Ταξίδια και εμπειρίες ζωής που ονειρευόμαστε να ζήσουμε.

Ιανουάριος του 2021 και είπαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα όνειρά μας για κάποια ταξίδια ζωής που θέλουμε να κάνουμε. Δε θέλουμε να προσδιορίσουμε ή να περιορίσουμε χρονικά αυτά τα ταξίδια, ούτε και να υποθέσουμε πως αυτά θα είναι τα μοναδικά ταξίδια Ζωής που θα κάνουμε. Σύμφωνα με τον μεγάλο πνευματικό δάσκαλο Deepek Chopra υπάρχει ο “Νόμος της Καθαρής Δυνατότητας”, δηλαδή τα πάντα είναι πιθανό να συμβούν. Αρκεί να τα οραματιστούμε πρώτα.

Έτσι κι εμείς καταλήξαμε σε τρία μεγάλα και διαφορετικά μεταξύ τους ταξίδια. Τα ταξίδια αυτά, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, δεν είναι μόνο ταξίδια εξερεύνησης νέων χωρών και πολιτισμών. Είναι ταξίδια συμφιλίωσης, ανθρωπιστικής δράσης και θεραπείας. Πάμε να ονειρευτούμε μαζί;

1| Αφρική: Ταξίδι ζωής και εθελοντισμού

Από τις χώρες της Αφρικής έχουμε πάει μόνο στο Μαρόκο. Πριν καν ξεκινήσουμε να bloggάρουμε,  τον Σεπτέμβριο του 2017 αφεθήκαμε να ζήσουμε τις “Χίλιες και μια Νύχτες” στο παραμυθένιο Μαρόκο. Εκεί μπήκε το πρώτο “σποράκι” για την υλοποίηση ταξιδιών σε χώρες εκτός Ευρώπης, με βασικό χαρακτηριστικό την πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα.

Λίγο καιρό πριν συναντήσαμε διαδικτυακά την ανθρωπιστική οργάνωση “wheeling2help“. O Ελπιδοφόρος (πόσο ταιριαστό όνομα!) είναι ο βασικός ιδρυτής και οραματιστής ταξιδιών εθελοντισμού στην Τανζανία της Αφρικής. Στα ταξίδια που διοργανώνονται προσφέρουν υλική βοήθεια (πχ. χτίσιμο σχολείων) ή ανθρωπιστική βοήθεια (πχ. παιχνίδια ή μαθήματα αγγλικών με τα παιδιά). Πρόσφατα μάθαμε πως κάθε χρόνο (με εξαίρεση τη φετινή χρονιά) γιορτάζουν εκεί με τους Αφρικανούς, φίλους πλέον, την έλευση της νέας χρονιάς με μουσικές και  αφρικανικούς χορούς.

Αφρική ταξίδι ζωής
Αφρική εμπειρία ζωής

Πόσο θα θέλαμε να βρεθούμε εκεί! Μέρος μιας τεράστιας γιορτής, όπου δεν ξεχωρίζουν φυλές και χρώματα αλλά “συνομιλούν” μόνο οι ψυχές.

Δε ξέρουμε αν οι προσδοκίες μας θα επιβεβαιωθούν, σίγουρα όμως τέτοια ταξίδια ζωής, αλληλόδρασης και εθελοντισμού είναι στην wish list μας.

2| Ινδία: Ταξίδι για το πνεύμα και την ψυχή

Η Ινδία δεν ήταν καθόλου στα σχέδιά μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα λέγαμε πως δεν την είχαμε σκεφτεί ή πως δεν βρίσκαμε κανένα καλό λόγο να πάμε ως εκεί. Μέχρι που κάποιες ενθουσιώδεις περιγραφές -ενός φίλου και ενός ξαδέρφου- μάς έκαναν να αναθεωρήσουμε. Μας  είπαν και οι δυο ελάχιστα πράγματα. Ο ένας πως την διέσχισε όλη με τρένο (respect!), στην πραγματικότητα βέβαια κρεμόταν έξω από το τρένο στην περισσότερη διαδρομή! Ο άλλος πως ενώ ήταν φανατικός κρεατοφάγος τώρα δεν μπορεί να φάει καθόλου κρέας, εξαιτίας όσων είχε δει και βιώσει εκεί.

Σε ένα συμφώνησαν και οι δυο. Πως ΠΡΕΠΕΙ να πάμε κι εμείς εκεί!

Ταξίδια ζωής - Ινδία
Ινδία: Ταξίδι για το πνεύμα και την ψυχή

Πέρα από την ποικιλομορφία που υπάρχει στην Ινδία και την κουλτούρα που θα είναι σίγουρα αποκάλυψη, υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να την επισκεφτούμε. Η Ινδία είναι η χώρα όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος πνευματικός δάσκαλος Osho, επομένως είναι και το “λίκνο” του διαλογισμού. Θα θέλαμε να πάμε στην Πούνα, στο Θέρετρο Διαλογισμού του Osho για να ζήσουμε μια αυθεντική εμπειρία διαλογισμού και ενδοσκόπησης.

Η Ινδία είναι επίσης γνωστή ως κατ’ εξοχήν χώρα για την εκπαίδευση των “γιόγκι”. Η Rishikesh, μάλιστα, θεωρείται η ιερή πόλη της γιόγκα. Δε θα λέγαμε όχι και σε μια γιογκιστική εμπειρία σε κάποιο ειδικά διαμορφωμένο θέρετρο.

Διαβάστε επίσης: Τι μας έχουν διδάξει τα κοινά μας ταξίδια.

Διαβάστε επίσης: Ταξίδι μόνος ή με ταξιδιωτικό γραφείο;

3| Τουρκία: Ταξίδι με “πυξίδα” τη φιλία

Ο έρωτας και των δυο μας για την Κωνσταντινούπολη θα λέγαμε πως είναι καρμικός. Από την πρώτη φορά που πήγαμε εκεί μέχρι την τελευταία νιώθαμε πως ανήκουμε εκεί. Αυτός ο ζωηρός όχλος στην İstiklal, η γραφική και ρομαντική γειτονιά στον Πύργο του Γαλατά, ο Βόσπορος και τα γλαροπούλια του, τα “δικά μας” Πριγκηπόνησα, η ανεξερεύνητη – από τους περισσότερους- ανατολική πλευρά, μα κυρίως η ιστορία της Πόλης που μετρά αιώνες είναι όλα όσα αγαπάμε και θα αγαπάμε πάντα.

Μας έκανε πάντα εντύπωση που όταν εξιστορούσαμε σε φίλους και γνωστούς το πόσες όμορφες αναμνήσεις έχουμε από εκεί σχεδόν δεν μας πίστευαν. Βλέπετε οι προκαταλήψεις για τους γείτονές μας είναι τόσο ισχυρές ώστε να στερήσουν σε πολλούς το ταξίδι στην “Πόλη των Πόλεων”.

Ταξίδι ζωής Τουρκία
Τουρκία αγάπη με την πρώτη ματιά

Διαβάστε όλα τα άρθρα μας για την Κωνσταντινούπολη εδώ

Κι όμως, πέρα από τα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια που παίζονται χρόνια τώρα σε βάρος και των δυο χωρών, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από τους Τούρκους γείτονές μας. Έχουμε νιώσει πάντα καλοδεχούμενοι και έχουμε γίνει δέκτες της φιλοξενίας τους. Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει κι ένα cafe, με τους ιδιοκτήτες του οποίου αναπτύξαμε φιλικές σχέσεις και διατηρούμε ακόμη επικοινωνία. Το εν λόγω cafe λέγεται Cesme Art Cafe και δε πρέπει να το χάσετε όταν περάσετε από τον Πύργο του Γαλατά.

Όνειρό μας, τουλάχιστον μέσα από τα ταξίδια μας, να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αν ποτέ υπάρξει τίτλος για τον πρεσβευτή της φιλίας, τότε σίγουρα θα θέλαμε να τον αποκτήσουμε.

Αφρική, Ινδία, Ασία δε σταματάμε να οραματιζόμαστε τους επόμενους προορισμούς μας και θέλουμε να σας πάρουμε μαζί μας σε αυτά τα Ταξίδια Ζωής. Είμαστε σίγουροι πως κάποια στιγμή όλα όσα ονειρευόμαστε θα πραγματοποιηθούν.

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το unsplash.com

Ποιο είναι τo δικό σου dream trip; Θα χαρούμε να το μοιραστείς μαζί μας με σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση.

www.zoudia.gr
(Visited 1.076 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Νικολέτα Κριαρά 22 Ιανουαρίου, 2021 at 10:07 μμ

  Σίγουρα για το ταξίδι στην Αφρική, ρισπεκτ, μιας και πολλοί το έχουν στο μυαλό, λίγοι το λένε και ακόμη λιγότερη θέλουν να το επιχειρήσουν. Εύχομαι από καρδιάς να το κάνετε μιας και σίγουρα ότι και να λέμε θα είναι ένα σπουδαίο μάθημα ζωής.

  Όσον αφορά την Ινδία, ωραία επιλογή μέχρι τον Osho. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως λέγεται δάσκαλος ένας άνθρωπος που έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό και έχει προκαλέσει τόσο πόνο για τη δική του ευημερία. Γενικά δεν εναντιώνομαι σε κάθε δάσκαλο, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που υπήρξαν πυλώνες της πνευματικότητας όμως αν θέλω να είμαι ειλικρινής για εμένα ένα βιβλίο ή δέκα δεν κάνουν τον άνθρωπο.

  Δικό μου ταξίδι ζωής, αν και γενικά δεν κάνω ταξίδια δυστυχώς απλώς αρκούμε στο να τα βλέπω, είναι η Νέα Ζηλανδία. Αν όλα πάνε καλά στην μετά covid εποχή εύχομαι να καταφέρουμε να μετακομίσουμε εκεί μόνιμα, ποιος ξέρεις;!

  Σας απόλαυσα, ειλικρινά!
  Την καλησπέρα μου!

  Reply
  1. zoudiagr 23 Ιανουαρίου, 2021 at 8:34 πμ

   Kαλημέρα Νικολέτα,

   Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για το σχόλιό σου, τις ευχές σου και, φυσικά, τη θετική σου ενέργεια!
   Ελπίζουμε να κινηθούμε όλοι μας αποφασιστικά προς την κατάκτηση των ταξιδιωτικών μας ονείρων…Γιατί ως γνωστόν “You only live once!”. Κι αυτό το άρθρο, άλλωστε, γράφτηκε για να μας παρακινήσει όλους.

   Tώρα όσον αφορά τον Osho δε γνωρίζουμε πάρα πολλές λεπτομέρεις πέρα από το βιογραφικό του και τα αναγνώσματά μας από κάποια βιβλία του. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε σπουδαία παρακαταθήκη τα βιβλία του.

   Σου ευχόμαστε να αρχίσεις να ταξιδεύεις κι εσύ σύντομα. Πρότασή μας – αν θες την ακολουθείς φυσικά- να ξεκινήσεις με μικρούς ταξιδιωτικούς στόχους. Κι εμεις κάπως έτσι ξεκινήσαμε! 😉

   Reply
 2. Little Hope Flags 18 Φεβρουαρίου, 2021 at 8:34 πμ

  Νέα Υόρκη, Βόρειο Σέλας, και Κίνα! Πεζοί προορισμοί αλλά αν αρχίσω να ψάχνω, δε θα τελειώσω ποτέ!
  Για το πρώτο έχω αρχίσει ήδη να βάζω χρήματα στον κουμπαρά, και ανυπομονώ να τελειώσει η πανδημία να τον ανοίξω και να κλείσω εισιτήρια!

  Reply
  1. zoudiagr 18 Φεβρουαρίου, 2021 at 9:16 μμ

   Σημασία έχει να ονειρευόμαστε Άλκηστη και να κινούμαστε προς την κατεύθυνση των ονείρων μας! Πιστεύουμε πως η Νέα Υόρκη θα σου αρέσει πολύ. Όχι ότι έχουμε πάει αλλά έχουμε ένα καλό feeling για εσένα!χεχε. Και τα άλλα δυο που γράφεις πολύ ωραίοι προορισμοί. Μακάρι να πας και στους τρεις αλλά και σε πολλούς ακόμη, στο ευχόμαστε από καρδιάς! ΧΧΧ

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *