Τι μπορεί να κάνει ένας travel addict την εποχή του κορωναϊού.

Οι στιγμές που ζούμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Όλοι βιώνουμε μια πραγματικότητα που έχουμε δει ή διαβάσει μόνο σε ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας. ‘Όσοι αγαπάμε τα ταξίδια έχουμε τον δικό μας πρόσθετο λόγο να νιώθουμε άβολα, αφού η ιστορία του κορωναϊού βάζει φρένο στα ταξιδιωτικά μας όνειρα. Τι γίνεται λοιπόν όταν ο κορωναϊός μας αναγκάζει να μείνουμε σπίτι χωρίς να μπορούμε να ταξιδέψουμε για άγνωστο χρονικό διάστημα; Τι μπορεί να κάνει ένας travel addict την εποχή της καραντίνας;

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μια σειρά από ιδέες που δοκιμάσαμε και πρόκειται να δοκιμάσουμε αυτές τις μέρες.

1 | Δείτε φωτογραφίες από παλιότερα ταξίδια σας

Πόσες φωτογραφίες έχουμε από τα ταξίδια και τις εκδρομές μας! Φωτογραφίες που έχουμε ξεχάσει, που δε θέλουμε καμιά φορά να θυμόμαστε (!) ή άλλες που μας πλημμυρίζουν με συναισθήματα χαράς, αγαλλίασης και ευγνωμοσύνης. Εμείς, ενώ είχαμε πάντα στο νου μας να δούμε φωτογραφίες από πολλά προηγούμενα ταξίδια μας, το αναβάλαμε διαρκώς. Είτε ήμασταν απασχολημένοι με τις εργασίες μας, είτε σχεδιάζαμε το επόμενο ταξίδι είτε ήμασταν σε ταξίδι. Να λοιπόν η ιδανική ευκαιρία να δούμε σε αποκλειστική video -προβολή τις απίθανες, μοναδικές, ταξιδιωτικές μας στιγμές. Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα, είτε με ταξινόμηση ανά ταξιδιωτικό προορισμό (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη), είτε με σβήσιμο κάποιων φωτογραφιών.

Κολάζ φωτογραφιών
Δείτε φωτογραφίες από παλιότερα ταξίδια σας

2 | Εκτυπώστε το δικό σας φωτογραφικό άλμπουμ

Η εποχή μας, με όλες τις ανέσεις που παρέχει, έχει ένα “μελανό σημείο” όσον αφορά την φωτογραφία: Είναι όλες αποθηκευμένες στους σκληρούς μας δίσκους ή στα κινητά μας. Δεν εκτυπώνουμε δηλαδή συνήθως τις φωτογραφίες που τραβάμε, με αποτέλεσμα να είναι συχνά καταχωνιασμένες σε κάποιο φάκελο στον υπολογιστή μας. Θα πείτε εδώ τι πιο εύκολο; Τις βλέπουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δε διαφωνούμε. Απλά πιστεύουμε πως ένα “ζωντανό’’ φωτογραφικό άλμπουμ προσφέρει άλλες, πιο δυνατές, συγκινήσεις. Είναι πολύ όμορφη αίσθηση να μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανοίξεις και να ξεφυλλίσεις το άλμπουμ στο σπίτι σου και να το χαρείς μόνος ή με τους φίλους σου.

Στα ψηφιακού τύπου άλμπουμ, που μπορεί κανείς πλέον να δημιουργήσει μόνος του, μπορεί να τοποθετήσει τις φωτογραφίες όπως ακριβώς επιθυμεί. Μπορεί, για παράδειγμα, να τοποθετήσει από τη μια σελίδα μια μεγάλη φωτογραφία, από την άλλη δυο ή τρεις μικρότερες. Μπορεί ακόμα και να προσθέσει στίχους από αγαπημένο τραγούδι, δίπλα από κάποια φωτογραφία. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές και ενδιαφέρουσες. Η σχετική ιστοσελίδα (και εφαρμογή) που εμείς γνωρίζουμε κι εμπιστευόμαστε είναι το myikona.gr .

3 | Δείτε ταξιδιωτικές εκπομπές και διαβάστε ταξιδιωτικά άρθρα

Μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες σαν ζευγάρι είναι να βλέπουμε ταξιδιωτικές εκπομπές για τα μέρη που θα θέλαμε να επισκεφτούμε. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που μια ταξιδιωτική εκπομπή μας “έπεισε” για τον επόμενό μας προορισμό. Αντίστοιχα, άρθρα άλλων bloggers είναι αυτά που μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν, πολλές φορές, για το πώς θα σχεδιάσουμε το ταξίδι μας. Μας αρέσει να διαβάζουμε και να στηρίζουμε την ταξιδιωτική bloggo-κοινότητα επικοινωνώντας μέσα από μηνύματα ή αφήνοντας κάποιο σχόλιο κάτω από το άρθρο που μας άρεσε.

Διαβάστε ταξιδιωτικά περειοδικά
Διαβάστε περιοδικά και δείτε ταξιδιωτικές εκπομπές

Δε χρειάζεται να οραματίζεσαι ή να ετοιμάζεις το επόμενο ταξίδι σου για να δεις μια ταξιδιωτική εκπομπή ή να διαβάσεις ένα ταξιδιωτικό άρθρο. Καμιά φορά οι φωτογραφίες και το κείμενο σε μεταφέρουν νοερά σε έναν τόπο, σε έναν άλλο πολιτισμό ή κουλτούρα (όταν μιλάμε για εξωτερικό).

4 | Εξορμήσεις σε απομονωμένα μέρη και χαλαρωτικές δραστηριότητες

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο δεν είναι απαγορευμένες οι εξορμήσεις στο βουνό ή σε κάποια απομονωμένη παραλία. Προσοχή εδώ! Δε λέμε σε καμιά περίπτωση να επιλέξετε ένα μέρος που να έχει πολυκοσμία ή στο οποίο υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε κόσμο. Ως κάτοικοι επαρχιακής πόλης, μια μέρα επιλέξαμε να κάνουμε πικ νικ σε ερημική παραλία. Εκείνη τη μέρα ανακαλύψαμε πια παραλία που μάλλον δεν θα ανακαλύπταμε ποτέ, αν δεν χρειαζόταν. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και εξερευνήστε τις επιλογές σας.

Κάντε κοντινές εξορμήσεις στο βουνό ή στη θάλασσα

Αν δεν μένετε στην επαρχία δοκιμάστε ένα πάρκο ή αλσύλλιο στην περιοχή σας – δε μπορεί, κάτι σε φύση θα βρίσκεται εκεί κοντά σας! Αν πάλι δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα απλά βγείτε στο μπαλκόνι σας και “προσποιηθείτε’’ πως βρίσκεστε κάπου αλλού για λίγο. Δραστηριότητες που μπορούν να σας προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση, είτε βρίσκεστε κοντά στη φύση είτε όχι, είναι το άκουσμα της αγαπημένης σας μουσικής, ζωγραφική αντιστρές (κυκλοφορούν και on line εκτυπώσιμα), η yoga, το χαλαρό περπάτημα ή το τρέξιμο, το πλέξιμο και η all time classic επιλογή του διαβάσματος ενός βιβλίου.

5 | Δωρεάν σεμινάρια φωτογραφίας και βίντεο

Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, σίγουρα θα σας αρέσει και η φωτογραφία. Εξάλλου τι είναι ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή; Ευκαιρία λοιπόν να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά το χρόνο μας επενδύοντας στην φωτογραφία. Μπορούμε να πάρουμε ιδέες αλλά και να βελτιώσουμε τις τεχνικές μας δυνατότητες στη φωτογραφία και στο βίντεο. Πως θα το κάνουμε αυτό; Μα φυσικά με τα άπειρα tutorials και μαθήματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο και στο YouTube. 

Σεμινάρια φωτογραφίας και βίντεο
Κάντε online δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας (photo by Djan Macalister – Unsplah)

Αν κάνετε μια μικρή αναζήτηση θα βρείτε πάρα πολλά μεμονωμένα, αλλά και οργανωμένα σε ενότητες, μαθήματα σε γνωστά προγράμματα που εξειδικεύονται στην εικόνα και το βίντεο. Μερικά από αυτά είναι το Photoshop και το Lightroom της Adobe για εικόνα και το Premiere για video editing, της ίδια εταιρίας. Για όσους δεν έχουν τα παραπάνω επαγγελματικά προγράμματα της Adobe μπορούν άνετα να κάνουν τη δουλειά τους με δωρεάν λογισμικό που θα κατεβάσουν από το διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Gimp για επεξεργασία εικόνας, το Shotcut και το Openshot για βίντεο. Ας εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας ώστε στο μέλλον να ανεβάσουμε ποιοτικότερο και πιο διασκεδαστικό υλικό στο blog μας, στο youtube channel μας και στους λογαριασμούς μας στα social.

6 | Βελτιώστε το blog σας

Αυτή η πρόταση απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που διατηρούν ταξιδιωτική ιστοσελίδα, αλλά και σε αυτούς που σκέφτονται να κάνουν το βήμα της δημιουργίας ενός blog. Να ξέρετε ότι για τους περισσότερους travel bloggers στην Ελλάδα το travel blogging γίνεται κυρίως από αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουν. Αφιερώνοντας άπειρες ώρες από τον ελεύθερό μας χρόνο δημιουργούμε υλικό για εμάς και το ταξιδιωτικό μας κοινό. Ο χρόνος τις περισσότερες φορές είναι πιεστικός. Σίγουρα θα θέλαμε μεγαλύτερη άνεση για να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε το υλικό μας. 

Βελτιώστε το travel blog σου
Βελτιώστε το blog σας (photo by Nick Morrison – Unsplash)

Ευκαιρία λοιπόν να ασχοληθούμε και με αυτό. Να βελτιώσουμε τα άρθρα μας και να τα ανανεώσουμε με φωτογραφίες και έξτρα πληροφορίες που μπορεί να έχουμε αποκτήσει. Σημαντικό κομμάτι είναι το SEO. Ναι, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε σημαντικά με αυτό το κομμάτι. Τη βελτιστοποίηση δηλαδή των άρθρων μας, ώστε να είναι φιλικά και δημοφιλή στις μηχανές αναζήτησης. Το ξέρουμε ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο, ακόμα και για εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με τους αλγόριθμους της Google. Δεν έχουμε όμως λόγους να μην το προσπαθήσουμε.

Διαβάστε εδώ μερικά σημαντικά άρθρα για της βελτιστοποίηση του SEO: https://www.papaki.com/blog/tag/basic-seo-tips/

7 | Ξεκινήστε την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Μια ξένη γλώσσα, όποια και να είναι αυτή, ανοίγει νέους δρόμους. Εκτός του ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως άσκηση για τον εγκέφαλο, μας εισάγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια νέα κουλτούρα και διευκολύνει αδιαμφισβήτητα την επικοινωνία. Άλλο είναι, για παράδειγμα, να παραγγέλνεις στα αγγλικά ή, ακόμα χειρότερα, στη νοηματική στην Ισπανία κι άλλο στην γλώσσα τους. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες που έχουμε επισκεφτεί ως τώρα, έχουμε δει δηλαδή διαφορετική “αντιμετώπιση” στην εκάστοτε χώρα.

Τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε on line μάθημα της ξένης γλώσσας που καιρό τώρα θέλατε να μάθετε. Αν κάνατε ήδη μαθήματα σε κάποια ξένη γλώσσα ενημερωθείτε για το αν έχετε, ή όχι, δυνατότητα για διαδικτυακά μαθήματα από τον καθηγητή σας (πχ.μέσω skype κλπ). Αν σας ενδιαφέρει η online εκμάθηση ξένης γλώσσας δοκιμάστε τις εφαρμογές Duolingo και Mondly. Εμείς, που κάνουμε αυτόν τον καιρό μάθημα ξένης γλώσσας, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που θα έχουμε για να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας αλλά και για παραπάνω πρακτική μέσα από τραγούδια και σίριαλ. Γιατί όχι κι εσείς;

8 | Μαγειρέψτε και δοκιμάστε συνταγές του κόσμου

Ένα ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι μέσα από την γεύση. Τώρα που έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε μαγειρεύοντας φαγητά από κουζίνες του κόσμου. Μερικές κουζίνες που εμείς αγαπάμε πολύ είναι η Ανατολίτικη (το Νο1!) σε όλες της τις εκδοχές (βλέπε φαλάφελ, χούμους κλπ) και η Ταϊλανδέζικη. Με χαρά ανακαλύπτουμε συνέχεια συνταγές από τις κουζίνες που προτιμάμε και κάποιες φορές εκπλήσσουμε ευχάριστα και τους ίδιους μας τους εαυτούς με το αποτέλεσμα.

Ένα παιχνίδι που θα σας διασκεδάσει αλλά θα σας δώσει έμπνευση για νέα μαγειρικά μονοπάτια είναι “Οι κουζίνες του Κόσμου” από τη σειρά Learning Tube. Είναι ένα παιχνίδι αμιγώς γευστικό, καθώς τεστάρει τις γνώσεις σας πάνω στα παραδοσιακά φαγητά των χωρών όλου του κόσμου. Παίζεται από δυο άτομα και πάνω, ακόμα και από παίκτες μικρών ηλικιών κι ένα έχουμε να πούμε… μας ανοίγει την όρεξη! Όχι μόνο για να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις αλλά για να βρεθούμε σε νέους ανεξερεύνητους προορισμούς. Τι σου είναι το φαγητό τελικά!

9 | Ονειρευτείτε και οργανώστε το επόμενό σας ταξίδι

Ο Πάουλο Κοέλο, γνωστός Βραζιλιάνος συγγραφέας, λέει πως δε μπορούμε να τιθασεύσουμε τους ονειροπόλους. Τα όνειρα είναι αυτά που μας κρατάνε στη ζωή και, συχνά, μας δίνουν λόγο να υπάρχουμε. Δε ξέρουμε αν ένα ταξίδι μπορεί να σηματοδοτήσει διαφορετικά τη δική σας ζωή. Μπορούμε όμως να πούμε πως γενικά έχει άλλη “γλύκα’’ όταν περιμένεις ένα ταξίδι που λαχταρούσες καιρό. Γιατί ένα ταξίδι χωρίζεται σε τρεις πράξεις. Πράξη Πρώτη: Το ονείρεμα. Περιλαμβάνει τη σύλληψη και τον σχεδιασμό του ταξιδιού. Πράξη Δεύτερη: το ίδιο το Ταξίδι. Και Πράξη Τρίτη: Μετά το ταξίδι. Περιλαμβάνει όλες τις αναμνήσεις που αποκτάς μετά το ταξίδι.

Αν δεν είναι τώρα η πιο κατάλληλη στιγμή για την Πρώτη Πράξη, πότε είναι;

Διαβάστε επίσης: Ταξίδι μόνος ή με ταξιδιωτικό γραφείο;

Dream your Trip
Ονειρευτείτε το επόμενό σας ταξίδι (photo by Robin Noguier – Unsplash)

Θα χαρούμε να μας γράψετε τα σχόλιά σας κάτω από το άρθρο. Βρήκατε κάποια από τις παραπάνω ιδέες χρήσιμη; Έχετε να προτείνετε κάποια ακόμα;

(Visited 779 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Μαρία 20 Μαρτίου, 2020 at 8:15 πμ

  πολυ χρησιμες οι ταξιδιαρικες ιδεες σας

  Reply
  1. zoudiagr 21 Μαρτίου, 2020 at 4:35 μμ

   Ευχαριστούμε πολύ Μαρία! Χαιρόμαστε πολύ να δίνουμε ιδέες και έμπνευση, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο. Να είμαστε όλοι καλά και να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τα όνειρά μας! Φιλιά πολλά

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *