colleague, who is Palestinian. As I am Israeli, I can’t get in this area. George is a wonderful guy, we are friends. We eat together, we sleep together, we work together. We are friends.’’ (Αυτός ο τύπος θα είναι από δω κι εξής ο ξεναγός σας. Καθώς είμαι Ισραηλινός δε μπορώ να μπω μαζί σας σε αυτά τα μέρη. Ο G. είναι ένας υπέροχος τύπος, είμαστε φίλοι. Τρώμε μαζί, κοιμόμαστε μαζί, δουλεύουμε μαζί.)
Οι εικόνες, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας στα λίγα λεπτά που μπορούσαμε να μείνουμε και να περπατήσουμε στα τείχη-σύνορα Ισραήλ-Παλαιστίνης ήταν πολλά και ανάμεικτα. Η περιοχή ήταν ήσυχη, όμως νιώθεις στον αέρα τον φόβο, την αγωνία, τη διεκδίκηση, τον πόνο. Τα graffiti στις εικόνες νομίζουμε πως είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Πρώτη στάση στους Αγίους Τόπους: Βηθλεέμ
Η Βηθλεέμ βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιερουσαλήμ, μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά. Το όνομά της “Bet Lehem” σημαίνει στα εβραϊκά “οίκος του άρτου”.
Η Βηθλεέμ είναι μια πόλη σπουδαίας θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας, καθώς θεωρείται ως τόπος Γέννησης του Ιησού, αλλά και του βασιλιά Δαβίδ. Το Σπήλαιο της Γέννησής Του, ακριβώς κάτω από τον Ναό συγκεντρώνει πλήθος ταξιδιωτών. Μάλιστα ο Ναός της Γέννησης του Ιησού, που χτίστηκε από την Αγία Ελένη, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Unesco από το 2002. Στη Βηθλεέμ σήμερα ζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, σε αναλογία 40% – 60% και σίγουρα αξίζει μια βόλτα στα στενά (souks) της πόλης.
Το προσκύνημα στον ιερό ναό ήταν μια μοναδική εμπειρία παρόλο που, λόγω πολυκοσμίας, δεν είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στο Σπήλαιο. Μέσα στο Σπήλαιο υπάρχει ένα μεγάλο αστέρι με 14 ακτίνες, στο σημείο που θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Ο ξεναγός μας όμως, μας αποκάλυψε ότι νεότερες γραφές μαρτυρούν ως τόπο γέννησής Του τη Ναζαρέτ, ή το κελί του Αγίου Ιερώνυμου που βρίσκεται δίπλα από το Ναό της Γέννησης.
Δεύτερη στάση στους Αγίους Τόπους: Ιεριχώ
Μετά από αυτές τις πρώτες δυνατές εικόνες, κατευθυνθήκαμε προς την πόλη της Ιεριχούς, αποκαλούμενη αλλιώς ως City of the Moon (Πόλη του Φεγγαριού). Πρόκειται για την αρχαιότερη, ενδεχομένως, πόλη του κόσμου στην οποία υπήρξε οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων. Χρονολογείται γύρω στα 10.000 χρόνια και βρίσκεται 258 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι συνδεδεμένη με γεγονότα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης (ο Ιησούς την επισκεπτόταν συχνά και εκεί θεράπευσε δυο τυφλούς). Το βασικό σημείο ενδιαφέροντος στην Ιεριχώ είναι η ελληνορθόδοξη Μονή του Σαράντιου Όρους, εκεί που λέγεται ότι δοκιμάστηκε ο Χριστός επί 40 μέρες. Λόγω του υψηλού υψόμετρου η Μονή είναι προσεγγίσιμη μόνο μέσω τελεφερίκ.
Τρίτη στάση στους Αγίους Τόπους: Ιορδάνης ποταμός
Ένας βασικός λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο tour στους Αγίους Τόπους, ήταν ότι περιλάμβανε την επίσκεψη στον Ιορδάνη ποταμό. Μάλιστα, όταν τυχαία ανακαλύψαμε πως ο Ιορδάνης ήταν εύκολα, σχετικά, προσεγγίσιμος μέσω Ιερουσαλήμ, τον βάλαμε στο ταξιδιωτικό μας πρόγραμμα χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Το όνομα του Ιορδάνη ποταμού στα εβραϊκά είναι “γιαρτέν’’ή “γιαρτάν’’, δηλαδή ορμητικός. Και πράγματι πρόκειται για ένα ορμητικό ποτάμι με κλίση που ξεπερνά τα 950 μέτρα, ενώ το μήκος του είναι 220 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα βουνά της Συρίας και χύνεται αρχικά στη λίμνη Γεννησαρέτ ή Τιβεριάδα. Έπειτα, με πολλούς ελιγμούς χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα. Αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία.
Δυστυχώς για εμάς ο χρόνος στον Ιορδάνη ποταμό ήταν ελάχιστος. Στο σημείο που θεωρείται ότι βαφτίστηκε ο Ιησούς είχαμε μόνο δέκα λεπτά. Εμείς όμως σαν προετοιμασμένοι από καιρό, κατευθυνθήκαμε γοργά στο σημείο που έμπαιναν Έλληνες προσκυνητές για να βαπτιστούν. Βγάλαμε τα παπούτσια μας, μπήκαμε μέσα ως τους αστραγάλους και αφεθήκαμε να νιώσουμε την ενέργεια του ποταμού και της βιβλικής περιοχής να μας “αγκαλιάζει”.
Ο Ιορδάνης Ποταμός εξακολουθεί να είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης. Πλήθος χριστιανών συρρέουν καθημερινά για να βαπτιστούν, φορώντας ένα λευκό ένδυμα. Το ένδυμα αυτό που πουλιέται εκεί, συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής. Όσοι βαπτίζονται στον Ιορδάνη ποταμό λέγονται και ‘’Χατζήδες’’.
Τέταρτη στάση: Νεκρά Θάλασσα
Θέλοντας να χορτάσουμε την ενέργεια του Ιορδάνη Ποταμού, φτάσαμε σχεδόν τελευταίοι πίσω στο πούλμαν με κίνδυνο να μείνουμε εκεί. Σειρά στους Αγίους Τόπους τώρα είχε η Νεκρά Θάλασσα, την οποία και απολαύσαμε με λίγη περισσότερη άνεση χρόνου.
Διαβάστε: Η εμπειρία της Νεκράς Θάλασσας.
Η Νεκρά Θάλασσα ήταν το επιστέγασμα μιας πολύ ξεχωριστής ημέρας, που τα περιείχε όλα. Border-crossing, πέρασμα δηλαδή των συνόρων μιας πρώην-και δυνητικά- εμπόλεμης ζώνης, επισκέψεις σε ιερά μέρη (Βηθλεέμ, Ιορδάνης ποταμός) και στιγμές χαλάρωσης για το τέλος (Νεκρά Θάλασσα). Ουσιαστικά μέσα σε μόλις μια μέρα νιώσαμε πως κάναμε ένα λίγο επικίνδυνο “σπορ”, θρησκευτικό τουρισμό και τελικά χαλαρώσαμε κιόλας!
Εσείς αναρωτιέστε ακόμη γιατί το ταξίδι μας στο Ισραήλ ήταν μια από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές μας εμπειρίες ως τώρα;
ΠΟΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΑΤΕ ΒΗΘΛΕΕΜ.ΙΕΡΙΧΩ,ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ?
Γεια σου Μαρία. Εμείς είχαμε κλείσει την εκδρομή Bethlehem, Dead Sea, Jericho and Jordan River Tour από:
https://www.touristisrael.com/tours/bethlehem-dead-sea-jericho-qumran-tour/
Βλέπεις αρκετά πράγματα απλά είναι λίγο στο “τρέξιμο” η εκδρομή.