6 πράγματα που θα ήθελες να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις στο Ισραήλ.

Ισραήλ. Μπορεί να ακούγεται μακρινό αλλά προκαλεί έκπληξη το πόσο κοντινός προορισμός είναι για εμάς τους Έλληνες. Με μια πτήση 2 ωρών θα βρεθείτε από το Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ. 

Το Ισραήλ είναι ένα μικρό, νεοσύστατο κράτος (μετρά λίγο παραπάνω από 70 χρόνια ζωής), η περιοχή όμως κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Σε αυτή τη μικρή λωρίδα γης, έζησαν τόσες φυλές και επηρέασαν τόσο πολύ την ανθρωπότητα, που αξίζει κανείς να ανατρέξει στα ιστορικά βιβλία για να θυμηθεί λίγο από την πολύπαθη ιστορία της περιοχής.

Για τους Έλληνες, η χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιερουσαλήμ και του Αγίους Τόπους, κυρίως λόγω της χριστιανικής παράδοσης. Το Ισραήλ όμως δεν συγκαταλέγεται μόνο στους προσκυνηματικούς προορισμούς. Το Ισραήλ προσφέρει στον ταξιδιώτη τόσες συγκινήσεις με τα τόσο διαφορετικά πρόσωπα που έχει να επιδείξει, που θα ‘‘σημαδέψει’’ τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες για πάντα.

Ιορδάνης Ποταμός
Ιορδάνης ποταμός. Το σημείο που κατά την παράδοση βαφτίστηκε ο Ιησούς

Διαβάστε επίσης: Μία μονοήμερη εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Διαβάστε επίσης: Η Οδός του Μαρτυρίου στην Ιερουσαλήμ.

Πριν ταξιδέψετε σε αυτή την ιδιαίτερη χώρα, διαβάστε 6 σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κλείσετε εισιτήρια για το Ισραήλ.

#1 Είναι ασφαλές ένα ταξίδι στο Ισραήλ;

Είναι ασφαλές το ταξίδι στο Ισραήλ; Πας μόνος σου;” Είναι οι πρώτες ερωτήσεις που μας κάνουν οι περισσότεροι για το Ισραήλ. Δεν θα τους “κακολογήσουμε”, αφού η μοίρα των εδαφών αυτών είναι να αμφισβητούνται για την κυριότητά τους και να διεκδικούνται αιώνες τώρα. Ακόμα και σήμερα θα λέγαμε εμείς, αλλά σε πιο ειρηνικά πλαίσια. 

Πριν ταξιδέψουμε, είχαμε διαβάσει αρκετά άρθρα και τουριστικούς οδηγούς για τη χώρα, όπως κάνουμε για κάθε προορισμό που επισκεπτόμαστε. Μέσα σε όλη αυτή την πληροφορία, υπήρχαν και αναφορές που αφορούσαν στην ασφάλεια της περιοχής. Δε θα πούμε ότι διαβάσαμε κάτι που να μας ανησύχησε. Απεναντίας, η εικόνα που σχηματίσαμε για τη χώρα μάς έκανε να ανυπομονούμε να βρεθούμε σύντομα εκεί. 

Ιερουσαλήμ
Ιερουσαλήμ, παλιά πόλη

Για να μπούμε “στο ψητό”, η δική μας εμπειρία ήταν μοναδική, κυρίως στα Ιεροσόλυμα αλλά και στο Τελ Αβίβ. Εμείς δεν αισθανθήκαμε τον παραμικρό φόβο ούτε νιώσαμε απειλή. Κάναμε εκδρομές, περάσαμε στα Παλαιστινιακά εδάφη, κυκλοφορήσαμε τα βράδια μέχρι αργά, κινηθήκαμε με τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας. Κάναμε δηλαδή ό,τι κάνουμε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αυτό που ίσως μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιους νευρικότητα ή να τους “χαλάσει την αισθητική” είναι η παρουσία βαριά οπλισμένων στρατιωτών σε κάποια σημεία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Επίσης υπάρχουν έλεγχοι, κυρίως για όπλα (όπως μας είπε o τοπικός μας ξεναγός, και διαπιστώσαμε και μόνοι μας). Αυτοί γίνονται σε εισόδους ιερών προσκυνηματικών τόπων (περισσότερα στο αναλυτικό άρθρο μας για την Ιερουσαλήμ), αλλά και στους κεντρικούς σταθμούς τρένων. Σας συστήνουμε πριν ταξιδέψετε να έχετε μια σχετική ενημέρωση για την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής. 

Διαβάστε: Ιερουσαλήμ: Η Ιερή Πόλη

#2 Τι γίνεται με τη Visa και τους ελέγχους στο αεροδρόμιο;

Για να ταξιδέψει κανείς στο Ισραήλ χρειάζεται να έχει διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Σιγά το νέο θα πει κανείς. Ναι, το νέο όμως εδώ είναι ότι οι περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εφιστούν την προσοχή του ταξιδιώτη στο έλεγχο του αεροδρομίου Ben Gurion, στο Τελ Αβίβ. “Κάντε check in τουλάχιστον 3 ώρες πριν την πτήση σας, από και προς το Τελ Αβίβ” γράφουν. Η δική μας πτήση προς το Τελ Αβίβ από το Ελ. Βενιζέλος είχε τους συνηθισμένους ελέγχους που έχουν όλες οι πτήσεις προς εξωτερικό. Στο Ben Gurion όμως, στον έλεγχο των διαβατηρίων για την είσοδο στη χώρα, μπορεί να σας κάνουν κάποιες σύντομες ερωτήσεις. Για παράδειγμα “για ποιο λόγο ταξιδεύετε στο Ισραήλ;” ή “τι κάνατε στο Λίβανο πέρυσι;” όπως μας ρώτησαν εμάς. Απαντήστε ειλικρινά και δε θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Ben Gurion
Τελ Αβίβ, αεροδρόμιο Ben Gurion

Οι άνθρωποι στον έλεγχο θα σας δώσουν δωρεάν βίζα για παραμονή ενός μήνα στη χώρα. Προσοχή! Οι Ισραηλινές αρχές δεν θα σφραγίσουν το διαβατήριό σας. Αυτό γίνεται για να μην έχετε ενδεχόμενο πρόβλημα σε ταξίδια γειτονικών μουσουλμανικών χωρών. Αντί για σφραγίδα, θα σας δώσουν ένα σφραγισμένο χαρτάκι που δεν πρέπει να χάσετε.

Κατά την αποχώρηση από τη χώρα τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο πιο αυστηρά. Πριν τον έλεγχο των αποσκευών, οι επιβάτες απαντούν σε ένα μικρό ερωτηματολόγιο. Αν οι υπεύθυνοι κρίνουν απαραίτητο, μπορεί να σας κάνουν έναν πιο εξονυχιστικό έλεγχο στις αποσκευές σας. Καλό είναι να βρίσκεστε τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα της πτήσης σας.

#3 Συνάλλαγμα και τιμές στο Ισραήλ.

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι το Ισραήλ είναι ένας οικονομικός προορισμός, κάνετε λάθος. Μπορεί να βρείτε οικονομικές πτήσεις, αλλά μην περιμένετε να πληρώσετε για διαμονή λιγότερο από 90-100 € ευρώ τη μέρα για δίκλινο δωμάτιο. Γενικά, θα λέγαμε ότι το Ισραήλ είναι ένας ακριβός προορισμός όσον αφορά στη διαμονή, το φαγητό, τις μετακινήσεις και τα τοπικά tours. Ενδεικτικά, για 2 μικρές μπύρες και ένα πιάτο με συνοδευτικά τσιπς nachos  πληρώσαμε 22€ !

Για την ιστορία, οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν το δικό τους νόμισμα, το Israeli Shekel (ILS). Ένα ευρώ ισούται περίπου με 3,8 Σέκελ. Συνήθως δεν δέχονται ευρώ στις συναλλαγές τους. Μπορείτε όμως να πληρώσετε παντού με κάρτες (πιστωτική, χρεωστική). Αν χρησιμοποιήσετε μετρητά, κάντε συνάλλαγμα ένα μικρό ποσό στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ για τις πρώτες σας ανάγκες. Σε ανταλλακτήρια μέσα στην πόλη θα βρείτε σίγουρα καλύτερη ισοτιμία.

Ισραήλ, Ιερουσαλήμ
Το Ισραήλ ένας ακριβός προορισμός για τον μέσο Έλληνα

#4 Φαγητό

Το Ισραήλ είναι ταξίδι που προτείνεται για τους εραστές του καλού φαγητού. Ειδικά αυτοί που αρέσκονται στα λίγο καυτερά και ανατολίτικα πιάτα θα ξετρελαθούν. Φρέσκα λαχανικά, πολύχρωμους ξηρούς καρπούς, φρούτα, χυμούς θα βρείτε σε κάθε γωνιά της πόλης. Τα Falafel και τα Hummus έχουν την τιμητική τους και δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοκιμάσετε.

Mahane Yehuda
Στις διάσημες αγορές της χώρας θα βρείτε καλό και οικονομικό φαγητό.

Θα βρείτε πολλά στέκια με street food στο Ισραήλ. Πολύ δημοφιλείς είναι οι περίφημες κλειστές αγορές της χώρας, όπως η Mahane Yehuda στα Ιεροσόλυμα, και Carmel Market στο Τελ Αβίβ. Μέσα σε αυτές μπορείτε να ψωνίσετε αλλά και να φάτε πολύ πιο οικονομικά απ’ ότι σε ένα κανονικό εστιατόριο. Εκτός από hummus και falafel, δοκιμάστε shakshouka και shawarma. To shakshouha που τρώγαμε σχεδόν κάθε μέρα για πρωινό, είναι ένα πιάτο σαν ομελέτα που περιέχει κυρίως αυγό, ντομάτα και σκόρδο. Το shawarma είναι ψωμάκι με γέμιση παρόμοια με το δικό μας ελληνικό γύρο.

Φαγητό στο Ισραήλ
Αριστερά ένα παραδοσιακό γεύμα στο Ισραήλ. Δεξιά shakshouka, ομελέτα με αυγά, ντομάτα και κρεμμύδι

#5 Ιερουσαλήμ ή Τελ Αβίβ;

Αν και απέχουν μεταξύ τους μόνο 1 ώρα, αυτές οι δύο μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, παρουσιάζουν δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Από τη μια η Ιερουσαλήμ, η ιερή πόλη και το κέντρο της γης κατά την αρχαιότητα. Μια συντηρητική πόλη με απύθμενα βαθιά ιστορία και τεράστιο θρησκευτικό ενδιαφέρον για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες: Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό και Μουσουλμανισμό. Το μείγμα αυτών των θρησκειών έχει επηρεάσει σαφώς συνολικά την πόλη, και είναι δύσκολο να μείνεις ανεπηρέαστος από την έντονη πνευματικότητα που την περιρρέει. Φυσικά υπάρχουν κι εδώ επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Θα λέγαμε πως το ταξίδι στα Ιεροσόλυμα είναι γενικά από μόνο του.. ταξίδι ζωής!

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Ιερουσαλήμ η Ιερή πόλη

Από την άλλη, το Τελ Αβίβ είναι η σύγχρονη, χαλαρή και κοσμοπολίτικη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας. Η πόλη που νομίζεις ότι κατοικείται μόνο από νέους, ακολουθεί έναν δικό της, φιλελεύθερο και δυτικό τρόπο ζωής. Η μεσογειακή ακτή των 14 χιλιομέτρων με τους surfers να “δαμάζουν” τα κύματα δημιουργούν ένα κλίμα “για πάντα καλοκαίρι”. Πόλη με πολυάριθμα μπαρ και εστιατόρια, το Τελ Αβίβ “ταιριάζει γάντι” σε αυτούς που αναζητούν έναν χαλαρό, ηλιόλουστο και chill out προορισμό.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Tο Τελ Αβίβ είναι η σύγχρονη, χαλαρή και κοσμοπολίτικη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας

Αν θα ψηφίζαμε μια από τις δύο πόλεις….θα ήταν ‘‘δαγκωτό” Ιεροσόλυμα.

Διαβάστε επίσης: Τελ Αβίβ: η “non stop” πόλη της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Ιερουσαλήμ: Η Ιερή Πόλη.

#6 Shabbat

Το Shabbat είναι η ιερή μέρα για τους Εβραίους και παίζει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική τους παράδοση. Η μέρα αυτή είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας Κυριακή, και διαρκεί από τη δύση του ηλίου της Παρασκευής μέχρι τη δύση του ηλίου του Σαββάτου.

Τείχος των Δακρύων, Shabbat
Το “Τείχος των Δακρύων” το Shabbat

Κατά τη διάρκεια του Shabbat οι πιστοί Εβραίοι μαζεύονται στο “Τείχος των Δακρύων” και προσεύχονται. Τα περισσότερα καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρήσεις είναι κλειστά ενώ ούτε τα μέσα συγκοινωνίας δεν εξυπηρετούν το κοινό. Λέμε τα περισσότερα γιατί το Ισραήλ δεν κατοικείται μόνο από Εβραίους. Υπάρχουν αρκετοί Μουσουλμάνοι αλλά και Χριστιανοί. Μια καλή ιδέα είναι κατά τη διάρκεια του Shabbat να κλείσετε ένα από τα πολλά tours για τις γύρω περιοχές της χώρας- αυτό κάναμε εμείς. Έτσι θα αποφύγετε την καταθλιπτική αίσθηση που αποκτά η πόλη το Shabbat.


Οι παραπάνω πληροφορίες πηγάζουν από την προσωπική μας εμπειρία και μόνο. Δεν έχουν σκοπό να  αντικαταστήσουν, σε καμία περίπτωση, κανέναν επαγγελματία και έμπειρο ξεναγό, ούτε κάποιο τουριστικό γραφείο.


 

(Visited 43.169 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Κάλη 11 Οκτωβρίου, 2019 at 8:47 πμ

  Πωπω, πως γίνεται κάθε φορά που γράφετε να θέλω κι άλλο και να στεναχωριέμαι όταν τελειώνει η ανάρτηση. Υπέροχες πληροφορίες, ωραίες φωτογραφίες. Μακάρι μια μέρα να πάμε κι εμείς! Αν κι ένα καρδιοχτύπι στην καρδιά θα το έχω (ότι και να λέτε περί ασφάλειας!). Η μήπως θα φταίνει η βαριά ιστορία του τόπου. Δεν ξέρω αλλά σίγουρα θέλω να πάω Ανατολή κάποια στιγμή! Κάλη

  Reply
  1. zoudiagr 11 Οκτωβρίου, 2019 at 10:06 πμ

   Αν δεν υπάρχει ένα καρδιοχτύπι να ανέβει και λίγο η αδρεναλίνη τι νόημα έχει το ταξίδι (χαχα :-));; Άσχετα με αυτό, το Ισραήλ είναι πολύ ιδιαίτερος προορισμός και ειδικά τα Ιεροσόλυμα είναι ταξίδι ζωής. Εύχομαι να πάτε το συντομότερο με τον Κώστα και τη Μελίτα. 😉 Έρχονται αναλυτικά άρθρα για Τελ Αβίβ και Ιεροσόλυμα.

   Φιλιά πολλά !!!

   Reply
 2. Panagiotis 13 Νοεμβρίου, 2019 at 2:52 μμ

  1€=3,8Sekel μικρή διόρθωση 🙂

  Reply
  1. zoudiagr 13 Νοεμβρίου, 2019 at 6:31 μμ

   Ακριβώς Παναγιώτη. Ευχαριστούμε για τη διόρθωση! 🙂

   Reply
 3. Pingback: Ταξίδι στην Αίγυπτο (10 ήμερο πρόγραμμα & οδηγίες) - Zoudia- The Couple Travel Blog

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *