Ρώμη: Αυτές είναι οι γειτονιές που ξεχωρίσαμε.

Λένε ότι για όλους υπάρχει η πρώτη φορά στη Ρώμη. Για εμάς αυτή η πρώτη φορά άργησε να έρθει. Όχι γιατί δεν ήταν στα σχέδιά μας. Απεναντίας! Η Ρώμη ήταν από τους προορισμούς που θέλαμε να επισκεφτούμε. Έχοντας στόχο να ταξιδέψουμε σε πιο εναλλακτικούς και “δύσκολους” προορισμούς, το ταξίδι στην ιταλική πρωτεύουσα έπαιρνε πάντα αναβολή. Ο εορτασμός των 2 χρόνων αυτού του blog έγινε τελικά η αφορμή να ταξιδέψουμε στην αιώνια πόλη, έστω κι αν αυτή η επίσκεψη θα διαρκούσε μόνο για 3 μέρες.

Η Ρώμη είναι μια κλασική αξία

Η Ρώμη είναι αντικειμενικά μια πανέμορφη πόλη και ένας δημοφιλής προορισμός για τους περισσότερους Έλληνες. Μια πρωτεύουσα με κλασική ομορφιά, γεμάτη πλατείες, συντριβάνια και πολυάριθμα μνημεία. Περπατώντας στα μεσαιωνικά στενά της πόλης νιώθεις την ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας να περνάει μπροστά από τα μάτια σου.

Έχοντας ταξιδέψει σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, το ταξίδι μας στη Ρώμη πραγματικά το απολαύσαμε! Αν για σένα η Ρώμη είναι από τα πρώτα σου ταξίδια σίγουρα θα την ερωτευτείς.

Rome
Περίπατος στις γειτονιές της Ρώμης.
Rome
Γειτονιά στη Ρώμη

Οι γειτονιές της Ρώμης που ξεχωρίσαμε

Η Ρώμη προσφέρει τόσες πολλές επιλογές σε αξιοθέατα και σε εμπειρίες, πραγματικά ζαλιστήκαμε όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το ταξίδι μας. Πολλές φορές το καλύτερο πρόγραμμα είναι να μην έχεις πρόγραμμα. Δε χρειάζεται πάντα να δεις όλα τα μουσεία και αξιοθέατα που υπάρχουν σε μια πόλη. Ναι, μη “βαράτε”. Στο πρώτο μας ταξίδι στη Ρώμη δεν πήγαμε στο Βατικανό, δε μπήκαμε στο Κολοσσαίο, δεν είδαμε ούτε από μακριά τη Βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Γιατί; Γιατί απλά αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κινηθούμε και να γνωρίσουμε περισσότερο τις γειτονιές της πόλης. Να περπατήσουμε και να νιώσουμε περισσότερο σα Ρωμαίοι παρά σαν τουρίστες. Έτσι, αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στις γειτονιές της Ρώμης που ξεχωρίσαμε.

Διαβάστε επίσης: 7 tips για ένα απολαυστικό ταξίδι στη Ρώμη

Centro Storico (ιστορικό κέντρο)

Όσο κι αν θες να κινηθείς εναλλακτικά ή να παραλείψεις τα τουριστικά σημεία της Ρώμης δεν μπορείς να αγνοήσεις το ιστορικό της κέντρο. Το Centro Storico είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, που από το 1980 έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ρώμη γειτονιά Centro Storico
Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης

Το Centro Storico της Ρώμης το γνωρίσαμε ακολουθώντας για περίπου ένα τρίωρο μια δωρεάν ξενάγηση, που είχαμε κλείσει μέσω διαδικτύου (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για τα βασικά tips στη Ρώμη). Σημείο εκκίνησης τα Spanish Steps (ισπανικά σκαλιά) και η Trinità dei Monti (εκκλησία της Αγιοτάτης Τριάδας των Ορέων). Τα πιο διάσημα σκαλιά της Ρώμης, που όλοι θέλουν να φωτογραφηήσουν, πήραν το όνομα τους από την Ισπανική πρεσβεία που βρισκόταν κάποτε στην Piazza di Spagna (πλατεία της Ισπανίας).

Centro Storico
Spanish Steps στην πλατεία της Ισπανίας (Piazza di Spagna)

Συνεχίσαμε κατά μήκος των οδών Via Condotti και Via del Corso. Οι δρόμοι αυτοί μπορούν να τινάξουν τον προυπολογισμό του ταξιδιού σας στον αέρα, αφού εκεί βρίσκονται όλοι οι γνωστοί οίκοι μόδας Gucci, Valentino, Armani, Hermes, Prada, Louis Vuitton. Καλό είναι να προσπεράσετε γρήγορα!

Φτάσαμε στην Piazza Navona, μια από τις ομορφότερες πλατείες στη Ρώμη. Στο κέντρο της πλατείας εντυπωσιάζει η Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών (Bernini’s Fountains). Το σιντριβάνι αποτελείται από τέσσερα αγάλματα ανθρώπων, που το καθένα αντιπροσωπεύει ένα ποτάμι από διαφορετική ήπειρο, το Νείλο, το Γάγγη, το Δούναβη και το Ρίο ντέλλα Πλάτα.

Ιστορικό Κέντρο Ρώμη - γειτονιές
Piazza Navona

Τελευταίες στάσεις το εντυπωσιακό Pantheon (Πάνθεον), που έρχεται να θυμίσει την αίγλη της μεγάλης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και φυσικά η  Fontana di Trevi (Φοντάνα ντι Τρέβι), το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης. Κάθε βράδυ στα πόδια του Ποσειδώνα μαζεύεται ένα πόσο γύρω στα 3000€ που δίνεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. 

Centro Storico
Fontana di Trevi

Monti

Στο Monti δεν ξεχωρίζουν μόνο τα πολύχρωμα στενά και τα μεσαιωνικά σπίτια. Η θέση της γειτονιάς είναι πλεονεκτική, μιας και βρίσκεται τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από το ιστορικό κέντρο. Καταφέρνει ωστόσο να κρατά το δικό της  χαρακτήρα. Το Monti μπορεί άριστα να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στο Κολοσσαίο (Colosseo) καθώς απέχουν μόλις μια στάση Μετρό

Κολοσσαίο
Συνδυάστε το Colosseo με τη γειτονιά Monti

Με αφετηρία την πιο γνωστή πλατεία της γειτονιάς του Monti, Piazza Della Madonna, ξεκινήσαμε τον περίπατό μας γεμάτοι διάθεση για ανακάλυψη. Η συγκεκριμένη πλατεία, σημείο συνάντησης ντόπιων, είναι τόπος έναρξης πολλών walking tours της περιοχής. Η Via del Boschetto είναι ο πιο ζωντανός δρόμος του Monti χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γύρω περιοχή δεν έχει να δείξει κάτι. Τα μικρά σοκάκια και τα μικρά ιταλικά καφέ φαίνεται να διατηρούν τα χαρακτηριστικά της Ρώμης του 19ου αιώνα.

Μόντι
Η γειτονιά Monti
Monti - Rome
Monti μια από τις γειτονιές της Ρώμης που ξεχωρίσαμε
Monti - Rome
Πολύχρωμα στενά και τα μεσαιωνικά σπίτια στο Monti

Στο Monti και συγκεκριμένα στο Da Milvio δοκιμάσαμε αυθεντική ιταλική πίτσα και στο πολύ ιδιαίτερο La Casetta a Monti ήπιαμε το καφέ μας σαν γνήσιοι Ιταλοί. Φεύγοντας δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε μια διαφορετική αγορά από τις άλλες. Στο Mercato Monti, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη στάση μετρό του Cavour, βρήκαμε vintage ρούχα, δίσκους βινυλίου και ιταλικά καπέλα.

Testaccio – Aventine Hill

Η γειτονιά Testaccio σίγουρα δεν έχει την ομορφιά της Trastevere και του Centro Storico. Είναι όμως μια ήσυχη και μη τουριστική περιοχή. Κάτι σαν ένα “μικρό χωριό” στην καρδιά της Ρώμης. Η αιγυπτιακή πυραμίδα του Γαίου Κέστιου (Cestius) είναι ό,τι πιο παράξενο συναντήσαμε στο Testaccio και γενικότερα στις γειτονιές της Ρώμης. Πως βρέθηκε εκεί θα αναρωτηθούν πολλοί. Την εποχή που η Αίγυπτος υπήρξε ρωμαϊκή επαρχία η μόδα των πυραμίδων δεν άργησε να εγκατασταθεί και στην πρωτεύουσα της μεγάλη δυτικής αυτοκρατορίας.

Cestius pyramid
H πυραμίδα του Γαίου Κέστιου

Ένα από καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην περιοχή είναι να δοκιμάσεις ιταλική κουζίνα. Εδώ δεν υπάρχουν τουριστικές παγίδες όπως στο κέντρο της Ρώμης. Η αγορά του Testaccio είναι από τα σημεία που οπωσδήποτε θέλαμε να επισκεφτούμε. Πόλος έλξης για τους ντόπιους και για ελάχιστους τουρίστες, το Testaccio market είναι γεμάτο από πάγκους με εποχιακά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, κρέατα. Μέσα είδαμε γουστόζικα καφέ-μπαρ και ζηλέψαμε τα νοστιμότερα street food της πόλης.

Avendine Hill
Χαρακτηριστικά σπίτια στο Aventine Hill

Το Testaccio, όμως, εκτός από την πυραμίδα κρύβει και άλλα μυστικά. Ένα από αυτά είναι το Key Hole, η “μυστική κλειδαρότρυπα” που προσφέρει την πιο θεαματική θέα στη Ρώμη. Δίπλα ακριβώς από το Testaccio, στο Aventine Hill, έναν από τους επτά λόφους στους οποίους χτίστηκε η αρχαία Ρώμη υπάρχει η πλατεία Piazza dei Cavalieri di Malta. Στην πλατεία αυτή υπάρχει μια ξύλινη πόρτα που οδηγεί στους κήπους του Priorato di Malta. Στην πόρτα, που συνήθως είναι κλειστή για το ευρύ κοινό, βρεθήκαμε μπροστά σε μια έκπληξη. Ουρά ανθρώπων περίμενε τη σειρά του για να κοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα και να φωτογραφίσει τη θέα. Τελικά η “μυστική κλειδαρότρυπα” δεν ήταν και τόσο μυστική! Το Aventine Hill γενικότερα έχει πανέμορφους κήπους για περιπάτους και προσφέρει, ίσως, την καλύτερη πανοραμική θέα της αιώνιας πόλης.

Piazza dei Cavalieri di Malta
Πλήθος κόσμου περιμένει για να δει μέσα από την κλειδαρότρυπα.
Key-Hole
H “μυστική κλειδαρότρυπα” (photo by wantedinrome.com)

Trastevere

Η Trastevere είναι από τις γειτονιές της Ρώμης που δε γίνεται να μην ερωτευτείς. Είναι η γειτονιά που μας γοήτευσε πιο πολύ.  Το “μικρό μας ταξίδι” στην Trastevere ξεκίνησε όταν βρεθήκαμε στην απέναντι πλευρά του Τίβερη και στην Piazza Trilussa, μέσω της γέφυρας Ponte Sisto (Πόντε Σίστο). Δε θα κρύψουμε ότι η Trastevere δικαιωματικά κέρδισε τον περισσότερο χρόνο από το ταξίδι μας στη Ρώμη. 

Ρώμη - Trastevere
Η γραφική Trastevere
Trastevere, γειτονιές Ρώμη
Η Trastevere είναι η πιο ζωντανή γειτονιά της Ρώμης

Δεν έχουμε συγκεκριμένα στέκια να προτείνουμε γιατί απλούστατα η Trastevere αξίζει να την περπατήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη. Ανατολικά της Viale di Trastevere η γειτονιά αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Τα vibes αρχίζουν να γίνονται ακόμα πιο έντονα με τα μπαρ, τα καφέ και τα ιταλικά εστιατόρια να βρίσκονται παντού σε όλη την ανατολική Trastevere. Η Piazza Di Santa Maria, η “καρδιά” της περιοχής, κατακλύζεται από νεαρό κόσμο και από απίθανους street καλλιτέχνες. Το βράδυ, στα στενά, λόγω της πολυκοσμίας θα αναγκαστείς να σπρώξεις για να περάσεις. Αν σε ενδιαφέρει κάποιο προτεινόμενο εστιατόριο ίσως θα χρειαστεί να περιμένεις στην ουρά, εκτός αν επιλέξεις κάτι από τις πολλές street food επιλογές.

Ρώμη - Trastevere
Trastevere
Trastevere
Η γειτονιά Trastevere
(Visited 14.350 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *